- Dette kan hende alle par

Filmskaper Ole Giæver (33) fikk flest spørsmål om hvorfor han hadde laget film om et lesbisk par.

DOUBLE-DATE: Regissør Ole Giæver deltar i sideprogrammet Panorama under Filmfestivalen i Berlin med debutfilmen «Fjellet». Med seg har han samboeren Marte Magnusdotter Solem, som også spiller i filmen, skuespiller Ellen Dorrit Petersen, som spiller den andre hovedrollen, og Petersens samboer Ola Fløttum, som har laget musikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
DOUBLE-DATE: Regissør Ole Giæver deltar i sideprogrammet Panorama under Filmfestivalen i Berlin med debutfilmen «Fjellet». Med seg har han samboeren Marte Magnusdotter Solem, som også spiller i filmen, skuespiller Ellen Dorrit Petersen, som spiller den andre hovedrollen, og Petersens samboer Ola Fløttum, som har laget musikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.Vis mer

BERLIN (Dagbladet): - Jeg bare hoppet rundt i huset og ropte woohoo! sier regissør Ole Giæver.

- Det er en stor ære å være invitert hit.

Med babyer For litt over en måned siden fikk han beskjed om at debutspillefilmen hans, «Fjellet», var plukket ut til å delta i sideprogrammet Panorama under Filmfestivalen i Berlin. «Fjellet» handler om et lesbisk par som har opplevd en tragedie og forsøker å finne sammen igjen i løpet av en fjelltur.

I går var Giæver på plass i filmbyen sammen med samboeren Marte Magnusdotter Solem, som er skuespiller og har en av hovedrollene i filmen, skuespiller Ellen Dorrit Petersen, som spiller den andre hovedrollen, og Petersens samboer, komponist Ola Fløttum, som har laget musikken til filmen. Begge hovedrolleinnehaverne ble nylig mødre, og de to babyene er også med på lasset til Berlin.
Lavbudsjett «Fjellet» er laget uten offentlig filmstøtte, og Giæver måtte ta opp et personlig lån på 300 000 kroner for å kunne lage filmen sin.

- Men jeg vil ikke at den skal sees som en lavbudsjettfilm. Den handler om kvaliteter du ikke får for penger, som talent.

Marte Magnusdotter Solem bemerker at det er stor kontrast mellom innspillingen på Norefjell og den røde løperen i Berlin.

- Da var vi alene i fjellet og bar tungt, hele tiden.

Ellen Dorrit Petersen mener knappheten er det som gjør «Fjellet» spesiell.

- Den er så konsentrert, så renskåret og enkel. Historien er gjenkjennelig, men hovedpersonene er løsrevet fra ytre omstendigheter. Man får ikke en gang vite hvilket sosiale sjikt de tilhører.

Lesbisk par Under pressekonferansen etter den første visningen av filmen ville ordstyrer Jenny Zilka fra Filmfestivalen i Berlin vite om det ikke hadde vært vanskelig for Giæver som mann å sette seg inn i forholdet til et lesbisk par.

- Det de gjennomgår, er allment, sier Giæver.

- Men jeg synes det gjorde historien mer interessant at de to er lesbiske. At det har hendt noe med barnet som den ene er biologisk mor til, og den andre adoptivmor.

- Kan skje alle Det eneste spørsmålet fra salen på den sparsommelig besøkte pressekonferansen kom likevel fra Berlins Queer Magazine. Journalisten berømmet de to skuespillernes troverdighet i rollene, og ville vite om de hadde diskutert med lesbiske par før innspillingen.

- Vi snakket og jobbet mest med hverandre, og brukte situasjoner vi hadde sett mellom andre par vi kjente, sa Ellen Dorrit Petersen.

- Filmen handler om kommunikasjonssvikt. Det er noe som kan skje alle par.