KOMMENTARER

Mette-Marits Epstein-møter

Dette kan ikke Slottet slippe unna med

Det er nesten umulig å vurdere hvor alvorlig det er at Mette-Marit ikke visste mer om Jeffrey Epsteins bakgrunn. I alle fall så lenge Slottet holder tett om hva møtene dreide seg om.

HVA SLAGS MØTER? Slottet opplyser ikke hva slags møter Mette-Marit har hatt med avdøde Jeffrey Epstein. Foto: NTB Scanpix
HVA SLAGS MØTER? Slottet opplyser ikke hva slags møter Mette-Marit har hatt med avdøde Jeffrey Epstein. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dagens Næringsliv har avslørt at kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein flere ganger i perioden 2011 til 2013. Det skal ha skjedd hos Epstein, en gang i Oslo og en gang på St. Barths – hvor han og kronprinsfamilien ferierte samtidig.

Slottet er foreløpig påfallende sparsomme med opplysninger.

KOMMENTAR: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell om hvorfor kronprinsesse Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Epstein var en finansmann og kjent filantrop, som donerte store beløp til ulike gode formål. Men han hadde en tredje side. Han ble dømt i 2008 etter å ha tilstått å ha betalt en mindreårig jente for seksuelle tjenester. Han sonet 13 måneder. I august i år ble han funnet død i cella, hvor han satt fengslet etter at politiet hadde startet en stor etterforskning på bakgrunn av et stort materiale som fortalte om angivelig trafficking og overgrep av mindreårige jenter. Strafferammen for dette er på 45 år.

Slottet understreker i sin pressemelding at det alltid var flere personer tilstede under møtene med kronprinsessen, og det er vel ikke så vanskelig å tenke seg til hvorfor de vil understreke det.

Mette-Marit brøt kontakten i 2013, og begrunnelsen er interessant. Slottet opplyser at det ikke var fordi hun da ble kjent med bakgrunnen hans, men fordi hun følte at han brukte forbindelsen med kronprinsessen overfor andre.

Så kan man spørre om Mette Marit burde ha kjent til dette. Ut fra opplysningene om bakgrunnen for møtene og deres karakter, er det vanskelig å avgjøre.

Det er i alle fall ingen tvil om at Epstein var en svært kontroversiell figur allerede fra da etterforskningen mot ham startet i 2006. Fra og med da betalte kjente politikere i USA tilbake penger som Epstein hadde gitt dem i kampanjebidrag. Som dømt, og registert som sexovergriper i New York, ble han paria i politiske kretser.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mette-Marit er ikke den eneste nordmannen som hatt nær forbindelse med Epstein. Dagens Næringsliv avslørte for noen uker siden at også Terje Rød- Larsen, tidligere norsk statråd, fredsmegler og mannen bak Oslo-avtalen, møtte Epstein på en middag i 2013. Senere mottok organisasjonen han er leder for, den anerkjente, men i Norge relativt ukjente tenketanken International Peace Institute, store pengebeløp fra Epstein. Det skjedde helt fram til 2017.

Denne avsløringen vakte stor oppsikt. Akkurat hvor brennbart dette er, er Utenriksdepartementet reaksjon på nyheten et uttrykk for.

Utenriksdepartementet har også gitt store beløp til tenktetanken Rød Larsen leder, og ble derfor trukket inn i saken da Epstein-pengegavene ble kjent.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide reagerte hardt og kontant. Hun minnet om at en rekke andre organisasjoner som har mottatt penger fra Epstein, har valgt å donere pengene til et godt formål. Hun oppfordret styret til International Peace Institute om å gjøre det samme - noe de seinere bestemte seg for å gjøre.

I Storbritannia har vi sett at Prince Andrew har havnet i store problemer etter at han på en lite overbevisende måte har forsøkt å distansere seg fra Epstein.

Slottets strategi ser ut til å være en annen: Å beklage, for å komme kritikken i møte - og samtidig holde igjen på detaljene. Det bør ikke Slottet få slippe unna med. Hva slags møter var det snakk om? Handlet det om mulige bidrag til Kronprinsparets fond eller andre initiativer til formelle samarbeidsprosjekter? Møter i forbindelse med kronprinsparets offisielle program? Da framstår den eventuelt manglende bakgrunnssjekken i forkant som sterkt kritikkverdig, nærmest uakseptabel.

Men det kan vi ikke vite, fordi Slottet holder tett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer