Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette kan skje i Skandinavia også

Redaktør Velbjørn Selbekk har selv blitt drapstrua av radikale islamister.

HAR BLITT DRAPSTRUA: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sier radikal islam er den største trusselen mot ytringsfriheten i Vest-Europa. 
Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
HAR BLITT DRAPSTRUA: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sier radikal islam er den største trusselen mot ytringsfriheten i Vest-Europa. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag ble det franske satiremagasinet Charlie Hebdo stormet av bevæpende menn. Det er nå bekreftet at 12 personer er drept i angrepet, og flere er alvorlig skadd.

Følg saken her

- Dette er en beksvart dag for ytringsfriheten. Den svarteste i hele etterkrigstida, sier Vebjørn Selbekk, redaktør for avisa Dagen. 

- Vi må nå slå ring rundt ytringsfriheten, ring rundt retten til å kritisere radikal islam som en ideologi som bruker religion til å rettferdiggjøre blodbad og grusomheter, legger han til.

I krig mot ytringsfriheten Selbekk ble selv truet på livet etter han publisert karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2006. Selbekk sier radikal islam nå er den største trusselen mot ytringsfriheten i Europa:

- Ja, definitivt. Radikal islam har vært i krig mot retten til fri tanke og fri ytring siden sommeren 1989, da Ayatollah Khomeini utstilte en fatwa på Salman Rushdie.

- Retten til å kritisere islam er nå under sterkt press. Det virker til at ytringsfriheten vår er den retten de hater aller mest, sier Selbekk som beskriver dagens tragiske hendelser som en «gamechanger», sier Selbekk videre. 

- Kan dette skje her i Norge?

- De har et annet trusselbilde i Frankrike, men dette har jo allerede skjedd i Danmark, da Kurt Westergaard i Jyllandsposten fikk en mann med øks hjem i stua si. Så det er klart at dette kan skje i Skandinavia også, sier Selbekk.

- Mer bekymra enn på lenge Selbekk får støtte fra Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

- Dette er et av de verste angrepene på ytringsfriheten vi har sett noengang, og en tydelig illustrasjon på at karikaturstriden ikke er over enda. Dette er ekstreme krefter som ikke skyr noen midler i kampen for å destruere det frie og åpne samfunnet vårt, sier han.

SKREMT: Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKREMT: Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere aviskommentatoren og statssekretæren sier han nå er bekymra for at norske aviser skal bli feigere.

- Jeg er mer bekymra for ytringsfriheten enn på lenge. Vi kan fort oppleve en forbigående, eller varig, lavere toleranse for kritiske meninger og religionskritikk, ikke bare i Europa, men også i Norge, sier Åmås. 

- Det er skummelt å tenke på at disse terroristene kan lykkes i å spre den frykten de ønsker, og på den måten kneble europeiske medier, legger han til. 

Kan skremmes til stillhet Kjersti Løken Stavum, generalsekretær i Norges Presseforbund, sier terrorhandlingen kan skremme journalister til stillhet, også her i Norge.

- Dette er et voldsomt anslag på ytringsfrihet verden over. Vi kan se ringvirkninger som påvirker hele samfunnet. Det sitter folk i pressen som kan bli redde og ikke lengre våge å utføre sitt journalistiske oppdrag, sier hun. 

Løken Stavrum sier hun også blir bekymra for at lignende terrorhandlinger skal skje her.

- Fra tidligere vet vi at også norske medier har vært i søkelyset i forbindelse med publiseringer som har blitt oppfatta som provoserende. Vi må håpe sånt ikke skjer , men det er klart at litt bekymra, det kan man være, sier Løken Stavrum. 

BEKYMRA: Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
BEKYMRA: Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media