GÅR TIL ANGREP: En video som ble tatt i Stockholm søndag 30. juni, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Dom i dag:

Dette kan skje med Asap Rocky

I dag faller dommen i saken mot Asap Rocky og de to mennene som er siktet for kroppsskade i Sverige.

Publisert

Onsdag klokka 14.00 kommer Stockholm tingrett med sin dom i saken mot rapperen Rakim Mayers, bedre kjent som Asap Rocky. Han er sammen med to menn tiltalt for kroppsskade etter en voldshendelse i Stockholm sentrum.

- Ikke frikjent

Etter en intens rettssak som fant sted i begynnelsen av august, bestemte Stockholm tingrett at det ikke lenger fantes grunnlag for varetektsfengsling. De tre tiltalte ble derfor sluppet fri i påvente av en dom. Beslutningen ble møtt med jubel fra både pårørende og de tiltalte, som hadde sittet fengslet om lag en måned.

- At han nå ble sluppet fri fra varetekt, betyr ikke at han kommer til å bli frikjent når dommen kommer - og det finnes fremdeles en risiko for at han må vende tilbake til svensk fengsel i noen uker, skriver Expressens krimekspert Fredrik Sjöshult i en kommentar.

Kjennelsen er ventet å komme nøyaktig klokka 14.00, sammen med en eventuell straffutmåling dersom dommerne skulle komme fram til at en eller flere av de tiltalte er skyldige.

SE TV: I dag startet rettssaken mot den amerikanske artisten «Asap Rocky» i Sverige. Krimespert hos Expressen, Fredrik Sjöshult, forklarer saken. Foto: John Terje Pedersen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kan risikere fengsel

Aktor krever seks måneders fengsel, og mener dessuten at Mayers skal dømmes strengere enn de to andre. Forsvarerne på sin side krever full frifinnelse for sine klienter, men har også foreslått samfunnstjeneste som et alternativ til fengsel.

Ettersom retten ikke fant grunnlag for å fortsette varetektsfengslingen, mener Sjöshult det ikke er sannsynlig med noen lang fengselsdom, slik som aktor krever.

- De kan frigis, men de kan også dømmes til en måneds fengsel for kroppsskade. Det er en straff som de da allerede har sonet, ettersom de har vært frihetsberøvet i vente på rettssaken. Dermed ville saken vært utprøvd for svensk rettsvesen.

De kan også bli dømt til to eller tre måneders fengsel, ifølge Sjöshult. Da vil de måtte sone de ukene av straffen som gjenstår i et svensk fengsel. I Sverige vil de imidlertid ikke måtte sitte innelåst mer en to tredeler av straffen de tildeles, og det må også tas med i beregningen ved en eventuell fengselsstraff.

Spørsmålene som skal avgjøres

I spørsmålet om en eventuell fengselsstraff kommer tingrettens tolkning av tidligere rettspraksis til å stå sentralt, mener han. Aktoratet har pekt på tidligere dommer med gatevold der offeret har blitt liggende på bakken, der tiltalte har fått seks måneders fengsel. Forsvaret har på sin side pekt på mildere dommer, med straffer ned mot én måned. Retten må avgjøre om de tre har handlet «sammen og etter avtale» om å utøve volden, slik aktor hevder - eller om de har handlet i nødverge, slik forsvaret hevder.

- Det er opp til retten å gi svar på om det er rimelig å dømme dem for et felles ansvar, eller om hver og en skal dømmes for akkurat den vold som det er bevist at de tiltalte har gjort seg skyldig i, sier Sjöshult i en ny kommentar.

Om retten kommer fram til at ei flaske er blitt brukt, kommer straffen til å bli lengre, mener han. I formildende retning åpner Sjöshult for muligheten for at fornærmedes oppførsel kan gi strafferabatt.

- Om kroppsskade følges av en provokasjon, skal det gi lavere straff. Det var selv aktor nøye med å påpeke. Han konstaterte at fornærmedes oppførsel var provoserende den kvelden, og at straffen derfor kunne bli noe lavere enn et halvår.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

- Europeisk arrestordre

Verken Asap Rocky eller de to andre tiltalte trenger å møte opp personlig i Sverige i dag. Rapstjernas forsvarer Slobodan Jovicic har tidligere sagt at hans klient ikke kommer tilbake til Sverige for å få kjennelsen, men at han vil få den på e-post.

Asap Rocky kan i teorien unngå en eventuell svensk fengselsstraff ved å bli i USA. Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, forteller at det ikke er sannsynlig at USA skal utlevere noen til Sverige.

- Det er veldig få land i verden som utleverer egne borgere, og det gjør ikke USA. Det er kanskje de som er aller mest nøye på slike ting. Men Sverige er med i EU, så det kan utstedes en europeisk arrestordre, og da vil han bli arrestert hvis han er på europeisk jord, sier Marthinussen til Dagbladet.

Det betyr at om Asap Rocky da kommer tilbake til Europa for å holde konsert, vil han umiddelbart bli arrestert. Marthinussen tror imidlertid at den svenske domstolen vet at de ikke vil få ham tilbake.

- Så at de slapp ham, kan være for at de skal slippe såkalt oversoning.

TILBAKE: For noen dager siden inntok Asap Rocky scenen for første gang etter varetektsfengslingen, ved 92.3 Real Street Festival i California. Foto: Ronin 47 / London Entertainment / SplashNews.com
TILBAKE: For noen dager siden inntok Asap Rocky scenen for første gang etter varetektsfengslingen, ved 92.3 Real Street Festival i California. Foto: Ronin 47 / London Entertainment / SplashNews.com Vis mer

Enorm interesse

Saken har vakt enorm interesse langt utover Sveriges grenser, og det var et stort presseoppbud som fulgte rettssaken som begynte i Stockholm tingrett 29. juli.

Etter at den kroppsskadetiltalte Rakim Mayers (30), eller Asap Rocky, ble pågrepet i Sverige, tok det ikke lang tid før den amerikanske presidenten lot høre fra seg. Trump har flere ganger uttalt seg om saken på Twitter, og har også vært i kontakt med den svenske statsministeren Stefan Löfven i et forsøk på å påvirke saken.

Presidentens egen gisselekspert, Robert O'Brien, ble også sendt til Stockholm for å overvære rettssaken. Også stjerner som Kim Kardashian, Justin Bieber, Nicki Minaj og Sean «Diddy» Combs har engasjert seg i saken på Asap Rockys vegne.

- Fortsett å be

Sist søndag gjorde Asap Rocky sin første opptreden etter varetektsfengslingen, ved 92.3 Real Street Festival i Anaheim, California. Da han gikk på scenen skal publikum ha ropt «F*** Sweden», skriver The Wrap.

- Jeg er så glad for å være her akkurat nå, dere kan ikke forstå det engang. Jeg er så glad for å være her akkurat nå. Det var en skummel, ydmykende opplevelse, men jeg er her akkurat nå. Gud er god, sa artisten fra scenen.

Han takket alle som har støttet ham og bedt for ham mens han satt fengslet, og ba dem om å «fortsette å be» for ham.

- Det løftet meg da jeg var nedfor. Jeg kan ikke takke dere nok, det var helt sykt. Virkelig tusen takk. Hip hop har aldri virket så sterkt sammen tidligere, vi er et stort, sterkt samfunn sammen, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer