SLIPPER FORPLIKTELSER: I ettermiddag annonserte TV 2 at de ikke har søkt om å forbli kommersiell kringkaster de neste årene. Her fra en sending av TV 2s «Senkveld» med programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg - og tidligere værmelder Elin Tvedt. Foto: Stella Pictures
SLIPPER FORPLIKTELSER: I ettermiddag annonserte TV 2 at de ikke har søkt om å forbli kommersiell kringkaster de neste årene. Her fra en sending av TV 2s «Senkveld» med programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg - og tidligere værmelder Elin Tvedt. Foto: Stella PicturesVis mer

Dette kan TV 2s nei bety for deg

- Kanalen får større frihet til å konsentrere seg om innholdet som gir penger i kassa.

(Dagbladet): I ettermiddag annonserte TV 2 at de ikke har søkt om å forbli kommersiell kringkaster de neste årene.

Kanalen har siden oppstarten i 1992 vært en del av de norske allmennkringkasterne, som per i dag også inkluderer Radio Norge, P4 og lisensfinansierte NRK.

I praksis innebærer en allmennkringkasteravtale at man blir tildelt konsesjoner av Kulturdepartementet, der kringkasteren tar på seg en rekke forpliktelser. I retur får kringkasteren privilegier knyttet til sendenett og forhandlinger med kabelselskapene.

Uten allmennkringkastingsavtalen er TV 2 kvitt alle forpliktelser. I avtalen som ble presentert i utlysningen TV 2 ikke søkte på, var imidlertid alle forpliktelser, med unntak av daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen, fjernet.

- Déjà vu til TVNorge

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse ved NTNU, tror TV 2s avtale-nei gjør at kanalen vil se annerledes ut for seerne i framtida.

- Det er kanskje ikke helt sammenliknbart, men TV 2s allmennkringkaster-nei gir meg déjà vu til da TVNorge la ned sine nyhetssendinger i 2009 for å satse bredere på underholdning - noe som har gitt gode resultater.

- Jeg sier ikke at TV 2 vil gjøre det samme, men jeg tolker at kanalen i dag har gitt seg selv større frihet til å konsentrere seg om innholdet som gir penger i kassa.

Hva det eventuelt er eller blir, blir vanskelig å spekulere i, påpeker Barland.

- Poenget er at TV 2 har valgt å gå videre uten bindinger til staten. Det er grunn til å tro at noe vil endre seg.

- Ingen dramatikk

Men selv om TV 2 fra 1. januar står fritt til å velge og vrake blant programinnhold, som eventuelt kan innebære å droppe daglige nyhetssendinger, lover TV 2-sjefen at de vil fortsette som før.

- Seerne kommer ikke til å merke noen endringer. Vår ambisjon vil fortsatt være å levere et attraktivt innhold, også nyheter, til det norske publikum.

- Hvilke konsekvenser som kommer som følge av forskjelllige scenarioer må vi ta etter hvert, og jeg ønsker ikke å spekulere i det nå. Vi ønsker som sagt å legge til rette for å sikre kommersiell allmennkringkasting i framtida, sier Olav T. Sandnes til Dagbladet.

- TV 2 skal kutte 350 millioner kroner de neste årene, vil det ikke være økonomisk gunstig å kutte ned på dyrt nyhetsinnhold, eller for eksempel legge ned bergenskontoret, når dere snart står fritt til å gjøre hva dere vil?

- TV 2s identitet og kontrakten med seerne vil alltid være det viktigste for oss. Vi er i likhet med andre mediebedrifter inne i en krevende periode, men skal bruke alt av krefter på opprettholde modellen som allmennkringkaster, sier Sandnes.

Venter på ny avtale

Tillitsvalgt for TV 2-journalistene, Henrikke Helland, tror konsekvensene ville vært langt større om TV 2 likevel valgte å søke på allmennkringkasteravtalen.

- Det er viktig å understreke at dette var en midlertidig avtale. Med tanke på at vi har fått en lovnad fra ledelsen på at vi ønsker å være en allmennkringkaster - og er beredt til søke på en mer langsiktig avtale med flere privilegier, ser jeg ingen grunn til bekymring, sier Helland,

Hun peker på at kostnadene ville vært større om TV 2 søkte på avtalen, som igjen kunne ha gått utover programinnholdet.

- I mellomtiden skal vi fortsette som vi har gjort. Være en bred allmennkringkaster med et allsidig innhold slik at vi er aktuell når den varige utlysningen kommer fra Kulturdepartementet.

Krever motytelse

I pressemeldingen fra TV 2-sjef Olav T. Sandnes ble det lagt vekt på at kanalen ikke ønsker å søke på utlysningen da de ikke kan «påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse».

TV 2 har per i dag ikke statsstøtte, men var sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

I 2010 inngikk daværende kulturminister Trond Giske en gullkantet avtale med TV 2 om at kanalen skulle få økonomiske fordeler i forhandlingene med kabelselskapene. Dette har TV 2 ved flere anledninger signalisert at ikke er nok.

Statssekretær ved Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, sier til Dagbladet at gjenstår mye praktisk, økonomisk og juridisk arbeid før man kan begynne å snakke om eventuelle motytelser.

- Vi er inne i en periode med store endringer i medievaner og teknologi. Disse endringene må vi møte med nye avklaringer. Så kan vi begynne å se på om det er ønskelig med statsstøtte, og hvordan man eventuelt regulerer overskudd og utbytte, sier statssekretæren.

LES OGSÅ: «En trist dag for norsk språk og kultur».