<strong>INFORMERTE IKKE STORTINGET:</strong> Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter redegjørelsen i Stortinget i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
INFORMERTE IKKE STORTINGET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter redegjørelsen i Stortinget i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Dette kan være alvorlig for Hauglie

I 2017 fikk regjeringen førstehånds kjennskap til at Navs praksis i trygdeskandalen var feil. Vi er nå ett skritt nærmere svaret på hvem som har ansvaret i denne saken.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I den såkalte Nav-skandalen har det vært skapt et inntrykk av at «ingen var hjemme». Fordi verken regjeringen, Stortinget, domstoler eller etater hadde god nok oversikt over rettsutviklingen i EU, som Norge er forpliktet til gjennom EØS-avtalen, ble uskyldige mennesker dømt tilfengsel eller møtte store tilbakebetalingskrav. En rettsskandale, med enorme personlige omkostninger. Også det politiske ansvaret har vært vanskelig å plassere, fordi innføringen av det nye trygdedirektivet kom i 2012 på den rødgrønne regjeringens vakt.

En oppsiktsvekkende nyhetssak i Aftenposten i går pirker hull i denne oppfatningen. Den viser at det definitivt har vært noen hjemme, spørsmålet er om de har vært våkne og fulgt med.

BEKLAGER IGJEN: NAV-minister Anniken Haugli sa unnskyld igjen, etter at hun ble grillet foran hele Stortinget om NAV-skandalen. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Aftenposten beskriver hvordan regjeringen tidlig var involvert i en trygdesak i EU-domstolen, og dermed fikk førstehånds kjennskap til at Navs praksis var feil. Regjeringen har lenge hatt som politisk mål å arbeide mot trygdeeksport, noe de har hatt stor politisk støtte for på Stortinget. Da en britisk sak som involverte en kvinne som hadde flyttet til Spania og tatt med seg kontantytelser som hører inn under samme paraply som norske sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger, kom inn for EU-domstolen i 2015, kastet Norge seg på.

Britiske myndigheter ville stoppe utbetalingene, Norge var enig og brukte muligheten gjennom EØS-avtalen til å «intervenere», dvs. argumentere for sitt syn. Regjeringsadvokaten og Utenriksdepartementet utformet innlegget overfor EU-domstolen, en mulighet Norge ifølge avisa har benyttet seg av i cirka ti saker årlig de siste tre årene.

1. februar 2017 tapte Storbritannia, og som part i saken fikk Norge beskjed om dette raskt. Dommen ble sendt til Regjeringsadvokaten, Arbeids- og sosialdepartementet og Utenriksdepartementet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie mener dommen ikke angikk Nav-saken. Regjeringsadvokaten er på samme spor, og sier at «det norske innlegget berører ikke de spørsmål som nå diskuteres i det såkalte Nav-komplekset.» Det er mulig, men forståelsen av dommen som seinere forelå gjør tydeligvis det.

I en redegjørelse fra Nav 27. oktober i år bruker Nav den samme britiske saken som argument for hvorfor de måtte snu i trygdeskandalen.

Ingenting av dette har Anniken Hauglie redegjort for i Stortinget. Det kan være svært alvorlig for henne. Fra 1. febuar 2017 og fram til saken sprakk, er 22 personer sendt i fengsel med bakgrunn i feil tolkning av reglene.

Det er mange som har sviktet i denne saken, men vi må også være klar over at regjeringen har interesse i å drive ansvarspulverisering. Et klarere ansvar vil ramme dem hardt politisk. Hensikten med å plassere ansvar er heller ikke å fordele skyld for skyldens del, men å påvise systemfeil slik at det kan rettes. Nå ser vi ut til å være ett skritt nærmere svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer