Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette kan være en av høstens beste krimbøker

Jan-Erik Fjell tar et stort skritt i riktig retning.

TREFFER PÅ TREDJE: Jan-Erik Fjell er ute med sin tredje krim. Mye bedre enn den forrige, mener anmelderen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TREFFER PÅ TREDJE: Jan-Erik Fjell er ute med sin tredje krim. Mye bedre enn den forrige, mener anmelderen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

ANMELDELSE: Fredrikstadforfatter Jan-Erik Fjell fikk den best tenkelige start på karrieren. Debuten «Tysteren» sikret ham Bokhandlerprisen og ble en favoritt blant krimleserne.

Jeg leste den ikke selv, men jeg leste oppfølgeren «Skyggerom», og sant å si ble jeg ikke veldig imponert.Derfor er det gledelig å konstatere at «Hevneren», bok nummer tre med den narsissistiske Kripos-etterforskeren Anton Brekke i hovedrollen, er mye bedre.

Det er slett ikke umulig at den havner høyt opp på lista når status for krimhøsten skal gjøres opp ved juletider.  

Bred appell

Dette kan være en av høstens beste krimbøker

«Hevneren» tilhører den typen kriminalroman som henvender seg til det bredest tenkelige lag av lesere: Den er smart uten å være krevende, den er formelpreget uten å virke uoriginal, den er passe skummel, passe morbid, den har en nøye uttenkt spenningskurve og ikke minst: opptil flere overraskende vendinger mot slutten.

Handlingen foregår på tre tidsplan. Vi følger den norskættede Danny Larsen, som havner på det beryktede fengselet Alcatraz i 1961. Vi følger en gruppe nordmenn som drar til USA for å overvære en Metallica-konsert i 1994. Og vi følger Anton Brekke i nåtid. Hans lidenskap for poker har fått ham degradert til patruljerende politi i Fredrikstad.

Seriemorder
Sammen med makkeren Magnus Torp blir han førstemann på et åsted der en kvinne blir funnet drept. Senere blir flere drept på samme vis. Det lukter seriemorder lang vei. Og det er ingen hemmelighet at Brekke igjen innvilges innpass i Kripos' gode etterforskningsselskap.

Fordi han skriver i samme undersjanger, faller det seg naturlig å sammenligne Fjell med forfattere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst, etter min mening de to klart beste politikrimforfatterne vi har.

Fjell har et stykke igjen før han når det samme nivået. I Anton Brekke har han skapt en hovedperson som er både handlekraftig, fargerik og tidvis riktig morsom, men Brekke mangler den eksistensielle dybden som både Harry Hole og William Wisting er i besittelse av. Hans vittigheter har en tendens til å punktere stemninger der Holes og Wistings alvor forsterker dem.

Best på fortid
Særlig Nesbø er en mester i å dyrke fram slike stemninger i leseren. Verken Horst eller Fjell er foreløpig i nærheten av ham på dette feltet, men det er interessant å registrere at i fortidsdelen av «Hevneren», den som utspiller seg på Alcatraz og der Anton Brekke av naturlige årsaker ikke figurerer, der framstår også Jan-Erik Fjell som en mye bedre skjønnlitterær forfatter enn han gjør i nåtidsdelen.

Det er en tidvis gripende historie han forteller om den livstidsdømte norskamerikaneren. Kanskje har det å gjøre med at han der har måttet skrive fram en ukjent verden, mens han i nåtidsnivået beskriver sitt eget Fredrikstad?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling