Dette kan være en norsk kvinne

Damien Hirsts kunsthodeskalle er besatt med 8601 diamanter. Men skallen som dannet utgangspunktet kan ha tilhørt en norsk kvinne.

(Dagbladet.no): Britiske Damien Hirst - som har gått fra å være Europas til verdens dyreste kunstner - brukte 18 måneder og 8601 diamanter på å lage kunstverket «For the Love of God».

Verket er en avstøpning av hodeskallen til en 35-årig kvinne som levde på 1700-tallet. Avstøpningen er i platinum, og blant den ubeskjedne mengden diamanter finnes en pæreformet 52-karats praktstein. Tennene er derimot vaskeekte mennesketenner.

Nå viser det seg at skallen Hirst har brukt som støpeform, mest sannsynlig har tilhørt en norsk kvinne.

Den australske antropologiprofessoren Richard Wright har studert 2870 hodeskaller fra 68 geografiske områder i verden. I en inngående analyse foretatt på vegne av Dagens Næringsliv, viste tre av fire tester at skallen liknet mest på de norske:

- Det er på alle måter fornuftig å si at Hirst-skallen kan være norsk, sier Wright til den norske avisa, men tar visse vitenskapelige forbehold:

- Selv om hodeskallen har mest til felles med de norske hodeskallene i basen, er den ikke tilstrekkelig distinkt fra de andre eksemplarene til at resultatet kan sies å være endelig. For Hirsts hodeskalle er et svært gjennomsnittlig eksemplar av menneskearten. Det er en verdensborger i hodeskallesammenheng.

Den anerkjente forskeren har blant annet gått gjennom en rekke gravplasser etter massakrene i Srebrenica, Bosnia-Hercegovina, i 1995. Han har brukt de siste 20 årene på å spesialisere seg på kriminalteknisk arkeologi, der man ved hjelp av arkeologiske metoder kan bidra til å oppklare forbrytelser.

Diamanthodeskallen står nå foran en fire måneders turné. Og hvem som eier den? Det er flere - og hemmelig, men Hirst er én av dem, skriver Dagens Næringslivs nye magasin D2.

GLITRENDE: Verdens dyreste kunstner, Damien Hirst, overgikk seg selv med «For the Love of God». Foto: REUTERS/SCANPIX
GLITRENDE: Verdens dyreste kunstner, Damien Hirst, overgikk seg selv med «For the Love of God». Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ:

GRUNDIG FORSKNING: Undersøkelsene som tyder på at hodeskallen kan ha tilhørt en norsk kvinne, er utført av den anerkjente hodeskalleforskeren Richard Wright. Foto: REUTERS/SCANPIX
GRUNDIG FORSKNING: Undersøkelsene som tyder på at hodeskallen kan ha tilhørt en norsk kvinne, er utført av den anerkjente hodeskalleforskeren Richard Wright. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
DIAMANTBESATT NORDINNE? Damien Hirst fant hodeskallen han brukte som støpeform i en butikk for utstoppede dyr i Nord-London.