Dette kan være en norsk kvinne

Damien Hirsts kunsthodeskalle er besatt med 8601 diamanter. Men skallen som dannet utgangspunktet kan ha tilhørt en norsk kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Britiske Damien Hirst - som har gått fra å være Europas til verdens dyreste kunstner - brukte 18 måneder og 8601 diamanter på å lage kunstverket «For the Love of God».

Verket er en avstøpning av hodeskallen til en 35-årig kvinne som levde på 1700-tallet. Avstøpningen er i platinum, og blant den ubeskjedne mengden diamanter finnes en pæreformet 52-karats praktstein. Tennene er derimot vaskeekte mennesketenner.

Nå viser det seg at skallen Hirst har brukt som støpeform, mest sannsynlig har tilhørt en norsk kvinne.

Den australske antropologiprofessoren Richard Wright har studert 2870 hodeskaller fra 68 geografiske områder i verden. I en inngående analyse foretatt på vegne av Dagens Næringsliv, viste tre av fire tester at skallen liknet mest på de norske:

- Det er på alle måter fornuftig å si at Hirst-skallen kan være norsk, sier Wright til den norske avisa, men tar visse vitenskapelige forbehold:

- Selv om hodeskallen har mest til felles med de norske hodeskallene i basen, er den ikke tilstrekkelig distinkt fra de andre eksemplarene til at resultatet kan sies å være endelig. For Hirsts hodeskalle er et svært gjennomsnittlig eksemplar av menneskearten. Det er en verdensborger i hodeskallesammenheng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer