Dette klippet er sett over fem millioner ganger på én uke

Blir månenaziinvasjon vårens største filmsnakkis? Se klippet og døm selv.

(Dagbladet): Hvis du trodde at brorparten av nazistene forsvant med andre verdenskrig, må tro om igjen. De bare gjemte seg på månens mørke halvdel, der de har bygget en enorm rombase.

Og nå er de klare for å besøke jorda.

Da en amerikanske astronauten lander rett ved nazimånebasen, bestemmer nazistene seg for at tida for å ta over jorda er kommet.

Filmtraileren øverst i denne saken viser hvorfor «Iron Sky» beskrives som en mørk science fiction-komedie. Den ble lagt ut på YouTube for én uke siden, og er allerede sett flere ganger enn det er folk i Norge.

Noe av det mest spesielle med filmen, annet enn at det selvfølgelig er noe oppsiktsvekkende med en historie om nazister som gjemmer seg på månen, er at mange tusen frivillige har bidratt til å lage den.

- Alle, og særlig i filmbransjen, babler i vei om nettet, om videoer, brukermedvirkning og YouTube. Men veldig få skjønner hvordan man egentlig skal gjøre noe konstruktivt ut av denne revolusjonen. Det tror jeg at jeg gjør, sa regissør Timo Vuorensola til Dagbladet, da vi møtte ham i Cannes i 2008.

- Jeg begynte å spørre om råd, og folk kom med innspill og ideer. Etter en stund ville også mer erfarne filmskapere hjelpe til. Til slutt begynte også folk å melde seg frivillig som skuespillere. Jeg regner med at ti tusen vil bidra. Allerede har folk ment mye om alt fra navn på karakterer til miljø, sa han.

NTB møtte Udo Kier, som spiller nazimåneføreren, for noen dager siden. Han fortalte at Vuorensola stadig vekk ringte ham for å få ham i filmen.

- Selv om manuskriptet er godt, må jeg like å arbeide med vedkommende. Jeg har laget en film i Finland før, «Spy Games», med Bill Pullman og Irene Jacob, men den gikk dårlig. Noen ganger er det et feilgrep å være med, særlig dersom regissøren er ung og uerfaren.

Produksjonen av «Iron Sky» begynte for seks år siden, og forrige lørdag fikk publikum på den internasjonale filmfestivalen i Berlin endelig sett det ferdige produktet.

Billettene ble revet bort.

«Iron Sky» vises på Filmfest Oslo 2. mars, mens den offisielle verdenspremieren finner sted 4. april.