DEBATT

Sykehusernæring:

Dette koster norske skattebetalere en milliard kroner årlig

Mangelfull pasienternæring undergraver effekten av annen behandling.

OVERSETT MULIGHET: Mangelfull pasienternæring koster norske skattebetalere én milliard kroner årlig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thaiview / Shutterstock / NTB scanpix
OVERSETT MULIGHET: Mangelfull pasienternæring koster norske skattebetalere én milliard kroner årlig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thaiview / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mattilbudet på våre helseinstitusjoner er ernæringens Grenfell Tower. Dårligere forutsetninger henger nøye sammen med høyere risiko.

Kostholdet hevdes ikke å påvirke behandlingsforløpet, til det er normal liggetid for kort. Feil- og underernæring ved innleggelse og i den videre behandling blir slik systematisk oversett og tilsidesatt av helseforetakenes gjerrige eiere og politisk svikt i alle ledd.

Men jo mer alvorlig ernæringssvikt, jo sykere er pasienten. Det er en grunn for at noen blir og forblir sykere enn andre.

De siste fire tiår er det grundig vitenskapelig dokumentert at mangelfull pasienternæring undergraver effekten av annen behandling. Hvorfor blir dette stadig ikke tatt på alvor?

Tilførsel av væske, energi og næringsstoffer, bedre kjent som mat og drikke servert som måltider, har både kortsiktig og langsiktig innvirkning.

Ernæringen skal i likhet med medikamentell og kirurgisk behandling tilpasses den enkelte pasients diagnoser.

Ved John Hopkins Hospital i Baltimore i Maryland har spesialister i pasienternæring på alle nivåer i helsesystemet, sørget for at kosten er et bærende element i all behandling. Absolutt alle pasienters matvaner og ernæringsstatus blir systematisk undersøkt ved innleggelse, og korrigerende kosttiltak iverksettes innen første liggedøgn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer