Line Andersen saksøker NRK:

Dette krangler de om

Onsdag ble det kjent at programlederen saksøker egen arbeidsgiver.

SAKSØKER: NRK-profil Line Andersen har ikke vært å se på tv-skjermen siden 2019. Nå saksøker hun NRK. Foto: Morten Eik
SAKSØKER: NRK-profil Line Andersen har ikke vært å se på tv-skjermen siden 2019. Nå saksøker hun NRK. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag kom nyheten om at NRK-profil Line Andersen (47) har gått til sak mot sin egen arbeidsgiver. Nyheten smalt ned som ei bombe, blant annet fordi programlederen har vært svært populær gjennom åra.

Andersen er misfornøyd med at arbeidsoppgavene er endret, og mener hun har fått uakseptable arbeidsoppgaver, også juridisk kalt ugyldig endringsoppsigelse. Hun krever i tillegg erstatning for behandlingen hun mener å ha fått av NRK.

Vi vet lite om detaljene i tvisten mellom NRK og en av deres største sportsprofiler, men advokat i arbeidsrett ved SANDS advokatfirma, Henning Heitmann, mener kjernen er tydelig:

- I bunn og grunn er dette en tolkning av arbeidskontrakten og hva slags arbeid det er avtalt at man skal ha. Vi vet ikke hva hun er fratatt og hva hun er satt til, og vi vet ikke hva arbeidskontrakten innebærer av fleksibilitet. Tvisten går ut på hvorvidt hun er pålagt nye arbeidsoppgaver og fratatt andre oppgaver som ifølge kontrakten skal ligge til henne, sier Heitmann til Dagbladet.

Løses ofte ved mekling

Arbeidsgiver - i dette tilfellet NRK - har styringsrett til å endre på oppgaver og funksjoner innenfor arbeidsområdet.

- Det kan hende arbeidsgiver går for langt, og da vil arbeidstakeren protestere, sier Heitmann.

Han forklarer at dersom arbeidsgiver går utenfor kontraktens rammer, må det begrunnes saklig om man skal gi nye eller andre arbeidsoppgaver. Man må også skrive ny kontrakt.

- Grunnen til at hun krever erstatning, er antakelig at hun vil få en mindre verdifull arbeidshverdag. Jeg tipper de ønsker å bruke Andersen til andre oppgaver enn det som er viktigst for henne, og at hun ikke ønsker det, sier Heitmann.

Løses ofte ved mekling

Han sier det er vanlig at slike saker løses ved mekling før det kommer til en hovedforhandling. Oppreisningskravene pleier ikke å være store, men kan være alt fra 20 000 til 30 000 eller 40 000.

Dagbladet har vært i kontakt med Line Andersens advokat, Tron Dalheim. Han ønsker ikke å kommentere på nåværende tidspunkt:

- Vi kan ikke kommentere dette uten å gå inn på detaljer i saken. Det ønsker vi ikke å gjøre på nåværende tidspunkt, sier Andersens advokat, Tron Dalheim, til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Olav Hypher, organisasjonsdirektør i NRK. Han ønsker ikke å kommentere Heitmanns uttalelser.

Andersen har vært å se på tv-skjermen i en årrekke, der hun har dekket både alpint, friidrett og sjakk. Det har imidlertid vært stille fra 47-åringen siden 2019.

- Jeg er lei meg og sliten, og håper vi kan komme til en anstendig løsning, uttalte hun onsdag.

Hun uttalte også at konflikten har konsekvenser for henne som hun ikke kunne kommentere.

- Saken gjelder beslutninger truffet av NRK, som har store konsekvenser for Line Andersens videre karriere, sa advokat Tron Dalheim.

Hun uttalte også at konflikten har konsekvenser for henne som hun ikke kunne kommentere.

Uklar bakgrunn

47-åringen har jobbet i NRK siden 2004, og har som nevnt vært en av NRKs mest profilerte sportsankere i flere år. Hun har også vært en del av NRKs tradisjonsrike 17-mai-sendinger.

Hun har imidlertid ikke vært å se på skjermen siden høsten 2019 - under VM i friidrett i Doha Qatar. Samme år ble hun også byttet ut som programleder for de populære sjakksendingene. Den gang ble hun byttet ut med Ole Rolfsrud.

SAKSØKT: Petter Northug og Aylar Lie uenige i Oslo tingrett. Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Grunnen til at hun ikke var til stede under Fischer-sjakk-VM skal ha vært fordi hun i en periode sa hun var syk med et virus. Det var imidlertid uklart om det var det som var den egentlige grunnen.

NRKs sportsdirektør, Egil Sundvor, uttalte den gang til VG at det handlet om «interne prioriteringer». Han sa imidlertid videre at de hadde både store og små oppgaver til Andersen i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer