Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette kunstverket får dansker til å se rødt

- Hvorfor ødelegge natur for et kunstverk? 

SKAPER REAKSJONER: En beboer i Aarhus har reagert sterkt på det hun mener er tilgrising av parken i kunstens navn. Innlegget hennes har skapt mye engasjement i Danmark i helga. Foto: Privat
SKAPER REAKSJONER: En beboer i Aarhus har reagert sterkt på det hun mener er tilgrising av parken i kunstens navn. Innlegget hennes har skapt mye engasjement i Danmark i helga. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store områder av en park i Aarhus er sprayfarget med rød akrylmaling. Det får danskene til bokstavelig talt å se rødt.

«Er dette Ok? Vil du akseptere at dette foregår?» spør Tine Jørgensen i et Facebook-innlegg som seinere er delt og likt av mange tusen. Hun skriver videre:

«Kunstverket består i at et enormt område med sunne, vakre og spill levende trær, busker, gress, jord og andre planter, insekter, dyr og fugler (...) blir permanent innkapselt i giftig altødeleggende høyrød og hvit akrylmaling».

RØDT OG HVITT: Slik er parken «dekorert». Foto: Privat
RØDT OG HVITT: Slik er parken «dekorert». Foto: Privat Vis mer

- Ingen fornuftig begrunnelse

Jørgensen skriver hun har snakket med flere av de ansvarlige og fått opplyst at godkjennelse er på plass, men hun synes likevel det ikke kan forsvares.

«Se på bildene hva man (for å promotere en kunstners og et kunstmuseums absurde idé) allerede nå har ødelagt av våre vakre og levende trær og andre planter? Det finnes ingen fornuftig begrunnelse for noe sånt!»

Til den danske avisa Politiken utdyper hun:

- Hvorfor ødelegge natur og drepe trær, gress, blomster, insekter, kanskje fugler for et kunstverk?

Kunstverket er en del av Aros-triennalen og er laget av Katharina Grosse. Malingen av parken er en del av utstillingen «The Garden. End of Times, Beginning of Times» og skal tematisere menneskets sameksistens og syn på naturen. I introteksten som er satt opp i nærheten står det at målet er at man skal tenke nytt om synet på hagen som idealisert natur.

UENIG: Museumsdirektør Erlend Høyersten er ikke enig i kritikken. Foto: Privat
UENIG: Museumsdirektør Erlend Høyersten er ikke enig i kritikken. Foto: Privat Vis mer

- Ikke giftig

Aros kunstmuseum understreker overfor Politiken at de har godkjennelse fra politi og kommune. De har også lagt ut et langt svar på sin Facebook-side, hvor museumsdirektør Erlend G. Høyersten går til kraftig motangrep:

«Det har vært harme, indignasjon og fortørnelse, men også begeistring og forståelse. Dessverre på grunn av feilaktige påstander. I disse dager hvor det er kort vei mellom hjerte og tastatur, kan det også være nødvendig å tvinge tanken forbi hodet. Vi lever i en tid der usannheter fort blir sannheter og hvor påstander raskt blir stående som fakta».

Han tilbakeviser at malingen er giftig.

«(...) Nei, malingen er ikke giftig, nei, dette er ikke miljøsvineri. Gresset vil fortsette å vokse og maurene vil lage kanalene sine i jorden i denne menneskeskapte natur vi kaller en park. Men for å være sikre har vi bestemt oss for å fjerne de vekstene som er berørt av maling, så det ikke er plastrester igjen. Det vil ikke være spor etter verket når alt er gjenopprettet.»

Han påpeker at skadene vil være mindre enn det som kommer av sprøytemidler i landbruket, av gress som tråkkes ned på festivaler eller av brenning av ved for kosens skyld.

«Ikke noe av det vi mennesker gjør er bra for naturen. Vi lever ikke i pakt med den, men bruker den, forbruker den, og ofte misbruker den», skriver han.

I skrivende stund har dette innlegget ligget ute i to timer, og blitt delt av rundt fem hundre. 5500 har delt Jørgensens innlegg som altså ble lagt ut lørdag 27. mai.

Borgemester inviterer til prat

Siste omdreining i saken er at borgemester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, la ut en melding på sin Facebook-side der han inviterer alle interesserte til en prat i den aktuelle parken i ettermiddag:

«For meg er Mindeparken et sted, vi bruker til veldig mange ting. Vi bruker den særlig til å danne rammen for møter mellom mennesker - så hvorfor ikke bruke anledningen til at ta en prat om naturen og kunsten?» spør han.

KUNST: Her kan du få med deg de vakreste stedene på jorda - iallfall sett fra verdensrommet. Video: NASA. Vis mer
Hele Norges coronakart