- Dette lukter av «Jurassic Park»

Se det ekskusive klippet fra den kommende norske storfilmen.

(Dagbladet): For en uke siden var det verdenspremiere på den norske storsatsningen «Gåten Ragnarok» under filmfestivalen Fanstastic Fest i Texas - en av verdens største sjangerfilmfestivaler.

Skrekkslagne barn I videoen øverst i saken kan man se et eksklusivt klipp fra filmen der en beltevogn med to barn inni dras mot en innsjø av noe mystisk som skjuler seg under vannoverflaten. For at scenen skulle virke så ekte som mulig satt skuespillerne i vogna under hele den nervepirrende scenen.

- Under opptak var det viktig for meg at alle skuespillerne, både barna og de voksne, fysisk opplevde det som skjer i filmen. Så i denne scenen ble den tunge beltevogna fysisk dratt nedover mot vannet med to skrekkslagne barn inni. Det gjør at den genuine frykten kommer frem på en helt spesiell måte og tilfører scenen ekstra energi syntes jeg, forteller regissør Mikkel Sandemose til Dagbladet.  

Hva er det som drar vogna ned i vannet?  

- Den blir trukket av en urkraft som Sigurd er i ferd med å møte for første gang. Noe stort. Noe veldig spennende.

BUDSJETT PÅ 40 MILLIONER: 4. oktober er det premiere på den norske actioneventyr-filmen «Gåten Ragnarok».  Foto: Fantefilm Fiksjon AS
BUDSJETT PÅ 40 MILLIONER: 4. oktober er det premiere på den norske actioneventyr-filmen «Gåten Ragnarok». Foto: Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

Programleder i NRKs Filmbonanza, Vegard Larsen, mener filmen lukter av «Jurrasic Park», etter å ha sett traileren og beltevogn-klippet.

- Hvis resten av filmen er like velgjort og spennende som det man har sett til nå, så har folk som liker eventyraction noe å se frem imot, sier Larsen.

God mottakelse Mottakelsen etter premieren i USA var svært god, og filmkritikernes berømmelse lot ikke vente på seg.

«Ragnarok er akkurat den type film man skulle ønske dukket oftere opp i Hollywood», skriver Austin360 og kaller filmen ««Spielbergian» på den best mulige måten».

«Jeg kunne holde meg fra å tisse i ei uke hvis vi kunne få til et amerikansk actioneventyr som spilles med halvparten av ærligheten og friskheten som denne filmen», skrev nettsiden Ain't it cool news.

Sammenlignes med Spielberg Regissør Mikkel Sandemose er storfornød med responsen, og glad amerikanerne satt pris på den nordiske vrien i filmen, som han selv synes det var viktig å få frem under innspillingen:

- Vi har fått veldig hyggelige tilbakemeldinger. Fantastic Fest er jo en stor sjangerfestival og jeg var veldig spent på å komme fra Norge med en film som er inspirert av amerikanske sjangerfilmer. Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at amerikanerne virkelig savner denne type eventyrfilmer, som det dessverre ikke lages så mange av om dagen.

RAGNAROK: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS
RAGNAROK: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

Flere utenlandske nettsider skriver at filmen har noe «Spielbergian» over seg, hva synes du om å bli sammenlignet med Spielberg?  

- Det er utrolig gøy og litt flaut, men Spielbergs produksjonsselskap Amblin står jo bak mange av de filmene jeg likte godt når jeg var yngre, og som jeg også inspireres av i dag, så det er jo en veldig hyggelig sammenligning. Den fortellergleden som Speilberg ofte viser, med blant annet «Jurassic Park» og «Indiana Jones», har vært en stor inspirasjon for denne filmen. En inspirasjon som har vært med å lage en skikkelig eventyrfilm. Det mener jeg vi har fått til på en ny norsk måte, sier Sandemose.

«Gåten Ragnarok» har norgespremiere 4. oktober.