- Dette lukter lang vei

Giske får kjeft for tv-monopol.

ENDRET KONSESJONEN: Samferdelsdepartementet endret konsesjonen, slik at RiksTV nå blir eneste aktør i det digitale bakkenettet. Kulturminister Trond Giske forsvarer beslutningen. FOTO: SCANPIX
ENDRET KONSESJONEN: Samferdelsdepartementet endret konsesjonen, slik at RiksTV nå blir eneste aktør i det digitale bakkenettet. Kulturminister Trond Giske forsvarer beslutningen. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg synes dette lukter lang vei, sier Ulf Erik Knudsen, kulturpolitisk talsmann for Fremskrittspartiet.

Han er på krigsstien, etter at regjeringen i dag besluttet å endre konsesjonsvilkårene, slik at RiksTV blir den eneste aktøren som får tilby kanaler i det digitale bakkenettet. I konsesjonssøknaden fra NTV var det et viktig poeng at det skulle gis plass til flere aktører.

- Denne saken burde ha vært oppe i Stortinget, men i stedet velger regjeringen å avgjøre saken mens alle er på ferie. Dette er jeg sterkt kritisk til, sier Knudsen.

- Uheldig
Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) sier saken svekker hele konsesjonsordningen.

- Det er uheldig at departementet endrer konsesjonsbestemmelsene når spillet allerede er i gang. Da kan man lett få inntrykk av at man kan skrive hva som helst i en søknad, og så få den endret når løftene ikke lar seg oppfylle, sier Lånke.

Trond Giske og Samferdselsdepartementet har valgt å høre på RiksTV, som hevdet at det ikke var økonomisk grunnlag for en konkurrent i bakkenettet. Selskapet - som er eid av NRK, TV 2 og Telenor - har fått langt færre abonnenter enn det de hadde kalkulert med.

- RiksTV går dårligere enn de forventet, og derfor må de få mye bedre rammebetingselser for å redde lønnsomheten. En slik belønning tror jeg mange bedrifter skulle ønsket seg, sier Hein Espen Hattestad, sjef i MTG til Dagbladet.no.

MTG ville ha vært en av søkerne om plass i bakkenettet, hvis ikke RiksTV nå hadde fått monopol. 

Mener markedet burde bestemt
Christian Lund, fungerende seksjonsleder i Konkurransetilsynet, er overrasket over regjeringens beslutning. Han mener markedet burde ha fått bestemme om det var økonomisk grunnlag for flere aktører i bakkenettet.

- Gjennom en utlysning ville man fått vite om andre aktører ville sett det som kommersielt interessant å ha plass i bakkenettet. Hvis ikke det økonomiske grunnlaget var til stede for flere aktører, ville det heller ikke vært noen søkere, sier han.

Kulturminister Trond Giske sier til Dagbladet.no at bakgrunnen for endringen av konsesjonen har vært hensynet til kundene.

- En ny pakkeleverandør tror vi er en dårligere utnyttelsen av kapasiteten i bakkenettet. For eksempel ville det ha gitt dårligere mulighet til HD-tilbud, sier Giske.

Ny arbeidsgruppe
Han viser til at NTV i sin tid var eneste søker til konsesjonen, og at konkurranseelementet ikke var en viktig del av utlysningsteksten.

- Det er utrolig sjelden vi endrer på konsesjoner, men her var det fornuftig, sier Giske.

Kulturministeren har nå satt sammen en arbeidsgruppe som skal utrede hvordan tv-kunder selv kan få velge friere hvilke kanaler de skal få tilgang til.

De skal levere sin innstilling i mai 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer