Dette må deltakerne i «Diktaturet» gjøre flere timer hver dag

- Du blir gal av de lydene.

(Dagbladet): Det var delte meninger om NRKs realitykonsept «Diktaturet» da det ble lansert tidligere denne måneden.

Første episode av serien hadde premiere mandag denne uka, og hanket inn 364 000 seere. Realitykonseptet er NRK P3s bidrag til NRKs valgsatsing i høst, og basert på det svenske konseptet «Diktatorn».

Ifølge NRK er programserien en mørk realityserie som inneholder et sosialt eksperiment hvor åtte «demokratibortskjemte» norske unge mennesker blir sperret inne i et fiktivt diktatur i åtte dager.

En reisepremie på 100 000 kroner står på spill.

150 000 binders I dette tilfellet et arbeidsdiktatur, hvor det daglige arbeidet består i å sortere binders. Nærmere bestemt 150 000 av dem.

- Det handler ikke om å samle binders for å lage et fint kjede. De skal samle dem i et glass. Ustoppelig, sier programleder Leo Ajkic til Dagbladet.

Og det er ingen av deltakerne som vet hva jobben faktisk går ut på, ifølge Ajkic. Skal de plukke minst eller mest, eller er det en bestemt farge som lønner seg? spør han retorisk.

Programlederen beskriver arbeidet som irriterende å høre på.

- Det er som om noen slår i glass hele tiden. Du blir gal av lydene.

- Én og én Deltakerne har ikke lov til å ta på bindersene med hendene, og må plukke dem, en etter en - med pinsett. Og dette gjør de i flere timer per dag.

- De har flere skift, og jobber et par timer hver gang. De har jo ingen klokke her i huset, så en time med noe kjedelig kan føles som en evighet, sier Ajkic.

Han er usikker på om han selv hadde orket jobben.
 
- Må du, så må du. Hvis jeg hadde hatt lyst til å være her og vinne premien, hadde jeg nok prøvd å være litt flink, og plukke ekstra mange binders, sier programlederen.