- Dette må det være opp til pressen å vurdere

Per Edgar Kokkvold støtter VG Nett i narkosaken.

STØTTER VG NETT: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at kjennelsen fra Oslo byfogdembete representerer en farlig tendens. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX
STØTTER VG NETT: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at kjennelsen fra Oslo byfogdembete representerer en farlig tendens. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): - Den norske pressen har tradisjon for å være mer varsomme enn alle andre når det gjelder identifisering, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagbladet.

Likevel er han langt på vei enig i VG Netts redaktør Espen Egil Hansen, som tidligere i dag uttalte seg sterkt kritisk til den ferske kjennelsen i Oslo byfogdembete.

- Vil ikke kunne identifisere noen
Kjennelsen påla VG Nett å gjerne navnet på den tredje av de narkosiktede kvinnene som sitter fengslet i Bolivia. Det var kvinnens familie som via sin advokat stilte krav om at navnet skulle fjernes.

Redaktør Espen Egil Hansen vill til å begynne med ikke godta kjennelsen - men tidligere i dag ble navnet likevel fjernet fra nettsidene.

— Konsekvensen av den type tankegang vil etter min mening være at norsk presse ikke vil kunne identifisere i noen straffesaker, uttalte Hansen ifølge NTB.

- Jeg er langt på vei enig med ham, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold, og fortsetter:

- Det juridiske aspektet skal jeg ikke blande meg borti. Men det skal sies at behandlingen hos Oslo byfogdembete har vært høyst tvilsom, og at saken har ligget der i flere dager uten at redaktøren er gjort oppmerksom på dette.

- Opp til pressen å vurdere
Videre mener Kokkvold at kjennelsen representerer en farlig tendens.

- Det andre aspektet er imidlertid at en domstol på et lavt plan skal fortelle oss hva som har nyhetsverdi - og når samfunnet ikke har et berettiget behov til å kjenne en tiltalts identitet. Dette må det være opp til pressen å vurdere, mener Kokkvold.

Han mener likevel det er korrekt å fjerne det aktuelle navnet.

- Hansen har rett når han sier han må rette seg etter rettens kjennelser. Men jeg liker ikke dommere som sier at «dette har ikke nyhetsverdi» eller at «offentligheten er ikke berettiget til å vite identiteten til vedkommende», sier Kokkvold.

Generalsekretæren mener at det er redaktøren som må ta den endelige avgjørelsen om hvorvidt den offentlige interesse er vekket, for slik å kunne vurdere en eventuell identifisering.