Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar utlevert til Italia

Dette må Krekar tåle

Mulla Krekar er utlevert til Italia der han er dømt til tolv års fengsel for terrorforbund. At Italia er hardt rammet av virus hindret ikke utleveringen. Den avgjørelsen må Krekar tåle.

UTLEVERT: Najumuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar, under et rettsmøte i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTLEVERT: Najumuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar, under et rettsmøte i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Mulla Krekar har vært et vandrende spøkelse i norsk rettsvesen og terrorbekjempelse. Etter å ha blitt utvist fra Norge på grunn av Rikets sikkerhet, har Krekar vært hovedperson i en lang rekke rettssaker, fantasifulle anker og trusler. Han har sonet en dom for drapstrusler og står på FNs liste over tilhengere av Al Qaida. Dommen i Italia er ikke rettskraftig og vil bli anket.

UTLEVERT: Mulla Krekar ble i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Han anket dommen, og saken skal igjen opp for en italiensk domstol etter at den 63-årige irak-kurderen ble hentet fra varetekt i Oslo fengsel og utlevert til Italia. Video: Dagbladet TV Vis mer

Når Krekar har klart å klamre seg til opphold i Norge i så mange år, skyldes det at Norge er forpliktet til ikke å utlevere dømte til land som praktiserer dødsdom eller tortur. Noen slik garanti fantes ikke i Krekars hjemland Irak. Italia er et demokrati og en rettsstat, og det er derfor ingen juridiske hindre for utleveringen.

Samtidig reises det spørsmål om Krekar bør utvises til Italia i en situasjon der landet kjemper en desperat kamp mot coronaviruset og høye dødstall. Det er reiseforbud til Italia, og våre grenser er stengt for innreise.

Justisminister Monica Mæland uttalte på en pressekonferanse at departementet har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt i forbindelse med coronasituasjonen.

Vi vet ikke noe nærmere om hva dette betyr i praksis, men det kan ikke danne grunnlag for noen alarm. Italia er en rettsstat og det er ingen særskilte grunner til å tro at Krekar vil bli dårlig behandlet. At det er stor smittefare i Italia, gjelder ikke bare Krekar, men også 60 millioner italienere. Også i Norge øker tallet på smittede, syke og døde.

Krekars forsvarer Brynjar Meling er rystet over utleveringen og kaller den et justismord, et brudd på rettsstatens regler og et resultat av politikernes styring av domstolene. Det er forståelig og nødvendig at Meling er kraftfullt aktiv i forsvaret av sin klient. På den annen side er det ikke dekning for så sterke karakteristikker.

Forholdet er snarere det omvendte av hva Meling hevder. Krekar har utnyttet det norske rettsvesenet til siste trevl, bl.a. gjennom en systematisk og kreativ bruk av ankemulighetene. Hadde rettsvesenet blitt styrt eller påvirket av politikerne, ville det neppe tatt sytten år å utvise eller utlevere Krekar. I en rettsstat er det likhet for loven, også for personer som har ekstreme meninger eller som har begått kritikkverdige eller straffbare handlinger.

Det er et påfallende paradoks at mulla Krekar har fått full beskyttelse og økonomisk støtte, samtidig som han forakter og bekjemper rettsstaten og det vestlige demokratiet. Slike holdninger er fullt lovlige i vårt samfunn, men de sier mye om hva slags verdier Krekar står for.

At utvisningen kommer nå, kan ha en underliggende årsak som regjeringen ikke kommuniserer. Hvis utleveringen ble utsatt på grunn av coronafaren, kunne det fått betydning for andre utvisninger som er planlagt eller foreløpig stanset. I fjor ble snaut 3000 personer utvist fra Norge på grunn av straffbare handlinger, brudd på utlendingsloven eller etter EØS-regelverket. Tidligere år har tallene vært vesentlig høyere.

Når virusfaren avtar vil myndighetene trolig ønske å gjenoppta slike utvisninger. Nedtrappingen mot en mer normal situasjon er forventet å ta opptil to år. Da er det lite ønskelig å ha coronafaren som en mulig, formell grunn til utsettelse av vedtakene om å forlate landet. I det hele tatt ligger coronaviruset og forsterkningen av migrantproblemene som en farlig og uløst konflikt over hele Europa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!