KUNSTIG INTELLIGENS: Bildet av Edmond Bellamy er laget av algoritmer. FOTO: Obviuos
KUNSTIG INTELLIGENS: Bildet av Edmond Bellamy er laget av algoritmer. FOTO: ObviuosVis mer

Dette maleriet er ikke laget av et menneske

Algoritmene skapte bildet av Edmond Bellamy.

Portrettet av Edmond Bellamy, som selges på auksjonshuset Christie's i London i oktober, er ikke som noe annet kunstverk de tidligere har solgt.

Kunstverket er ikke laget av et menneske, og mannen som er avbildet har heller aldri eksistert.

«Som del av en pågående debatt om kunstig intelligens og kunst, vil Christie's bli det første auksjonshuset som tilbyr et kunstverk laget av en algoritme», skriver Christie's på sin nettside.

Nederst på bildet står kunstnerens signatur: En lang datakode.

Ikke kunstnere

Shigeru Miyamoto, skaperen av blant annet Super Mario, er kritisk til spilltrenden Fortnite blant annet er en del av. Han oppfordrer spillselskaper til å IKKE gjøre som Fortnite-skaperne. Christopher Robin forteller hvorfor. #fortnite #freetoplay #supermario Vil du se mer av Dagbladet Spill? https://goo.gl/L6b1YP Følg oss også på I... Vis mer

Det er kunstnergruppen Obvious, som holder til i Paris, som står bak prosjektet. Det er de som har gitt mannen på bildet navnet Edmond Bellamy. Han er en del av den fiktive Bellamy-familien, og algoritmene har laget en rekke bilder av de ulike familiemedlemmene.

For å lage bildet foret de datasystemet med 15.000 porettbilder fra mellom det 14. til det 20. århundre. Ut fra dette laget algoritmene et nytt bilde.

I et innlegg på nettmediet Medium, skriver Obvious om hvorvidt kunstig intelligens, også forkortet AI etter det engelske «artificial intelligence», vil kunne erstatte kunst laget av mennesker.

«Hvis du spør om AI vil bli morgendagens kunstner, vil det være fristende å svare. Er kameraet nåtidens kunstner? Det er det ikke».

Kunstnergruppen legger til at de mener kunstig intelligens er et nytt verktøy, som gjør det mulig å maksimere menneskenes kreative potensiale.

Erstatte mennesker

I innlegget svarer de også på spørsmålet om de tror kunstig intelligens vil erstatte mennesker.

«Med den rette mengden godvilje, vil kunstig intelligens erstatte nåtidens mennesker for å gi morgendagens mennesker mulighet til å blomstre ved å gjøre dem litt mer som kunstnere, på den måten de ønsker å være det på.», skriver kunstnergruppen.