- Dette maleriet har Odd Nerdrum selv ødelagt

Kunstneren ødelagt flere av sine tidligste malerier. Det har Oslo-bandet Junipher Greene fått erfare.

DRAHJELP AV NERDRUM: Vi må jo innrømme at vi har fått mye drahjelp av Odd Nerdrum. Bildet hans har i stor grad bidratt til å opprettholde en viss mystikk over albumet vårt i 40 år, forteller Junipher Greene-gitarist Freddy Dahl. I kveld spiller de på Rockefeller. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
DRAHJELP AV NERDRUM: Vi må jo innrømme at vi har fått mye drahjelp av Odd Nerdrum. Bildet hans har i stor grad bidratt til å opprettholde en viss mystikk over albumet vårt i 40 år, forteller Junipher Greene-gitarist Freddy Dahl. I kveld spiller de på Rockefeller. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

I 1971 ga progrockbandet Junipher Greene fra Oslo ut debutalbumet «Friendship», som nylig har blitt kåret til tidenes norske album i Dagens Næringsliv. Da bandet skulle velge ut omslagsbilde til coveret, ble de satt i kontakt med den da ukjente kunstneren Odd Nerdrum av Arne Bendiksen og NRK-legenden Harald Are Lund.
 
- Odd hadde stilt opp flere malerier som vi kunne velge mellom. Vi betalte ham 250 kroner for rettighetene til å bruke bildet hans på albumcoveret vårt, sier Junipher Greene-trommeslager Geir Bøhren til Dagbladet.

Ringte Nerdrum Maleriet var kalt «Tidens skjønnhet» og ble malt på slutten av 60-tallet, like etter at Nerdrum som 23-åring hadde holdt sin første utstilling. Da bandet i forbindelse med en nyutgivelse av «Friendship» i 2008 lurte på hvor maleriet befant seg, tok Bøhren en telefon til Odd Nerdum som da levde i eksil på Island.

- Odd fortalte at han hadde destruert maleriet sammen med flere av sine tidligste verker. Han betegnet det som ungdomsarbeider som han ikke var fornøyd med. Det virker som han er veldig bevisst på hvilke malerier han etterlater seg når han går bort, forteller Geir Bøhren.

Odd Nerdrum ga i 2002 et løfte om å aldri mer snakke med norsk presse. Noen begrunnelse kom aldri, men maleren skal ha følt seg dårlig behandlet av norske journalister. Han gjorde imidlertid et unntak i fjor da han medvirket i tidsskriftet Kunst. De tre Nerdrum-reportasjene var da skrevet av vennen Bjørn Li som til vanlig driver Nerdrum Institute.

Skjærer opp lerretet Li bekrefter at Nerdrum har ødelagt mange malerier han ikke har vært fornøyd med, uten at han kan komme inn på spesifikke verk.

- Jeg kjenner ikke til det nevnte bildet, men om han sier at det er destruert, så er det destruert. Det vanligste er at han skjærer opp lerretet og bruker baksiden til å male et nytt bilde. Han kan irritere seg over småfeil og ser ikke noen grunn til at malerier han ikke er fornøyd med skal være i omløp. Dette er helt vanlig for mange kunstnere, forklarer Bjørn Li.

FØR PRESSEBOIKOTTEN: Odd Nerdrum avbildet i 2001, like før han proklamerte at han aldri skulle snakke med norsk presse igjen. Foto: Tor Arne Dalsnes
FØR PRESSEBOIKOTTEN: Odd Nerdrum avbildet i 2001, like før han proklamerte at han aldri skulle snakke med norsk presse igjen. Foto: Tor Arne Dalsnes Vis mer

Lederen av Nerdrum Institute påpeker imidlertid at maleriene Nerdrum malte på 60-tallet ikke kan sammenlignes med hans senere og mer kjente verker.

- De er nok verdt mellom 30 000 og 100 000 kroner.

Til sammenligning gikk maleriet «Skyen» under hammeren for 1,9 millioner kroner i 2008.

- Forlenger holdbarheten I år er det 40 år siden siden Nerdrum-bildet ble trykket på Junipher Greenes «Friendship». Det feires med en konsert på Rockefeller i Oslo i kveld og ytterligere 10-15 konserter utover vinteren og våren.

Gitarist Freddy Dahl mener det famøse coveret har bidratt til å forlenge albumets holdbarhet.

- DESTRUERT: Junipher Greene fikk bruke maleriet «Tidens skjønnhet» på coveret til debutalbumet sitt. I 2008 fikk de beskjed om at originalen var destruert. Foto: Robert Meyer
- DESTRUERT: Junipher Greene fikk bruke maleriet «Tidens skjønnhet» på coveret til debutalbumet sitt. I 2008 fikk de beskjed om at originalen var destruert. Foto: Robert Meyer Vis mer

- Vi må jo innrømme at vi har fått mye drahjelp av Odd Nerdrum. Bildet hans har i stor grad bidratt til å opprettholde en viss mystikk over albumet vårt i 40 år, forteller Dahl.

Reklame-regissør Johan Gulbranson (64) er mannen på Odd Nerdrum-maleriet.

Han har imidlertid ikke hørt at maleriet han poserte for på slutten av 60-tallet nå skal være ødelagt.

- Jeg kan ikke tro at det er borte. Men så har ikke jeg snakket med Odd på mange år, sier Johan Gulbranson til Dagbladet.

Malte med speil Han er en av Norges mest kjente reklameregissører, og har hovedsaklig laget filmer for det øst-europeiske tv-markedet.

Gulbranson møtte Nerdrum da begge var unge kunstnere i hvert sitt fag.

- Odd malte mange av dem han kjente på den tiden. Dette maleriet ble til i atelieret hans bak Kunstnernes hus.

Reklamemannen røper at selv om menneskene på maleriet står sammen, befant de seg ikke i det samme rommet da de ble malt. Menneskene ble malt inn en etter en.

- Han hadde satt opp et speil på motsatt side av rommet som han så inn i mens han malte. Han malte oss altså kun ut fra speilbildet vårt, han så aldri på oss, forteller Gulbranson.

SLIK SER HAN UT: Johnan Gulbranson er mannen på Nerdrum-bildet. Foto: Privat
SLIK SER HAN UT: Johnan Gulbranson er mannen på Nerdrum-bildet. Foto: Privat Vis mer