«Frimurere i vikingtiden»

Dette måtte Arvid levere fra seg da han ble kastet ut fra frimurerordenen:
- Ritualene stammer fra vikingtida

Forfatter Arvid Ystad har store deler av livet vært medlem av Den norske frimurerordenen. I dag leverte han inn medaljer, frimurerringen, et «skjødeskinn» og et stoffbandolær.

OFFISIELT OVER: Forfatter og tidligere frimurer, Arvid Ystad, utenfor bygget til Den norske frimurerordnen i Oslo. Onsdag måtte han levere fra seg frimurereffektene han eier. Grunnen er detaljene han forteller om i boka «Frimurere i vikingtiden». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OFFISIELT OVER: Forfatter og tidligere frimurer, Arvid Ystad, utenfor bygget til Den norske frimurerordnen i Oslo. Onsdag måtte han levere fra seg frimurereffektene han eier. Grunnen er detaljene han forteller om i boka «Frimurere i vikingtiden». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det gikk som forventet, men dette er nok snakkisen oppe i fjerde etasje akkurat nå, sier forfatter, historiker og tidligere frimurer, Arvid Ystad til Dagbladet.

Han har akkurat levert fra seg flere frimurereiendeler, blant dem ringen alle medlemmer av en viss grad bærer, til resepsjonisten i det ærverdige bygget i hjertet av Oslo.

Det er ikke veldig mange måter å bli kastet ut av ordenen på, men prater losjebrødrene om ritualer og seremonier, idømmes mer en seks måneder fengsel, eller lar være å betale medlemskontigenten, er det over.

SPESIELT VIKTIG: Frimurerringen til Arvid Ystad får han ikke lov til å bruke mer. Alle medlemmer over en viss grad bærer en slik ring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPESIELT VIKTIG: Frimurerringen til Arvid Ystad får han ikke lov til å bruke mer. Alle medlemmer over en viss grad bærer en slik ring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Trist og vemodig

Det ble ikke mye til avskjed for Ystad etter å ha vandret flere tiår i hallene til frimurerhovedkvarteret i Nedre Vollgate, men det er kanskje ikke så rart når man tar med seg journalister fra både NRK og Dagbladet, og en egen dokumentarist med på ferden.

- Denne dagen er trist og vemodig for meg, for losjen har vært en stor del av livet mitt, men jeg kommer over det. Uansett var det et dilemma. Skulle jeg publisere boka, eller la være, sier Ystad.

I 32 år har Ystad vært medlem av Den norske frimurerorden, men nå er det slutt. Etter at han bestemte seg for å gi ut boka «Frimurere i vikingtiden» er ikke Ystad lenger ønsket i frimurernes medlemsmatrikkel. Han er slettet.

Omtaler ritualer

Ystad nådde høyeste grad, den 10., foruten en helt spesiell 11. æresgrad, forbeholdt de ytterst få.

Som Dagbladet tidligere har omtalt er grunnen for utestengelsen at forfatteren omtaler de hemmelige ritualene og seremoniene frimurere går gjennom etter hvert som de beveger seg oppover i gradene til organisasjonen.

EFFEKTER: Medaljer, ring, «skjødeskinn», og stoffbandolær måtte leveres inn i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EFFEKTER: Medaljer, ring, «skjødeskinn», og stoffbandolær måtte leveres inn i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig snur han hele historien om frimurernes opphav på hodet ved å hevde at ritualene som brukes ved treff, møter, forfremmelser og innlemmelser stammer flere tusen år tilbake, til før den hedenske vikingtida. Ikke fra losjehyttene til middelalderens katedralbyggere, eller tempelriddere fra korsfarertida som det nå er intern konsensus om.

Nordisk kulturarv

- I 300 år har frimurere lurt på hvor de kommer fra og hva ritualene betyr. De har slått seg til ro med at de stammer fra losjehyttene eller tempelriddere, men jeg mener jeg har funnet svaret. Ritene til frimurerordenen kommer fra nordisk kulturarv og religion som ble tatt med til Skottland og England fra Norden, sier Ystad.

Før han leverer fra seg frimurereffektene: En ring, et «skjødeskinn», hvite hansker, medaljer og et purpur stoffbandolær, har Ystad invitert Dagbladet ned i kjelleren til Kunsthistorisk museum. Under tilsynet til en museumsansatt viser han oss den 1900 år gamle bronsefiguren «Frøyshovmannen».

- BEVIS: Bronsefiguren «Frøyshovmannen» fra år 100, mener Arvid Ystad beviser at dagens frimurerritualer er inspirert av norrøn mytologi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- BEVIS: Bronsefiguren «Frøyshovmannen» fra år 100, mener Arvid Ystad beviser at dagens frimurerritualer er inspirert av norrøn mytologi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Norrøne symboler

En gjenstand fra Glomma-området Ystad hevder beviser linken mellom norrøn tro og opphavet til frimurernes ritualer. Utsmykningen til «Frøyshovmannen», fra år 100, ligner for mye på frimurereffektene man bruker i dag til at det kan være tilfeldig, mener Ystad.

- Han har på seg et skjødeskinn slik alle frimurere bruker den dag i dag, men det er symbolene for Tor, Odin og Frøya som er risset inn i «Frøyshovmannen», forteller han.

Måtte fortelle det

I 2016 er skjødeskinnet et tegn på at frimureren er født på nytt, og bæres rundt livet, sier Ystad og viser oss sitt eget eksemplar han om få minutter skal levere fra seg. Et sverd og en øks, samt ni roser er brodert inn i stoffet.

- LIKHETER: Arvid Ystad hevder bronsefiguren i likhet med frimurere bærer et skjødeskinn slik han gjør på bildet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- LIKHETER: Arvid Ystad hevder bronsefiguren i likhet med frimurere bærer et skjødeskinn slik han gjør på bildet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener oppdagelsene mine viser at vikingene lever gjennom frimureriet. Det måtte jeg bare fortelle verden, og jeg håper losjen etter hvert vil oppfatte funnene mine som interessante, sier Ystad og fortsetter:

- Det er så enkelt som at Odin, Tor og Frøya er tatt ut av ritualene og erstattet med kong Salomo.

Brudd på lovverket

Overfor Dagbladet ønsker Den norske frimurerordenen ikke å kommentere saken eller påstandene til Ystad ytterligere, men i en tidligere uttalelse forteller ordenens rådgiver for spesialsaker, Erling O. Lyngtveit, at Ystads funn og forskning ikke er bakgrunnen for eksklusjonen.

Grunnen er at ordenen aldri diskuterer ritualer eller seremonier offentlig.

- Årsaken er brudd på vårt lovverk. Ekskluderingen av Ystad var en uvanlig sak. Men brudd på medlemsforpliktelser håndteres slik det framgår av våre vedtekter, uttalte Lyngtveit til Dagbladet.

Ystad, som nå ønsker nå å spre oppdagelsene han hevder å ha funnet til verdens seks millioner frimurere, mener publisering og tilhørende utkastelse er verdt det.

- Jeg har andre og mer interessante ting å drive med nå, og er allerede i gang med en ny bok. Samtidig var det bare de tidlige gradene i Frimurerlosjen som ga meg noe særlig utbytte. Det ble så mye pompøst riddervesen og misjonerende kristendom etter hvert, sier forfatteren.