TRENGER PRIVATLIV: Datatilsynet er sterkt opptatt av at barn og unge skal få ha sin private sfære på nettet. Foto: NTB Scanpix
TRENGER PRIVATLIV: Datatilsynet er sterkt opptatt av at barn og unge skal få ha sin private sfære på nettet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dette mener Datatilsynet er det verste du kan gjøre mot dagens unge

Hevder den profilerte barnepsykologen Willy-Tore Mørch svartmaler unges bruk av sosiale medier.

(Dagbladet): - Det Willy Tore Mørch opplyser om, er helt feil råd å gi. Å snike seg til å lese om hva de unge gjør på nettet er ikke å hjelpe ungdom. Man må gå inn i det med dialog og respekt. Ungdom har også en privatsfære, sier seniorkommunikasjonsrådiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit, til Dagbladet.

Forrige uke offentliggjorde Medietilsynet sin omfattende undersøkelse «Barn og medier 2016». Rapporten baserer seg på tilbakemeldinger fra 2888 barn i alderen 9-16 år, og tar grundig for seg deres digitale hverdag.

Undersøkelsen finner du her.

- Bryt deg inn på mobilen Barnepsykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø uttalte til Dagbladet at han så flere bekymringsfulle tendenser i undersøkelsen, særlig rundt temaene seksuelt misbruk, trakassering og mobbing på sosiale medier. Han påpekte også viktigheten av at foreldre går inn og får innsyn i barnas mobilbruk:

- Blant andre hevder Datatilsynet at barn har rett til privatliv, og at man ikke skal blande seg. Det er jeg sterkt imot. Mistenker man at barna er inne på skadelige eller farlige nettsteder, skal foreldrene bryte seg inn i den sfæren, sa Mørch.

Kommentaren føyer seg inn i det som i lengre tid har vært en pågående debatt mellom Willy-Tore Mørch og Datatilsynet.

- Opptatt av privatliv Skåltveit reagerer i dag sterkt på det hun mener er svært uheldige uttalelser fra professoren.

- Hvis en ungdom er uheldig og havner på en pornoside, så vil de ofte ha et filter som gjør at de går ut igjen. Det må uansett være rom for å gjøre feil, og dessuten må ungdom få lov til å teste litt. Det trenger vi alle, sier hun.

LES OGSÅ: Medietilsynet og flere bloggere ut mot mammablogging

Skåltveit påpeker at Datatilsynet er sterkt opptatt av at barn og unge skal få ha sin private sfære på nettet.

- Mørch svartmaler Internett, apper og mobiler så det synger etter. Hva tror han foreldre som er usikre på barnets internettbruk tenker når de leser rådene fra en ekspert og professor i psykologi? spør hun.

- Det verste man kan gjøre - Dette vil dessverre være med på å skremme foreldrene mer enn å hjelpe dem. Mange foreldre vil løse utfordringene ved å nekte ungdommene å bruke enkelte sosiale medier. Det er noe av det verste de kan gjøre mot de unge, fortsetter Skåltveit.

Datatilsynet mener at det i enkeltsituasjoner vil være riktig å gå mer drastisk til verks, men da må barna informeres.

- Ingenting er verre enn at foreldre går inn uten lov og snoker. Da lukker ungdommene seg, finner andre plattformer og kommer ikke til å informere foreldrene idet noe skjer. Sosiale medier er egnet for mobbing og seksuelt misbruk, men dette skjedde også tidligere, sier Skåltveit.

- Datatilsynet er firkantet Willy Tore Mørch sier til Dagbladet han aldri har snakket negativt om barn og unges bruk av Internett.

- Jeg har derimot alltid hevdet at man skal, fra det tidspunktet barna begynner å bruke Internett, snakke med dem om farene som finnes. Samtidig skal foreldrene gjennom dialog skaffe seg tillatelse til å følge med, sier Mørch og fortsetter:

- Hvis det imidlertid er slik at foreldrene får berettiget mistanke om at noe farlig skjer på nettet, og ikke får samtykke av barna til å kontrollere det de gjør, da skal de skaffe seg innsyn uansett. Det er deres rett og plikt fram til barna er 18 år. Alt annet er livsfarlig for barn.

Mørch mener at foreldre bør følge hans råd, ikke Datatilsynets, i kraft av hans lange erfaring som forsker på barn og unges psykiske helse.

- Jeg er opptatt av barnets rett til å unngå å skade seg, samt foreldrenes rett til å overvåke barnas aktiviteter. Alt annet er barnefiendtlig. Foresatte bør følge mine råd og ikke Datatilsynets firkantete regler som bare hegner om deres rett til privatliv, sier Mørch.

Datatilsynet er forelagt Mørchs uttalelse, men ønsker ikke å kommentere påstanden.

EKSPERT: Barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer / Dagbladet
EKSPERT: Barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer / Dagbladet Vis mer