Dette mener folket om «NRK-skatten»

Fra og med 2020 må må dobbelt så mange som før være med på NRK-spleiselaget. Én av tre nordmenn er mot både lisensen og finansiering over skatteseddelen.

DELER FOLKET: Fra og med 2020 avvikles lisensordningen. Bare 11 prosent av nordmenn skulle ønske vi beholdt den. Foto: John. T Pedersen
DELER FOLKET: Fra og med 2020 avvikles lisensordningen. Bare 11 prosent av nordmenn skulle ønske vi beholdt den. Foto: John. T Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Undersøkelsen viser vel det en kanskje mistenkte, at dagens lisens ikke er spesielt populær. Det er bare et lite mindretall som gjerne vil beholde lisensen, og flere som synes det er ok at NRK finansieres over skatteseddelen, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.

I mars ble det klart at NRK-lisensen avvikles, og at statskanalen i stedet skal finansieres over skatteseddelen. Pengene hentes inn gjennom en reduksjon i personfradraget.

Så mye må du betale

Bruttoinntekt: Skatteøkning

  • Under 55 000 kr: 0 kr
  • Opptil 150 000 kr: 200 kr
  • Opptil 200 000 kr: 800 kr
  • Opptil 250 000 kr: 1400 kr
  • Opptil 350 000: 1600 kr
  • Over 350 000: 1700 kr

Kilde: Mediemeldingen, NRK

I en undersøkelse utført av Ipsos på vegne Dagbladet svarer 31 prosent av nordmenn at de er mot både NRK-lisens og NRK-skatt.

11 prosent svarer at de gjerne skulle beholdt lisensen, mens 33 prosent mener det er ok at NRK finansieres over skatteseddelen. 5 prosent svarer «Vet ikke». 20 prosent svarer at det «spiller ingen rolle».

Omleggingen av finansieringsordningen innebærer at alle skattebetalere vil være med og finansiere NRK - ikke bare de med registrert lisens.

I år er det drøye to millioner lisensbetalere i Norge, ifølge økonomi- og finansdirektør Andreas Norvik i NRK.

- Det er viktig å understreke at dette ikke egentlig er en «NRK-skatt». Den skal også dekke pressestøtten, og et par andre punkter. Om lag 80-90 prosent vil gå til NRK, sier han til Dagbladet.

Mediemeldingen legger til grunn at det er 4 370 200 skattebetalere i Norge.

Dette vil si at om lag 2,37 millioner flere nordmenn vil betale for NRK i 2020 enn året før.

2,6 millioner av dem vil betale maksskatten på 1700, mens 1,7 vil betale mellom 200 og 1600.

I husstander med to skattebetalere som begge tjener mer enn 350 000 i året, blir den totale kostnaden 3400, sammenliknet med de 3039 kronene lisensen ligger på i år.

- Vil kunne merkes

Konsekvensen av ordningen er ganske enkel, ifølge økonom Hallgeir Kvadsheim:

- De med lav inntekt slipper unna med lavere NRK-skatt enn de med høyere, sier han til Dagbladet.

Men ikke alle slipper like billig unna.

- De som har lav inntekt, og som av ulike grunner ikke har betalt NRK-lisens tidligere, er de som kommer dårligst ut av det. De vil kunne merke det.

Også de som har betalt for å plombere TV-en sin, eller simpelthen ikke har benyttet seg av lineær TV, vil kunne merke overgangen.

- De vil nå måtte betale likevel. Det vil sikkert føles litt urettferdig. Den investeringen vil ikke være verdt noen ting framover.

Blant dem med inntekt under 400 000, svarer 45 prosent at de er imot både NRK-skatt og lisens. Det får Kvadsheim til å stusse.

KAN MERKES: Økonom Hallgeir Kvadsheim mener de med lav inntektt, som av ulike grunner ikke har betalt NRK-lisens tidligere, er de som kommer dårligst ut av endringen. Foto: Henning Lillegård
KAN MERKES: Økonom Hallgeir Kvadsheim mener de med lav inntektt, som av ulike grunner ikke har betalt NRK-lisens tidligere, er de som kommer dårligst ut av endringen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg vil tro at blant dem med årsinntekt under 400 000, er det flere som vil tjene på overgangen fra lisens til NRK-skatt. Derfor er det litt underlig. Ser de bare på sin egen lommebok, vil nok flere ha glede av overgangen.

Han understreker at ordningen ikke inkluderer noen spesialklausul for studenter, men siden studenter er overrepresentert blant dem med inntekt under frikortgrensa, vil størstedelen av studenter slippe skatten.

- Klasseskille

- Det er ingen sosiologer eller samfunnsvitere som blir overrasket over dette, sier sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania til Dagbladet.

IKKE OVERRASKET: Sosiolog Trond Blindheim mener tallene viser et klasseskille. Foto: NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: Sosiolog Trond Blindheim mener tallene viser et klasseskille. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tallene viser at de med høyt utdannings- og inntektsnivå er de som i størst grad er fornøyd med overgangen. Blindheim mener det gir uttrykk for et tydelig klasseskille.

- Avislesing korrelerer positivt med utdanning, og omvendt. Det gjelder nok NRK-titting også. For noen betyr prisen ingenting, det er ikke noe inngrep i familiens økonomi. For folk med dårlig råd er det motsatt. Jeg tror at de som klager på kringkastingsavgiften er de samme som klager på bompenger.

Det er Oslo-folket som i størst grad ønsker å beholde lisensen. Blindheim knytter dette til en velkjent kritikk av både statskanalen og andre medier.

- NRK har blitt beskyldt for å være fiksert på Oslo og Østlandet. Jeg kan tenke meg at vi som bor her er fornøyd med det, mens det i mindre grad er tilfellet i Finnmark, eller for den saks skyld i Bergen. Det er en ganske unison kritikk av NRK: At det er «Oslo-nyhetene».

Jo lenger bort fra Oslo du kommer, jo sterkere er kritikken, mener Blindheim.

De som i størst grad stiller seg likegyldig til endringen, er de over 60, de med høy inntekt og de med høy utdanning.

- Jeg tilhører jo alle de kategoriene, og for meg spiller det ingen rolle. Så jeg kjenner meg igjen. Jeg har egentlig ingen mening om hvordan de gjør det, men jeg er glad i NRK, og betaler gladelig Kringkastingsavgiften.

- Politisk dragkamp

I 2017 var daværende leder Richard Aune i Norsk Journalistlag i NRK, NRKJ, sterkt kritisk til NRK-finansiering over skatteseddelen.

- I ei tid da medienes troverdighet er under press er det avgjørende at vi finner en modell som sikrer en armlengdes avstand til politikerne. Det gjør ikke en finansiering over skatteseddelen, sa han til Journalisten.

Nåværende NRKJ-leder Rolf Johansen sier fagforbundet er fornøyd etter forholdene.

- Det er ikke noen tvil om at NRKJ ikke ønsket en skattefinansiering av NRK. En skatteløsning gjør at avstanden til politikerne blir mindre, og åpner for muligheten for at NRK-finansieringen blir en del av en politisk dragkamp, sier han til Dagbladet.

Når det likevel har blitt slik, er ordningen tilrettelagt på en måte som hindrer at NRK blir en del av den årlige budsjettkampen i Kulturkomiteen, mener han.

- Spesielt viktig er det at vedtaket ligger fast i fire år av gangen, og er forutsigbart. Løsningen som har kommet er god, til å være en skattemodell.

- Symbolhandling

Johansen forstår imidlertid at noen er kritiske, spesielt dersom de selv ikke benytter seg av statskanalen.

- Man må se på NRK som et samfunnsgode, på linje med sykehus, skoler, veiutbygging og så videre. Man betaler for skoler og sykehus selv om man er frisk og ikke har barn, sier han.

Han tror det finnes to grupper som ønsker å beholde lisensen.

- Den ene kategorien er de som tidligere ikke har betalt lisens. De som har plombert TV-en eller liknende. Den andre er de som har en sterk tilknytning til NRK, og som ønsker å vise sin støtte ved å foreta den symbolhandlingen det er å betale lisensen.

Når finansieringen skjer over skatteseddelen, og heller ikke er øremerket, blir det mindre synlig hvor pengene går, mener Johansen.

- Vi er opptatt av viktigheten av at publikum vet hva de betaler for.

- Høy tillit

NRK er forelagt Ipsos-undersøkelsen og Blindheims uttalelser.

- NRK ønsker å være en fellesarena for alle som bor i dette landet, uansett bakgrunn og geografisk tilhørighet. Vi gir daglig et bredt nyhetstilbud til hele landet på alle plattformer, og vi har en bred tilstedeværelse rundt om i landet, sier fungerende nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, til Dagbladet.

Han forteller at NRK jobber systematisk for å løfte fram innhold fra distriktskontorene til riksflatene.

- Utenfor selve nyhetsfeltet lager vi også innhold som speiler hele landet. Akkurat nå reiser vi rundt på campingplasser i hele Norge. Vi opplever også at folk flest har høy tillit til det NRK gjør, noe som er avgjørende for at vi skal kunne lage relevant innhold som speiler hele befolkningen. Det er en utfordring vi tar på største alvor.

NRK vil ikke kommentere enkeltfunn i undersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer