Dette mobbeofferet lar seg ikke feie av banen så lett

Mew på Øyafestivalens første dag.

TILBAKE, TYNGRE OG TØFFERE: Jonas Bjerre i danske Mew under Øyafestivalen onsdag. Foto: Tore Meek / SCANPIX
TILBAKE, TYNGRE OG TØFFERE: Jonas Bjerre i danske Mew under Øyafestivalen onsdag. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

KONSERT: Mew har alltid vært et band det er lett å mobbe. Deres pinglete fremtoning, vokalist Jonas Bjerres lyse falsett. Deres hang til å ha gråtende dukker flimrende bak seg under konserter. I det hele tatt har Mew vært en easy target for progfundamentalister og andre som har funnet popmusikken deres i overkant emosjonell.

Vel, dette mobbeofferet lar seg visst ikke feie av banen så lett. Fire år har gått siden forrige utgivelse, og Mew viser ingen tegn til å verken blekne bort eller slipe av seg særpreget.

Det var tvert om et kamplystent og fandenivoldsk Mew som stod på scenen under Øyafestivalen i kveld.

MØRKT: Men Mew blekner ikke, selv om det er fire år siden forrige skive.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
MØRKT: Men Mew blekner ikke, selv om det er fire år siden forrige skive. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

Den gamle pedagogiske trikset om å ta publikum fra det kjente til det ukjente ga de fullstendig blaffen i, og åpnet ballet med å messe en sang baklengs fra det kommende albumet og dundre i gang med den ikke-dansbare mindfucken av en låt, "Introducing Palace Players", fra nye "No More Stories EP".

Et samspilt band, som mest minnet om standhaftige tinnsoldater i strobelys, fortsatte med samme intensitet gjennom de to mindre tilgjengelige åpningssporene fra "And The Glass Handed Kites" før hit-paraden begynte. Her lurte også den nye, flotte singelen "Repeaterbeater" og nykommeren "Sometimes Life Isnt Easy", som på forbilledlig vis ble solgt inn til publikum ved hjelp av visuelle triks.

At bandet plutselig forsvant av scenen etter sju sanger (et statement? Et forsøk på å bli klappet inn igjen? Dopause?), og en fomlete avslutning trakk ned en interessant konsert der Mew fikk vist at de er tilbake, tyngre og tøffere — og ikke lenger like fristende å gjøre narr av.