Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette møtet - fem meter under Las Vegas - ga Norge «Petter uteligger»

- Hjemme i Norge oppdaget jeg at man ikke må langt for å finne det samme.

(Dagbladet): Rundt 700 000 nordmenn fulgte over jul og nyttår programserien til Petter Nyquist der han i november 2014 flyttet fra samboer og barn for å leve på gata i Oslo i 52 døgn.

Arbeidet med «Petter uteligger» gjorde utvilsomt dypt inntrykk på Nyquist som gjennom møter med hovedstadens tiggere, hjemløse og narkomane viste Norge hvordan det er å leve på gata i vinterkalde Oslo.

I dag forteller 37-åringen overfor Dagbladet om inntrykkene som inspirerte ham til å lage seersuksessen som rørte hele Norge.

Bodde under bakken For, i 2013 produserte Nyquist og turkameraten Aleksander Gamme programserien «Las Vegas på langs» for DBTV. Der traff de flere av byens hjemløse, og ble vitne til hvor smertefullt kort veien er fra samfunnsborger til utstøtt.

De valgte blant annet å tilbringe en natt med Mike og Steve som har bodd i flomtunnelene under luksusbyen i flere år.

TAR DEM MED PÅ BYEN: Hjemløse Mike bor under gatene i Las Vegas og tok med Petter Nyquist og Aleksander Gamme ut på byen. Foto: Petter Nyquist Productions / DBTV
TAR DEM MED PÅ BYEN: Hjemløse Mike bor under gatene i Las Vegas og tok med Petter Nyquist og Aleksander Gamme ut på byen. Foto: Petter Nyquist Productions / DBTV Vis mer

Se episodene i toppen og bunnen av saken!

- Ja, det var fra det prosjektet jeg fikk ideen. I Las Vegas gikk det opp for meg at «shit», jeg trenger egentlig ikke reise langt hjemmefra for å finne det samme. De møtene jeg hadde der ga meg inntrykk og tanker rundt hvordan hjemløse finner lyspunkt og mening i hverdagen, sier Nyquist til Dagbladet.

- Har ikke det samme hjelpeapparatet Det er i henholdsvis episode fem og seks av «Las Vegas på langs» livet til Mike og Steve beskrives. Fem meter over dem spilles, drikkes og festes det for milliarder av kroner hvert år, og kontrastene til livet under bakken er store.

- Hva er forskjellen på å være hjemløs i Las Vegas og hjemløs i Norge?

- Hjemløshet i USA er ikke i like stor grad knyttet til rus. I Norge har alle krav på et sted å bo, og flere velger å flytte ut. I USA skjærer det seg fort, og særlig Las Vegas er kjent for å være kjipe mot uteliggere, sier han.

«BORGERMESTEREN»:  Steve har bodd under Las Vegas i flere år og forteller om det harde livet han står overfor hver eneste dag. Foto: Petter Nyquist Productions / DBTV
«BORGERMESTEREN»: Steve har bodd under Las Vegas i flere år og forteller om det harde livet han står overfor hver eneste dag. Foto: Petter Nyquist Productions / DBTV Vis mer

- Der bryr folk seg mindre om situasjonen de er i. Byen skal opprettholde fasaden og den euforiske verden de forsøker å skape. De møter ikke vinteren på samme måte, og det er varmt og godt, men etter det jeg har fått med meg har de heller ikke det samme hjelpeapparatet man har i Norge, fortsetter Nyquist.

- Ta deg tid Han er overveldet over responsen som er kommet etter at siste episode av «Petter uteligger» rullet over norske tv-skjermer.

- Programmet har vært med å gi disse menneskene et ansikt. Det er det som betyr noe for meg, og jeg vil trekke fram varmen og omsorgen som finnes på gata. Den sitter i, og gjorde noe med meg. Samtidig er det mange som ikke er med i serien som også er der ute, og de sitter der med koppen av en grunn. Ta deg tid, slå av en prat, sleng litt penger i koppen. Bry deg, sier Nyquist.

Ble en snakkis Fagansvarlig og daglig leder hos =Oslo, Camilla Svingen, forteller at de la godt merke til at «Petter uteligger» var en snakkis.

- Underveis hørte vi fra selgerne våre hvordan mange ville prate om programmet, og det ble en portal til samtale. Jeg tror serien har endret bevisstheten til folk, for det viste en menneskliggjøring som mange kanskje har glemt, sier Svingen til Dagbladet.

Hun tror imidlertid ikke at livet på gata forandrer seg stort selv om bevisstheten har økt.

GODE VENNER:  Petter Nyquist og =Oslo- selger Svein Stang fikk et nært vennskap etter «Petter uteligger». Foto: Anders Grønneberg
GODE VENNER: Petter Nyquist og =Oslo- selger Svein Stang fikk et nært vennskap etter «Petter uteligger». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Nei, der ute er ting stort sett som før, men programmet er sett av mange, og en slik fokus er bare positivt. Folk blir minnet på at de skal se andre mennesker. Uavhengig av livssituasjon.

Se hele «Las Vegas på langs» her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media