- KONTROVERSIELT: Odd Nerdrum stiller ut sitt nyeste maleri, «No Witness», under Høstutstillingen 2012. Bildet er knyttet til 22. juli, og ifølge juryleder Stefan Schröder er bildet blant de mest kontroversielle under årets utstilling.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- KONTROVERSIELT: Odd Nerdrum stiller ut sitt nyeste maleri, «No Witness», under Høstutstillingen 2012. Bildet er knyttet til 22. juli, og ifølge juryleder Stefan Schröder er bildet blant de mest kontroversielle under årets utstilling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dette nye Odd Nerdrum-maleriet kommer du til å bli advart mot

Stiller ut kontroversielt bilde på Høstutstillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 22. juli har preget både kunstnere og organisatorer av Høstutstillingen i år. Påfallende mange av de rundt 6000 verkene juryen fikk inn, hadde referanser til terrorsaken.

Blant dem er et maleri signert kunstmaler Odd Nerdrum (68).

HØSTUTSTILLER: Odd Nerdrum (68). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HØSTUTSTILLER: Odd Nerdrum (68). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Oljemaleriet som lanseres når Høstutstillingen åpner lørdag, kalt «No Witness», viser en mann som skyter ei dame.

Advarer - Det er spesielt at han tok det så direkte og laget et så stort maleri til temaet. Det er et veldig ærlig og bra bilde, sier juryleder Stefan Schröder til Dagbladet.

På grunn av Nerdrum-maleriet spesielt, men også flere andre 22. juli-assosierte bilder, velger Høstutstillingen å advare publikum mot «mindre sterke reaksjoner».

PRISBELØNNET: Debutant Elin Brissman ble tildelt Finearts' kunstpris for dette bildet som hun stiller ut under Høstutstillingen. Foto: Anu Vathra
PRISBELØNNET: Debutant Elin Brissman ble tildelt Finearts' kunstpris for dette bildet som hun stiller ut under Høstutstillingen. Foto: Anu Vathra Vis mer

I utgangspunktet sto kunstner Sverre Mallings tegninger av terroristen stilt ut ved siden av Nerdrum-maleriet. Det ble for mye, mener Schröder.

- Vi har gått mange runder i forbindelse med plasseringen av disse verkene. Publikum vil alltid lese arbeid i en kontekst. Det var riktig for oss å finne de riktige plassene for de mest kontroversielle.

Forsikret Dagbladet vet at Nerdrum-maleriet er forsikret for to millioner kroner.

DRONNINGFAVORITT: Dronning Sonja har flere ganger trukket fram Hanne Borchgrevinks bilder som favoritter. Her viser Borchgrevink fram «Husflate» og «Hvitt hus».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRONNINGFAVORITT: Dronning Sonja har flere ganger trukket fram Hanne Borchgrevinks bilder som favoritter. Her viser Borchgrevink fram «Husflate» og «Hvitt hus». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Odd Nerdrum. I en e-post skriver sønnen Bork følgende:

- Min far er ikke tilgjengelig for øyeblikket, og vil nok ikke være det for en tid framover. Men så vidt jeg forsto ham handler det om at; når mennesket møter skuddet er det helt alene.

Privat storm Privat har det i lenger tid stormet rundt Nerdrum. I sommer ble han funnet skyldig i å ha lurt unna over 13 millioner kroner fra norske skattemyndigheter mellom 1998 og 2002. Til tross for at han hele tiden har hevdet sin uskyld, ble han dømt til to år og ti måneder i fengsel, samt til å betale saksomkostninger på 25 000 kroner, men har anket til Høyesterett.

GEOMETRISK: Peder Kirkvaag Bugge debuterer på Høstutstillingen med «Nachtwache» (2011). Foto: Anu Vahtra
GEOMETRISK: Peder Kirkvaag Bugge debuterer på Høstutstillingen med «Nachtwache» (2011). Foto: Anu Vahtra Vis mer

- Med så mye som skjer rundt ham privat, er det fint at han likevel klarer å jobbe. At han også søker Høstutstillingen er sterkt, sier Schröder.

Det er ikke første gang den verdenskjente kunstneren provoserer med sitt arbeid. I 1978 lanserte han bildet «Mordet på Andreas Baader» på Høstutstillingen, og reaksjonene på Nerdrums framstilling av den tyske terroristen Baader som offer lot ikke vente på seg, både i Norge og Tyskland. Det var med dette bildet at Nerdrum for alvor bega seg ut i samfunnsdebatten.

RETTSTEGNINGER: Tegneren Sverre Malling ble invitert til å vise fram bildene han lagde av Anders Behring Breivik under rettsaken.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETTSTEGNINGER: Tegneren Sverre Malling ble invitert til å vise fram bildene han lagde av Anders Behring Breivik under rettsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De siste ti årene har Nerdrum imidlertid valgt å holde en lav profil, og har - med unntakt av et par intervjuer - holdt seg unna pressen.

- Skal provosere Sist Nerdrum stilte ut under Høstutstillingen, var i 1994, ifølge egen nettside. Også i 1996 skulle han ha stilt ut et av sine verk. Men plasseringen av verket falt imidlertid ikke i smak, noe som førte til at kunstneren tok maleriet av veggen dagen før åpninga, forteller juryleder Schröder.

Det frykter ikke Schröder at vil skje denne gang.

VEGGBILDE: Kristin Nordhøy brukte rundt to uker på å montere akrylbildet «Interference» rett på veggen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VEGGBILDE: Kristin Nordhøy brukte rundt to uker på å montere akrylbildet «Interference» rett på veggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han er storfornøyd nå, sier jurylederen, og forteller at Nerdrum og hans følge var innom Kunstnernes hus for om lag tre uker siden for å legge siste strøk på det feske maleriet.

Schröder er også klar for å ta imot det som eventuelt måtte komme av reaksjoner på maleriet.

MAHOGNI-PENIS: Christopher Nielsen stiller ut en likkisteinstallasjon i eget rom. Her sammen med medarbeidere Ann Helen Norum, Armin E. B. Bårdseth og Erling Sand. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MAHOGNI-PENIS: Christopher Nielsen stiller ut en likkisteinstallasjon i eget rom. Her sammen med medarbeidere Ann Helen Norum, Armin E. B. Bårdseth og Erling Sand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er bare bra med reaksjoner. Kunsten skal provosere, og samtidskunst kan ikke sensureres, sier Schröder.

Høstutstillingen

• Statens kunstutstilling, som den egentlig heter, har eksistert i 125 år.

• Arrangert første gang i 1882.

• Årets utstilling åpner lørdag 8. september klokka 13 i Kunstnernes hus. Står til 7. oktober.

• 91 kunstnere stiller i år ut sine verk, 40 av dem er debutanter.

• 84 av kunstnerne viser verk i Kunstnernes hus, sju på Oslo S.

• Utstillingsleder er Ingrid Lydersen Lystad. Leder av Den nasjonale jury er Stefan Schröder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer