Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette ordet sliter Kanye West med å bruke

- Ville vi kalt mødrene våre for det?

STILLER SPØRSMÅL: Kanye West har benyttet seg av mikrobloggtjenesten Twitter for å spørre hva hans fans mener om bruk av ordet «bitch». 
Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
STILLER SPØRSMÅL: Kanye West har benyttet seg av mikrobloggtjenesten Twitter for å spørre hva hans fans mener om bruk av ordet «bitch». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Helt siden Twitter ble lansert i 2006, har folk verden over benyttet seg av mikrobloggingtjenesten for å dele alt fra store nyheter og kontroversielle meninger, til gamle sitater og daglidagse gjøremål.

De rundt 500 millioner tvitrerne bruker også nettsamfunnet til å stille spørsmål.

Det har den amerikanske musikeren og aktive tvitreren Kanye West (35) nå brukt sin Twitter-konto til å gjøre.

- Akseptabelt? «Jeg pleier ikke å tvitre spørsmål, men jeg sliter med dette, så her er det... er ordet BITCH akseptabelt?», skriver han, og utdyper:

«For å være mer spesifikk, er det akseptabelt for en mann å kalle ei dame for bitch? Selv om det er kjærlig ment».

Som flere av sine musikalske kolleger som opererer i samme sjanger, er heller ikke West helt fremmed for å bruke det nevnte ordet i sine låter.

Reflekterer Blant annet dediserte han nylig låta «Perfect Bitch» til sin bedre halvdel, reality-kjendis Kim Kardashian (31). På Twitter skriver han at han bruker banning «som et verktøy, ikke som en krykke».

«Rettelse, her er det gamle spørsmålet, ville vi referert til mødrene våre som bitches? Ville vi kalt fedrene våre niggers, eller enda bedre, niggas?», skriver han, og fortsetter:

«Kanskje ordene bitch og nigga nå er hverken positive eller negative? At de bare er potente og avhenger av hvordan de blir brukt og av hvem?»

Oppgjørets time? Nå ser det imidlertid ut til at rapperen er klar for å ta et oppgjør med sitt eget bruk av ordet, og presiserer på Twitter at «selv å skrive det i spørsmålsform føles vanskelig».

I rundt 20 Twitter-meldinger reflekterer West rundt eget og hiphop-miljøets bruk av ordet.

KIMYE: Siden april har Kanye West og Kim Kardashian vært et par. Nylig dediserte West låta «Perfect Bitch» til Kardashian. Foto: AP Photo  /Francois Mori / NTB scanpiz
KIMYE: Siden april har Kanye West og Kim Kardashian vært et par. Nylig dediserte West låta «Perfect Bitch» til Kardashian. Foto: AP Photo /Francois Mori / NTB scanpiz Vis mer

«Har hiphop betinget oss til å godta dette ordet? Elsker vi dette ordet så mye som vi elsker ordet nigga på en kjærlig måte?», skriver han på mikrobloggingtjenesten.

Ble konfrontert På Twitter forklarer han at han nylig ble konfrontert med sitt bruk av ordet i sine musikalske tekster, og forteller at han først ble fornærmet over å bli konfrontert med noe som helst forankret i hans musikk.

Kort tid etter at han i går begynte å tvitre om emnet, rant Twitter over av støtteerklæringer og lovord fra fans som satte stor pris på en mer filosofisk West og spørsmålet han tok opp.

West er imidlertid ikke den første rapperen i vår samtid som stiller spørsmål til bruken av «bitch».

Tidligere i år gikk det rykter om at Jay-Z, som har jobbet sammen med West om plata «Watch the Throne» og en verdensomfattende turné i den forbindelse, sluttet å bruke ordet da han tidligere i år ble far for første gang.

STOPPET JAY-Z?: Da artisten Beyoncé ga liv til dattera Blue Ivy tidligere i år, ble det spekulert i om ektemannen og musikeren Jay-Z sluttet å bruke ordet «bitch» i sine tekster. Foto: AP Photo / Ed Burke for Beyonce.com
STOPPET JAY-Z?: Da artisten Beyoncé ga liv til dattera Blue Ivy tidligere i år, ble det spekulert i om ektemannen og musikeren Jay-Z sluttet å bruke ordet «bitch» i sine tekster. Foto: AP Photo / Ed Burke for Beyonce.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media