Dette prisbelønte bildet er manipulert

- Juks, mener lederen av Pressefotografenes klubb.

STÅR STILLE: Bussen sto stille da bildet ble tatt. Blur-filteret på vinduene får det til å se ut som om den er i fart. Foto: Erik Holand/Agderposten
STÅR STILLE: Bussen sto stille da bildet ble tatt. Blur-filteret på vinduene får det til å se ut som om den er i fart. Foto: Erik Holand/AgderpostenVis mer

Forrige uke ble Sørlandets pressepriser utdelt.

Vinner i klassen «Årets foto» var Erik Holand fra Agderposten, skriver Journalisten.

Liker det ikke Under prisutdelingen ble det kjent at bildet var behandlet i Photoshop.

Det liker leder av Pressefotografenes klubb (PK), Sveinung Uddu Ystad, dårlig.

- Hovedregelen innen norsk fotojournalistikk at man ikke skal legge til eller fjerne elementer i bilder, sier han til Journalisten og fortsetter:

- Mister troverdighet - Å legge til uskarphet i et bilde, slik fotografen har gjort her, er juks etter min mening. Ikke minst gjør det at et ellers godt bilde mister troverdighet.

- Her kunne fotografen gjort flere andre grep for å få det uttrykket han ønsket, ved å justere lyshet og kontrast, sier ystad.

Juryleder Espen Egil Hansen forteller til Journalisten at juryen ikke hadde informasjon om at bildet var behandlet i forkant av prisutdelingen.

Uenig i kritikken - Vi oppfattet dette som en god reportasje, og hadde ikke noen spesiell diskusjon rundt bildebehandlingen, sier han.

Fotograf Erik Holand er ikke enig i kritikken.

Han mener at det i visse situasjoner er greit å bruke mulighetene de nye digitale verktøyene gir.

- Jeg ville ikke gjort dette på et ulykkessted eller i en flyktningleir. Nyhetsbilder tukler jeg ikke med, sier han til Journalisten.