Dette prisbelønte bildet er manipulert

- Juks, mener lederen av Pressefotografenes klubb.

STÅR STILLE: Bussen sto stille da bildet ble tatt. Blur-filteret på vinduene får det til å se ut som om den er i fart. Foto: Erik Holand/Agderposten
STÅR STILLE: Bussen sto stille da bildet ble tatt. Blur-filteret på vinduene får det til å se ut som om den er i fart. Foto: Erik Holand/Agderposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble Sørlandets pressepriser utdelt.

Vinner i klassen «Årets foto» var Erik Holand fra Agderposten, skriver Journalisten.

Liker det ikke Under prisutdelingen ble det kjent at bildet var behandlet i Photoshop.

Det liker leder av Pressefotografenes klubb (PK), Sveinung Uddu Ystad, dårlig.

- Hovedregelen innen norsk fotojournalistikk at man ikke skal legge til eller fjerne elementer i bilder, sier han til Journalisten og fortsetter:

- Mister troverdighet - Å legge til uskarphet i et bilde, slik fotografen har gjort her, er juks etter min mening. Ikke minst gjør det at et ellers godt bilde mister troverdighet.

- Her kunne fotografen gjort flere andre grep for å få det uttrykket han ønsket, ved å justere lyshet og kontrast, sier ystad.

Juryleder Espen Egil Hansen forteller til Journalisten at juryen ikke hadde informasjon om at bildet var behandlet i forkant av prisutdelingen.

Uenig i kritikken - Vi oppfattet dette som en god reportasje, og hadde ikke noen spesiell diskusjon rundt bildebehandlingen, sier han.

Fotograf Erik Holand er ikke enig i kritikken.

Han mener at det i visse situasjoner er greit å bruke mulighetene de nye digitale verktøyene gir.

- Jeg ville ikke gjort dette på et ulykkessted eller i en flyktningleir. Nyhetsbilder tukler jeg ikke med, sier han til Journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer