Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette prisbelønte bildet viste seg å være manipulert. Nå er det felt i PFU

Med fem mot to stemmer.

FELT: Dette bildet kan gi inntrykk av at bussen er i bevegelse. I virkeligheten står bussen stille. Fotomontasje: Erik Holand / Agderposten
FELT: Dette bildet kan gi inntrykk av at bussen er i bevegelse. I virkeligheten står bussen stille. Fotomontasje: Erik Holand / Agderposten Vis mer

(Dagbladet): Da Sørlandets pressepriser ble utdelt tidligere i høst gikk prisen for «Årets foto» til fotografen Erik Holand fra Agderposten.

I etterkant viste det seg at bildet av den sovende læreren på bussen var manipulert, og bildet ble klaget inn for medienes selvdømmeorgan, Pressens Faglige Utvalg (PFU). Nå er det felt i utvalget.

Bildet er behandlet i Photoshop, og kan gi inntrykk av at bussen kjører i stor fart. I virkeligheten står den stille.

Troverdighet
I pressens Vær Varsom-plakat står det følgende om manipulering av bilder:

UTVALGSLEDER: Nyavgått sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd. Foto Jeanette Landfald
UTVALGSLEDER: Nyavgått sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd. Foto Jeanette Landfald Vis mer

- Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje.

Det punktet mener PFU Agderposten ikke har fulgt, og avisa ble i dag felt med fem mot to stemmer, skriver bransjeavisa Journalisten.

Dissens
Selv om bildet ble felt for brudd på god presseskikk tok både nestleder Line Noer Borrevik og representant Eva Sannum ut dissens mot felling av bildet.

- Bussen var i fart, men her bruker de tilfeldigvis et bilde hvor den ikke var i fart. For meg virker det så utrolig uviktig, sa Sannum, ifølge nettstedet Kampanje.

TOK UT DISSENS: Allmenhetens representant i PFU, Eva Sannum. Foto: Frank Karlsen
TOK UT DISSENS: Allmenhetens representant i PFU, Eva Sannum. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- At bussen står i ro på dette bildet, når den sekunder etter beveger seg, synes jeg er tullete å bruke tid på, sa Borrevik.