Dette sa Otto Jespersen på Torsdags klubben

Hei, Kjell Magne! Jeg vet ikke om du hører meg nå. Hallo? Kan du røske huet ut av medisinskapet et par minutter?Jeg har noen småting her som du kan ha interesse av å få med deg.

For det første: Hvorfor i all verden er du statsminister? Ifølge en fersk meningsmåling er det bare seks prosent av befolkningen som syns du gjør en brukbar jobb. Det betyr at hvis du skulle regjert over et område som er representativt for den oppslutningen du har, ville du vært enehersker over en rasteplass på E6 i Østfold.

«Det e ikkje meir enn 94 prosent som e mot oss, så det e ikkje noen grunn til å gje seg no! Man kan ikkje styre landet etter meiningsmålinga.»

Nei vel, men man kan i hvert fall ikke styre landet etter Legemiddelhåndboka sånn som du prøver på!

Men for all del; med den ynkelige oppslutningen du har blant velgerne er det forståelig at du må medisineres tungt for å greie hverdagen. Men når ørevoksen din er verdt sin vekt i gull på Plata og de narkomane slåss om å få drikke urinprøven din, da er det på tide å rope et varsku.

Det finnes smutthull i skatteloven, og det er åpenbart også et gapende smutthull i vårt demokratiske system. Det skal ikke være mulig for en maktsyk enkeltperson å spasere rett inn fra gata og plugge seg fast i statsministerstolen. Jeg trodde ærlig talt vi hadde kitta igjen det smutthullet i 1945. Eller for å si det på en annen måte: Hvis du Kjell Magne går om bord i lokaltoget fra Kolbotn, og ser at det ikke sitter noen i førersetet, så betyr ikke det at det er ledig der. Det betyr bare at han som styrer er ute og pisser.

Og så er det grunn til å spørre seg: Hvorfor sitter du ved makta fortsatt?

Jo, fordi du porsjonerer ut småtragedier fra privatlivet ditt for å vekke sympati. Det er den eneste grunnen til at du ikke er blitt kjeppjaget langt inn på Hardangervidda. Det er bare folks gode oppdragelse og de generelle humanistiske vindene som feier over landet for tida, som gjør at du ikke henger i et jernbur på utsiden av Akershus festning.

Det eneste du har oppnådd i din tid som statsminister, er å sette Kolbotn på kartet, men da som et sted man overhodet ikke ønsker å dra til, med mindre man er attentatmann.

Du skal vite at jeg mer enn noen forstår hvordan du har det. Jeg har også sittet i morgenkåpe og kjent maktsyken velte opp i meg. Men heldigvis for landet har jeg blitt meg selv igjen etter en halv øl.

Vi har prøvd å følge de demokratiske spillereglene og møtt opp i illeluktende stemmelokaler valgår etter valgår. Men vi blir jo ikke kvitt deg. Da må vi åpenbart ta andre midler i bruk. Nå må alle gode krefter slå seg sammen og spandere Oslo-tur på Christer Pettersson.

Tusen takk.