Dette skal gjøre vondt

Pirker i såret med selvmordshistorier.

BESTSELGER: David Vanns første skjønnlitterære bok er utgitt på en rekke språk verden rundt. Han er også en sjøvant reporter og lager et program for BBC om rekonstruksjonen av Oseberg-skipet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESTSELGER: David Vanns første skjønnlitterære bok er utgitt på en rekke språk verden rundt. Han er også en sjøvant reporter og lager et program for BBC om rekonstruksjonen av Oseberg-skipet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Legender om et selvmord» er verken en roman eller en novellesamling. Den består av seks historier, som alle handler om en far, en sønn, og et selvmord.

Navnene, stedene, og enkelte hendelser overlapper i hver fortelling, men handlingen tar forsjellige vendinger hver gang, og sjelden til det bedre. Dette skal gjøre vondt.

Minner om Petterson Da David Vann var 13 år tok faren hans livet sitt, og denne erfaringen danner utgangspunktet for «Legender om et selvmord», som utkom i USA i 2008. Siden har Vann opplevd å bli sammenlignet med supertungvektere som Cormac McCarthy og Ernest Hemingway.

Selv om Vann takker McCarthy for inspirasjon i etterordet, føles sammenligningen med Hemingway mer relevant, og ikke fordi dennes far også skøt seg. Men en langt mer nærliggende referanse for meg under lesningen var Per Pettersons «Ut og stjæle hester».

«Sukkwan Island», den lengste av historiene i «Legender om et selvmord» fyller to tredjedeler av boka, og ble i Frankrike utgitt som roman alene. 13 år gamle Roy blir her med faren til en liten hytte på en øde øy langt nord i Alaska, hvor de to skal overleve et helt år alene og i pakt med naturen. De skal sanke mat og ved og forberede seg på en lang, kald vinter, men sønnen forstår etterhvert at faren har tatt han med seg hit i et siste desperat forsøk på å holde ut livet, etter at kona har forlatt ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer