MYE PÅ HJERTET: Toril Moi er først ut i serien «Stemmer 2013», et forsøk på å bringe flere kvinnelige stemmer inn i det offentlige ordskiftet hundre år etter at kvinnene vant sin stemmerett. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.
MYE PÅ HJERTET: Toril Moi er først ut i serien «Stemmer 2013», et forsøk på å bringe flere kvinnelige stemmer inn i det offentlige ordskiftet hundre år etter at kvinnene vant sin stemmerett. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.Vis mer

Dette skal kvinnene skrive om i kvinneåret 2013

... og det trenger ikke handle om kvinnesak.

(Dagbladet:) I 2013 markeres hundreårsjubileet for kvinners stemmerett her til lands.

Det er en markering forlagene tar på alvor: flere av dem satser stort på utgivelser i forbindelse med Stemmerettsåret.

Det mest ambisiøse av dem er det Aschehoug som står for. Under tittelen «Stemmer», publiserer de én tekst fra en profilert og/eller kyndig kvinne i måneden.

Valgfri kvinnesak Men forfatterne skal ikke måtte skrive om kvinnesak.

- «Stemmer» handler ikke så mye om hva det vil si å være kvinner, men hva kvinner vil si. Mange undersøkelser har vist hvordan kvinner er underrepresentert som kilder i offentligheten. Vår løsning i 2013 er å løfte frem en rekke evnerike kvinner som ønsker å sette dagsorden, sier Nazneen Khan-Østrem, en av redaktørene for prosjektet.

Alle medvirkende i alle ledd er også kvinner — fra redaktørene til designerne fra Eller Med A.

- Hver pamflett er gitt ut med en intensjon om å bidra til den offentlige debatten. Hver kvinne skal skrive om noe som engasjerer dem, og som de ønsker skal ha en virkning. Men det kan jo skje på mange forskjellige vis. Dette er ikke kamptekster, men essays - tolv pamfletter med ulikt innhold og avsendere, sier Khan-Østrem.

Språk og oppmerksomhet Først ut er Toril Moi, litteraturprofessor ved Duke University og en notorisk kvinneforkjemper. «Språk og oppmerksomhet» er tittelen.

- Det handler om betydningen av å se på virkeligheten med et rettferdig og kjærlig blikk, både i samfunnet, og i litteraturen. Særlig etter den 22. juli. Boken forsøker å si noe om hvilke typer innsikt litteraturen spesielt og humanistisk tenkning generelt har å bidra med i samfunnet i dag, skriver Moi i en epost til Dagbladet.

Falskt fellesskap Selv om professoren er opptatt av kvinnesak, er hun positiv til at temaet er valgfritt.

- Tenk over spørsmålet: Er det slik at kvinners stemmer alltid må brukes til å snakke om kvinners stemmer? «Stemmer»-serien unngår å skape en forventning om at alle kvinner skal være opptatt av det samme. Det er en falsk idé at det finnes noe alle kvinner nødvendigvis har til felles. For øvrig er boka full av kvinnelige stemmer.

- Kvinnelige filosofer og forfattere siteres over en lav sko. Jeg forsøker å vise i praksis at kvinners stemmer ikke er en ghetto, men en naturlig del av den allmenne debatten.