Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette skal være mannen som stormet scenen under Eurovision

Anti-media konspirasjonsteoretiker som tidligere skal ha stormet scenen under The Voice-finale og Gullruten-show i England.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det rystet Eurovision-publikummet i kveld da en mann stormet scenen under Storbritannia og artisten SuRies' bidrag på scenen i Lisboa.

Mannen kom seg opp på scenen og tok artistens mikrofon.

Der skal han ha ropt: «Nazis of the UK media, we demand freedom.» (Nazistene i britiske medier, vi krever frihet).

Mannen er nå pågrepet av politiet. Den europeiske kringkastingsunionen EBU sier de beklager hendelsen.

Pågrepet

STORMET SCENEN: En mann med en T-skjorte med påskriften «Dr A.C.» stormet i kveld scenen under Eurovision-finalen i Lisboa. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
STORMET SCENEN: En mann med en T-skjorte med påskriften «Dr A.C.» stormet i kveld scenen under Eurovision-finalen i Lisboa. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix Vis mer

Mannens identitet er ennå ikke bekreftet.

På T-skjorta hadde han imidlertid trykt «Dr ACactivism», et navn som brukes av en kjent aktivist på internett. Dr. Acactivism er kjent som en notorisk scenestormer og er en anti-media konspirasjonsteoretiker.

I januar skal en mann med samme navn i sosiale medier og en slående likhet med kveldens scenestormer, ha stormet den britiske versjonen av Gullruten. Da kom han aldri fram til mikrofonen. I april i fjor skal han også ha stormet scenen under finalen av The Voice i Storbritannia, skriver britiske Metro.

REKLAMERTE: Mannen ba folk kjøpe hans siste bok «The Workings of The U.K STATE MAFIA. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
REKLAMERTE: Mannen ba folk kjøpe hans siste bok «The Workings of The U.K STATE MAFIA. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix Vis mer

Der skal han, som i Lisboa i kveld, ha referert til «media mafia». Under Gullruten-sendingen i januar klarte imidlertid programleder Dermot O'Leary å stoppe ham før han fikk sagt noe.

Under stormingen av The Voice - som ble en skandale i England - klarte til slutt sikkerhetsvaktene å få ham bort. Han skal også ha stormet en direktesending holdt av BBC-programleder Stephen Nolan i Belfast i oktober i fjor, skriver Belfast Telegraph.

Ifølge avisa er mannens virkelige navn Konstantin, og han var da 30 år.

- Ganske sikker på at det er han

BBC-programleder Stephen Nolan skriver følgende.

- Fyren som invaderte mitt liveshow på BBC gikk under det samme navnet. Jeg er ganske sikker på at det er han igjen under Eurovision, skriver Nolan.

Mannen som stormet scenen han hadde både sosiale medier-profilen og tittelen på hans nye «bok» trykket på T-skjorta.

«Krig»

Mannen, som også bare går under navnet Dr. A.C., omtales av tabloidavisa Daily Mail som en «wannabe rapper».

På sosiale medier promoterer mannen seg som filosof, aktivist og DJ. På sosiale medier har han erklært «krig» mot dem som har «sosial makt». Han har deretter nevnt TV, teater og forlag.

På sine egne nettsider promoterer han også e-boka «The Workings of The U.K STATE MAFIA», den samme boka han promoterte på ei T-skjorte under scenestormingen i Lisboa. T-skjorta han hadde på scenen hadde også påskriften «Dr. A.C.».

Bilder av mannen fra tidligere hendelser, viser også at han da har båret T-skjorter med liknende budskap.

I sosiale medier har også mannen lagt ut bilder fra det som ser ut til å være Lisboa.

- På et oppdrag

Ifølge Belfast Telegraph skal han i 2015 også ha prøvd å aksjonere mot New York Times og TV-kanalen Fox, før han ble kastet ut. Til avisa sier han følgende:

- Hver gang jeg prøver å utfordre BBC, ringer de politiet og sikkerhetsvakter for å stilne meg, sier han.

- Jeg er på et oppdrag for å forstyrre britiske medier for å gjøre folk oppmerksomme på at de har blitt en diktator, sier han.

Den britiske sangeren og landets delegasjonen har blitt tilbudt å få framføre sangen på ny, men ifølge EBU var de veldig fornøyd med gjennomføringen og så ingen grunn til å gå på scenen igjen.

Det er ikke første Eurovision-showet forstyrres på denne måten. Under finalen i Telenor Arena i 2010 klarte mannen som kaller seg Jimmy Jump, å komme seg forbi vaktene, før han ble tatt hånd om.

Slakter sikkerheten

KK-redaktør Ingeborg Heldal sier til Dagbladet at hun er sjokkert over at sikkerheten rundt scenen ikke er bedre.

- Jeg må gi Lisboa massiv kudos for en av de mest fantastiske Eurovision-scenene jeg noensinne har sett! Men jeg må innrømme at jeg fikk helt sjokk da det britiske bidraget ble avbrutt av at en mann klarte å ta seg opp på scenen midt i opptredenen hennes. Det er helt krise, og jeg fatter ikke at de ikke har bedre sikkerhet rundt scenen, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!