Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette skal være van Goghs øre

Elmgreen & Dragset åpner storslått skulptur på Rockefeller Center i New York.

 SVØMMEBASSENG:  Fra 13.april kan man se dette kunstverket i hjertet av New York. Det er den skandinaviske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset som står bak verket som de har kalt «Van Gogh's Ear» etter kunstneren Vincent Van Gogh. Foto: Elmgreen & Dragset / Public Art Fund New York
SVØMMEBASSENG: Fra 13.april kan man se dette kunstverket i hjertet av New York. Det er den skandinaviske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset som står bak verket som de har kalt «Van Gogh's Ear» etter kunstneren Vincent Van Gogh. Foto: Elmgreen & Dragset / Public Art Fund New York Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag denne uken ville kunstneren Vincent Van Gogh fylt 163 år, og nå er han tilbake. I hvert fall er en del av den verdenskjente kunstneren det, og denne gangen i form av en skulptur i New York.

Det er den skandinaviske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset som har laget kunstverket. 

Verdenskjente Det er et kjent rykte at Van Gogh kuttet av sin venstre øreflipp i Frankrike i 1988. Noen historikere mener at han gjorde det som en reaksjon til sin brors forlovelse, mens andre mener at kunstneren Paul Gauguin gjorde det under et slagsmål.

Den nye skulpturen er et svømmebasseng formet som et øre og veier hele fire og et halvt tonn. Skulpturen skal henge utenfor Rockefeller Center i den amerikanske storbyen. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

Den skandinaviske kunstnerduoen har base i Berlin, men med årene har de blitt kjent over hele verden. Sammen med danske Michael Elmgreen har norske Ingar Dragset skapt seg et navn i kunstnermiljøet, og verkene deres finnes over hele verden.

- Akkurat som historien om at Van Gogh kuttet av sitt eget øre, så vil dette malplasserte svømmebassenget forhåpentligvis få folk til å lure på: «Hvorfor?», skriver de i en pressemelding.


Videre til Kina Utstillingen åpner 13.april og frem til 3.juni kan man nyte kunstverket i The Big Apple. Det er «Public Art Fund» og «Tishman Speyer» som organiserer utstillingen, og i juni tar «K11 Art Foundation» med seg Van Gogh's øre videre til Kina.

«I mange år har Elmgreen & Dragset vært mestere på uforglemmelige prosjekter. Med den dramatiske skalaen, den rare plasseringen og den noe makabre tittelen «Van Gogh's Ear», kan dette være deres vittigste installasjon til nå», uttalte Nicholas Baume i Public Art Fund.

 MALPLASSERT:  Verket «Prada Marfa» (2005) av Elgreen & Dragset er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien og er plassert langs en øde landevei i ørkenen i Texas. Foto: Scanpix
MALPLASSERT: Verket «Prada Marfa» (2005) av Elgreen & Dragset er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien og er plassert langs en øde landevei i ørkenen i Texas. Foto: Scanpix Vis mer

Siden de begynte å jobbe sammen i 1995 har Elmgreen & Dragset stilt ut i store gallerier verden over. Fra Tate Modern i London til The New Museum i New York.

Det er også de som står bak installasjonen «Prada Marfa», som forestiller en Prada butikk. Den er plassert midt i ørkenen i Texas og er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram