Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Time-forsiden vekker oppsikt:

Dette skjedde med den gråtkvalte jenta

- Dattera mi har blitt symbolet på barna som har blitt atskilt fra foreldrene ved den amerikanske grensa.

TO ÅR GAMMEL: Getty-fotograf John Moores bilde av ei to år gammel jente som gråter når hennes mor blir kroppsvisitert ved grensa mellom USA og Mexico, har gått verden rundt. Her forteller han om situasjonen. Video: CNNVis mer Vis mer Vis mer

Trump-administrasjons nulltoleranse for flyktninger førte til tvangsseparasjon av familier, og flere hundre barn ble atskilt fra foreldrene på grensa til USA.

Et bilde av en to år gammel jente som hylgråter har blitt selve symbolet på Trumps omstridte grensepolitikk.

Det ble tatt av Getty Images-fotograf John Moore forrige uke, og mange millioner har sett bildet av jenta som tilsynelatende blir adskilt fra moren.

Bildet blir også brukt på denne ukas forside av Time Magazine. Her blir bildet redigert slik at president Trump titter nådeløst ned på jenta.

Over hodet på det gråtkvalte barnet står det skrevet «Welcome to America».

Den røde forsiden har florert på sosiale medier, og den har blant annet blitt omtalt av The Guardian, CNN og Huffington Post. Mange har kommet med sine egne tolkninger.

Saken fortsetter under magasinforsiden.

SKAPER DISKUSJON: Denne Time-forsiden er på alles lepper. Faksimile: Time
SKAPER DISKUSJON: Denne Time-forsiden er på alles lepper. Faksimile: Time Vis mer

Onsdag undertegnet Donald Trump et direktiv som gir ordre om at ulovlige innvandrere ikke lenger skal fratas sine barna ved grensa til USA.

- Er med mora

Forsiden til Time har spredt seg som ild i tørt gress det siste døgnet, og det er mange som har en mening om den. I et intervju med Reuters forteller faren til jenta om hva som skjedde etter at bildet ble tatt.

Denis Varela forklarer at dattera og hennes mor, Sandra Sanchez, ble holdt sammen ved grensen til byen McAllen i Texas. Der skal hun ha søkt om asyl.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Honduras innvandringsminister, Nelly Jerez, har bekreftet til Reuters at dette stemmer.

Mor og datter skal med andre ord ikke ha blitt separert fra hverandre. Avisa skriver Sanchez har familie i USA og at hun flyktet på grunn av økonomiske årsaker.

-Hjerteskjærende

Varela ble forskrekket da han så bildet av datteren på tv, og han reagerte med å strigråte.

- Å se hva som skjer med henne i akkurat det øyeblikket er hjerteskjærende, sier han til Reuters.

STERKT: Dette bildet av to år gammel jente fra Honduras har preget debatten om flyktningbarna i USA. Foto: John Moore / Getty Images / NTB scanpix
STERKT: Dette bildet av to år gammel jente fra Honduras har preget debatten om flyktningbarna i USA. Foto: John Moore / Getty Images / NTB scanpix Vis mer

Varela mener at det er «ok» at mor og datter blir deportert, så lenge de får være sammen. Han tror at bildet har gjort en forskjell.

- Dattera mi har blitt symbolet på barna som har blitt atskilt fra foreldrene ved den amerikanske grensa. Hun har kanskje til og med berørt president Trumps hjerte, undrer Varela.

Honduras er et land i Mellom-Amerika med omtrent åtte millioner innbyggere. Det grenser til Guatemala, El Salvador og Nicaragua.

- Vanskelig

Fotograf John Moore har sagt at han har fotografert mange familier på vei inn til USA, men at det var annerledes denne gangen.

Han har tidligere forklart til CNN at moren og datteren hadde flyktet i en måned, og at de to kom fra Honduras gjennom Mexico.

Moore visste at de som krysser grensa om natta ofte er familier, utslitte og skremt etter lange reiser, og at de vil søke asyl fra hva enn det er som har drevet dem fra hjemmene sine.

Han fikk tillatelse til å fotografere de to av moren.

- Grensepatruljen ransaket folk før de ble tatt inn i busser og sendt til prosess-sentrene hvor de separerer barna og de voksne. Moren og datteren var blant de siste som skulle om bord i bussen. Da de skulle ransake henne stående mot bussen, ba de henne sette datteren på bakken. I det øyeblikket brøt jenta ut i tårer.

Ifølge Washington Post har Moore fotografert den amerikanske flyktningkrisa siden slutten av George W. Bushs presidentperiode.

- Jeg tror ikke familiene ante at de snart skulle bli skilt fra hverandre. Men jeg visste jo hva som skulle skje. Og det å ta bilder for meg, med den vissheten, gjorde det vanskelig for meg som journalist, menneske og spesielt som far, har han sagt om øyeblikket da bildet ble tatt.

En gjenganger på forsiden

Huffington Post skriver at dette er denne tredje uken på rad at president Trump pryder forsiden til Time.

Forrige uke delte han forsiden med Kim Jong Un. Før dette ble presidenten tegnet foran et speil. I speilbildet hadde han på seg en kongekrone.

Trump var også en gjenganger på forsiden før dette.

I 2016 ble Donald Trump utpekt til «person of the year» av Time. Kåringa baserer seg på hvilken person som har hatt størst innflytelse - positivt eller negativt - i året som er gått.

I fjor skrev Trump at han kunne «vunnet» kåringen dette året også. Det hevdet han i alle fall på Twitter:

Time gikk senere ut og avkreftet at dette stemte.

- Presidenten tar feil om hvordan vi velger «person of the year». Time ønsker ikke å kommentere valget før utgaven er ute, sa magasinet i en uttalelse.