Dette skjer hos tv-fruene

I kveld er «Frustrerte fruer» tilbake på TV 2. Medieviter Alex Iversen synes ikke sesong nummer to er like god, men tror fortsatt den vil virke som fluepapir på tv-seerne.

Forrige gang fulgte i gjennomsnitt 675 000 seere de gærne fruene i Wisteria Lane. I kveld får du vite hvordan det går med dem når den første av 11 nye «Frustrerte fruer»-episoder vises på TV 2.

Runde to av den amerikanske serien har ikke hatt mindre oppslutning i hjemlandet, men er fortsatt blant de tre mest sette seriene der.

Medieviter Alex Iversen har allerede pløyd gjennom alle episodene, og er i likhet med flere av sine utenlandske kolleger ikke helt fornøyd.

-  Sesong to er ikke så god som den forrige. Plottlinja som bandt forrige sesong sammen var hvorfor nabofrua Mary Alice Young tok sitt liv.

Mørkere

Nå er det spørsmålet besvart. Serien er blitt frittstående fortellinger om hver av husmødrene. Det er ikke like fengende, sier Iversen.

Serieskaper Marc Cherry sier han har gjort handlingen mørkere. Iversen mener det er dette som løfter de nye episodene. Mest sans har han for historien til den perfekte frua, rødtoppen Bree van De Kamp (Marcia Cross).

-  Brees mann døde fordi apotekeren som var forelsket i henne, forgiftet ham. Apotekeren viser seg å være klin gæren. Morsomt og bisart, sier Iversen.

TILBAKE I KVELD: De frustrerte fruene viser seg fram på TV 2 klokka 21.45 i kveld.
TILBAKE I KVELD: De frustrerte fruene viser seg fram på TV 2 klokka 21.45 i kveld. Vis mer

Han fryder seg også over det svarte paret som flytter inn i nabolaget, og som skjuler en hemmelighet i kjelleren sin.

-  Jeg synes det fortsatt er gøy, men serien er ikke så helstøpt som tidligere. Den når ikke opp i samme divisjon som «Sopranos» og «Seks fot under», men er underholdende likevel, sier Iversen.

Og at norske seere kommer til å benke seg foran skjermen hver tirsdag utover vinteren, er han sikker på.

-  Serien er proft produsert. Dette er en ganske klassisk såpefortelling, men er skeivere og er blitt oppfattet som noe nytt.

Lett å like

Tv-anmelder i Dagens Næringsliv, filosof Hanne Andrea Kraugerud, mener norske seere tar lett imot nummer en-seriene fra USA.

-  Suksessen gir en legitimering slik at det er greit å like seriene, sier hun.

Kraugerud tror hun har mange kvinner med seg i fascinasjonen for måten de frustrerte kvinnene framstilles på.

-  Kvinnene er crazy. De er ikke konvensjonelle, men aggressive, utro og de friker ut. Og jeg tror det appellerer til mange at de er litt opp i åra. Serien viser hva som skjedde med dophodene i «Melrose Place» da de giftet seg og fikk barn, sier hun.

-  Det kan også hende at moderne kvinner identifiserer seg med sine søstre i Wisteria Lane. I dag må kvinner prestere som individer ute og hjemme. Det holder ikke bare å være «housewife», vi skal også være karakterer og stikke oss fram slik mannen gjør.

-  For glanset

Selv var hun ikke blant de mest engasjerte seerne i forrige runde.

-  Dette er ikke helt min sjanger. For meg blir det for glanset, både det groteske og intrigene. Dramatikken er dessuten for overdrevet. Men samtidig er det jo nettopp denne blandingen av såpe og skrekk som er det nyskapende ved serien, og som appellerer til veldig mange. Etter flere år med elendig oppslutning har serier som «Frustrerte fruer» og «Lost» ført kanalen ABC til topps hos amerikanske tv-seere. Slik har suksessen sin parallell i historien til TVNorge, som har spist seg inn på storebror TV 2 med nettopp «Lost» og høstens store seermagnet, «Heia Tufte!».

-  Det er kanalene som ligger lavest på målingene som ofte tar de største kreative sjansene, i håp om å vinne flere seere, sier medieviter Alex Iversen.

Etter at tilleggskanalen TV2 Zebra i morgen har vist premiereepisoden av «Frustrerte fruer», kommer kanalen til å ligge i forkant og sende en ny episode seks dager før hovedkanalen TV 2.

Gabrielle Solis (Eva Longoria) forrige runde: Etter at ektemannen lovte å gjøre mer for barnet hun venter, vitnet Gabrielle i rettssaken hvor Carlos var tiltalt for å jule opp to homofile menn han trodde var hennes elskere. Men etter å ha blitt provosert av John, gikk Carlos berserk og ble dømt til fengsel. Fortsettelsen: Gabrielle har funnet ut hvem som er far til barnet. På besøk i fengselet ber hun Carlos om unnskyldning og om en ny start. Når Carlos ber om en farskapstest, jukser hun og sier at Carlos er faren. Men han er ikke glad for å høre nyheten.
Susan Mayer (Teri Hatcher) forrige runde: Da vi forlot Susan, satt hun skikkelig i klemma som Zachs gissel i huset til kjæresten Mike. Zach, som er sønn av Mary Alice, kvinnen som begikk selvmord i den første episoden, ønsket å ta livet av Mike et ter en mistanke om at det var han som myrdet faren. Men det stemmer ikke. Fortsettelsen: Susan har allerede avslørt flere av Mikes hemmeligheter, men hun kan vente seg enda flere. Og de er ikke mindre sjokkerende ... Rivalene Edie og Susan har hele tida konkurrert om en viss rørleggers gunst. Nå er det imidlertid en annen kjekk kar kampen står om.
Bree van De Kamp (Marcia Cross) forrige runde: Bree ble enke i slutten av første runde. Årsaken var at apotekeren som er besatt av henne, lenge hadde gitt Rex feil hjertemedisin. Like før han døde fikk Rex høre at hjerteproblemene skyldtes kona. Derfor skrev han et brev for å tilgi henne. Fortsettelsen: Ektemannens død har knust henne, menn Bree tar seg sammen, maska må for all del holdes. Rex\' plagsomme mor vil imidlertid ikke la henne være i fred. Begravelsen ser ut til å gå greit, inntil Bree oppdager hvilket slips moren til Rex har iført ham.
Lynette Scavo (Felicity Huffman) forrige runde: Det som så ut til å bli en utrivelig avsløring for Lynette, endte godt og litt merkelig. Ektemannen Tom fortalte at han visste at det var hun som saboterte forfremmelsen hans. Overraskelsen var stor da Tom sa han hadde sluttet i jobben for å være hjemmepappa, slik at Lynette igjen kunne gå ut i arbeidslivet. Fortsettelsen: Lynette får jobben hun søker på, men går ikke like bra overens med sin nye sjef. Hjemme viser Tom seg som en lite egnet husfar. Da får Lynette ideen om å plassere en rotte i huset ...
Edie Britt (Nicolette Sheridan) forrige runde: Overfallet på Felicia, som Zach sto bak, gjorde Edie redd for å være alene. Hun dro over til Susan, men merket ikke at Zach truer venninnen med en pistol. Snurt for ikke å få komme inn, stormet hun videre, uten å forstå Susans tegn til henne. Fortsettelsen: Edie vil irritere Susan, men får smake sin egen medisin.