Dette skjer i helga

 • Se hva som skjer på fredag, lørdag og søndag. FESTIVAL: Pønk- og indiefestivalen «2 dagers hælvete» startet på Blitz i går kveld. Da spilte blant annet jentebandet Juju Queens fra Tønsberg og Korrupte Oppkastere fra Oslo. I kveld avsluttes festivalen med gruppene No Hope for the Kids, Uncle Charles, La Casa Fantom, Arrigt Antræk, Manhattan Skyland og Rumble in Rhodos. Og det er som alltid en billig fornøyelse å gå Blitz; seks band for en femtilapp.

  Festival på Blitz i Pilestredet 30, i kveld kl 19.00

  DANS: Denne helgen kan du få med deg forestillingen «Alice», med danser og koreograf Katrine Bølstad (27) i hovedrollen. Idéen fikk hun da hun leste Jess Noons cyberpunk-versjon av «Alice i Eventyrland».

  - Jeg fikk lyst til å lage min egen variant. Det fungerer fint å lage dans til en historie de fleste har et forhold til. Det ufarliggjør det litt. Alice forandrer seg jo etter hver flaske hun drikker, og i min versjon skifter hun dansestil, fra ballett til hip hop, osv.

  Forestillingen, som vises på Parkteateret på Grünerløkka, inneholder også noen filmsekvenser, inspirert av ekspresjonistisk skrekkfilm fra 30-tallet.

  - Selv om det tilsynelatende er en lett og søt historie, er det veldig farlige temaer som tas opp. Én tolkning går ut på at når Alice faller ned i hullet, mister alle tingene sin mening. Og hun mister sin identitet. Derfor må hun forsøke å skape orden i kaoset og finne tilbake til seg selv.

  I denne moderne versjonen er Alice uten ord, men bruker istedet kroppens språk for å finne tilbake til tegnenes og tingenes mening. Kathrine Bølstad har tidligere danset i kompaniet Kikut. For tiden jobber hun også med en dansevideo sammen med «uteadæsjæl»-Ravi og DJ Løv, som skal lanseres i januar sammen med duoens nye plate.

  Katrine Bølstads «Alice» vises på Parkteatret, fredag 12., lørdag 13., og søndag 14. desember kl. 19.00.

  UTESTED: Til uka åpner endelig baren Internasjonalen på Youngstorget i Oslo, stedet det har blitt snakket og skrevet om siden forsommeren.

  - Sjenkebevillingen har vært klar en stund, det eneste vi har ventet på er selve oppussingen og møblene, forteller Jesper Lind, en av innehaverne.

  Beliggenheten på Youngstorget og navnet Internasjonalen har et visst politisk sus over seg, men stedet skal likevel ikke ha noen politisk profil.

  - Men vi har laget vår egen versjon av sangen «Internasjonalen», da, sier Jesper.

  Stedet har nemlig hyret inn Kaizers Orchestra med god hjelp fra Mannskoret til å spille inn en flunkende ny versjon av den gamle kampsangen. Singelen trykkes opp i 1000 eksemplarer, og gis ut på egen label, Kamerat Records. Den er selvfølgelig til salgs bak baren. Låta skal også være Internasjonalens «stengelåt», den som jager folket ut og hjem.

  - Det er en punkete ompa-versjon av «Internasjonalen». Og det er sprø ting som skjer. Atle Antonsen plystrer og Øystein Greni spiller saksofon, smiler Jesper.

  Internasjonalens drinkmeny skal være klassisk, men noen egne varianter vil også servert. Som «Solo og 60» og «Pjolter».

  - Skikkelige arbeiderdrinker med en norsk feeling, lover innehaveren, som gleder seg enormt til å komme i gang.

  - Med en gang vil det sikkert komme masse folk for å sjekke ut Internasjonalen. Og etterhvert vil folk sikkert få et elsk/hat-forhold til stedet. Det er de lojale gjestene som elsker stedet som gjør det fantastisk å jobbe bak baren.

  KONSERT: Studentersamfundet i Trondheim har blitt Norges svar på Betty Ford-klinikken: Alle som en gang har opplevd berømmelse, er innom. Den siste tiden har studenthuset hatt besøk av Trond Viggo Torgersen, Knut Olsen og a-ha. I kveld og i morgen gjenoppstår 80-tallsheltene Knutsen & Ludvigsen, med det de har kalt en «regresjonsterapikonsert», som også er en måte å si mimreshow på.

  Ifølge Gustav Lorentzen (Ludvigsen) er dette en utmerket anledning til et comeback, i og med at det var i Storsalen på Samfundet han og Øystein Dolmen første gang tok i bruk sine tunnelboende alias, under en visekveld i 1969.

  - Det var her det startet, det er her det skal slutte, sier han.

  I dagene fram mot konsertene har Adresseavisen invitert sine lesere til å sette sammen en favorittspilleliste, hvorav topp ti vil bli framført. Foreløpig ligger forholdsvise obskure «Syk» på førsteplass, en sang Geir Zahl i Kaizers Orchestra i et radiointervju nylig løftet fram som et av høydepunktene i nyere norsk musikkhistorie, noe Gustav Lorentzen ikke synes er rart i det hele tatt, den inneholder tross alt tekstlinja «Har du prøvd å snyte nesen mens du synger ompa?»

  - Det blir vel ellers til at vi spiller alle de gamle favorittene. Det gjør nok det, sier han.

  - Det er ikke det du gleder deg mest til?

  - Ikke akkurat. Men jeg tenker nok som så at så lenge jeg slipper å synge at det bor en grevling i taket, greveling, greveland hver dag resten av livet mitt, ja, så kan jeg gjøre det et par ganger denne helga.

  Dørene på Samfundet åpner kl. 21.30. Billettene koster 295 kr. Det gjorde de ikke på 80-tallet.

  I tillegg kan du for eksempel se familieforestillingen «Julestemning» på Oslo konserthus, du kan gjenoppleve blinkende discolys og store glasskuler på det som kalles «et ekte 70-tallsparty» på Inside vaskerelvsmauet i Bergen, eller du kan roe det helt ned med Karen Jo Fields på Café Sting i Stavanger.

  På lørdag spiller deLillos inn julen på Rockefeller med sin årlige julekonsert, mens det blir action rawk med Cherry Corvette på Gamla i Oslo.

  På klubbene kan du i kveld oppleve «Klubb Kneggkjeks» på Waldemars pub hvor det angivelig blir spilt alt fra «obskur bossanova, classy-shit mafia StorBand, calypso, Kyoto, folk, men også «klaskbare rytmer, knüllefonk (og) moist musik for foten», eller du kan stikke på Cube Club for å feire fredagen med «We Love Fridays».

  I morgen blir det Limboland 06 på Klubb Serum i Oslo, mens DJ Siv snurrer plater på XO Café.

 • Se hva som skjer på fredag, lørdag og søndag.
RØDE TRADISJONER: Jesper Lind er en av innehaverne av den nye baren Internasjonalen på Youngstorget i Oslo.
KNUTSEN: Avslutter i kveld der det hele begynte. Sammen med Ludvigsen.
INGEN JUL UTEN: deLillos spiller julen inn på Rockefeller.