Dette spillet ble for ekstremt

«Manhunt 2» forbudt i Storbritannia.

(Dagbladet.no): Da dataspillet «Manhunt» ble utgitt i 2003, tok det ikke lang tid før spillet - som gjerne ble kalt en «drapssimulator» - satte mange sinn i kok.

New Zealand totalforbød spillet, og i England ble spillet trukket fram i en drapssak - senere viste det seg at offeret, og ikke drapsmannen, eide spillet.

Her i avisa endte terningkastet på en toer, og anmeldelsen begynte slik: «Du har spill som er innovative, du har spill som er grusomme - og du har spill som forsøker å være innovative ved å være grusomme. «Manhunt» kan trygt plasseres i sistnevnte kategori.»

Blir forbudt

Nå viser det seg at den annonserte oppfølgeren «Manhunt 2», som utvikles av «Grand Theft Auto»-skaperen Rockstar, også er sterk kost. For sterk for enkelte, som for eksempel det britiske filmtilsynet BBFC.

De har nå varslet at de ikke akter å gi «Manhunt 2» en aldersmerking, noe som i praksis betyr at spillet blir forbudt å selge i Storbritannia, melder Gamesindustry.biz.

- Løssluppen sadisme
Både PlayStation 2- og Wii-versjonen av spillet vil dermed aldri dukke opp i britiske butikkhyller, ettersom disse ifølge BBFC var totalt uegnet for salg.

- Der det er mulig forsøker vi å vurdere kutting, eller i spillenes tilfelle, modifikasjoner som fjerner materialet som strider mot tilsynets retningslinjer. I tilfellet «Manhunt 2» var ikke dette mulig, uttaler BBFC-direktør David Cooke.

Han mener at «Manhunt 2» skiller seg fra andre nye storspill ved at det «gjennomgående er følelseskaldt og usensitivt», og at det «portretterer formålsløs dreping uten å ta avstand fra det».

- Det er en pågående og kumulativ løssluppen sadisme i måten disse drapene blir utført, og oppmuntret til, i spillet, uttaler han videre.

Ifølge BBFC er oppfølgeren enda mer brutal enn det første «Manhunt»-spillet, som de i 2003 også vurderte å forby - men i stedet ga en 18-årsgrense.

-Fornøyde

Den britiske spillbransjeorganisasjonen ELSPA er ifølge Gamesindustry.biz godt fornøyde med avgjørelsen, som de mener demonstrerer at aldersmerkeordningen fungerer:

- Spillindustrien er et kreativt fenomen som produserer alle slags spill på tvers av alle sjangre som appellerer til alle slags mennesker over hele landet - gamle som unge, mannlige som kvinnelige. Det som er viktig å vite er at spillene merkes etter hvor egnede de er, ettersom over 70 prosent av spillene er tilgjengelig til alle over tre år, sier ELSPA-direktør Paul Jackson.

«Manhunt 2» er det første spillet BBFC sensurerer siden «Carmageddon» kom i 1997. Den avgjørelsen ble omgjort etter at produsenten anket, en mulighet Rockstar også har.