Dette spillet styrer du med hjernen din

I brettspillet Mindflex er det tanken som teller.

||| - Ja, tenke det, ønske det, ville det med; - men gjøre det, det skjønner jeg ikke, sa Peer Gynt etter å ha sett en unggutt kappe av seg fingeren for å slippe å dra i krigen.

Som de fleste andre kontrollerte mennesker opplevde Peer at veien fra tanke til handling som regel er ganske lang (selv om han kanskje ikke er det beste eksempelet i den sammenheng).

I disse dager lanserer leketøysprodusenten Mattel brettspillet Mindflex, der det derimot er svært kort vei fra tanke til handling.

I Mindflex, det første fullstendig tankekontrollerte brettspillet i verden, skal du få små skumgummikuler til å sveve gjennom forskjellige hindre, båret på luftstrømmer fra vifter som blåser sterkere jo mer du konsentrerer deg.

Det kan, som Peer Gynt, lett oppfattes som en stor bløff - selv Der Spiegel har trukket det i tvil. Men etter å ha lekt meg med spillet en stund, er det lett å fastslå at dette er ekte greier - her er det tanken som teller.

Når du spiller, må du ha på et høyteknologisk pannebånd. Denne har en liten stålsensor som presses mot huden rett over venstre øyne, samt to klyper som festes på hver øreflipp.

Dette spillet styrer du med hjernen din

Du ser kanskje ikke smart ut, men til gjengjeld kan du føle deg smart når du etter litt øvelse får oppleve skumgummikulene forsere hindrene som settes opp på spillbrettet.

Trikset er å konsentrere seg så mye som mulig, noe som i starten ikke var helt lett. Ballen løfter seg lett opp i lufta, men straks tankene begynner å sveve daler den rett ned igjen.

Kjæresten min foreslo ting jeg kunne tenke på: «Hvordan fungerer et helikopter?» Ballen svevde litt oppover. «Hvordan bygger man skyskrapere?» Ballen fortsatte å sveve. «Sex?» Ballen sank som en stein.

Etter en stund fikk jeg ballen til å sveve i lengre perioder av gangen ved å løse regnestykker mens jeg samtidig konsentrerte meg om å «dytte» ballen oppover. Ironisk nok svevde ballen også godt og lenge mens jeg tok en tv-pause. Tanketom syssel, du liksom.

Måten spillet fungerer på, er ved at hodebåndet foretar målinger av elektroencefalogram-aktiviteten (EEG), et avansert ord for elektrisk aktivitet i hjernen.

Når du konsentrerer deg om noe, endrer hjernebølgene seg - og dette plukkes opp av spillet. Flere hobbymekkere har plukket fra hverandre Mindflex-teknologien, og konstatert at det faktisk er EEG-teknologi inni der, for sikkerhets skyld.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG.
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer

Når den første forbløffelsen og fascinasjonen har lagt seg, er Mindflex når sant skal sies ikke et spill som for voksne vil appellere til hyppig og langstrakt spilling over tid.

Akkurat som med andre tankestyrte spillforsøk som er gjort via datamaskiner, er det begrenset hvor mye variasjon og moro du kan få ut av en teknologi som foreløpig bare lar deg utføre enkle handlinger.

Spillet kan imidlertid ha andre bruksområder utover ren underholdning. Studier har vist at denne type stimulering av konsentrasjonen kan ha positive effekter for barn med ADHD, autisme og liknende tilstander.

Selv for voksne, som i dagens multitask-samfunn knapt klarer å fokusere på én ting lenge av gangen, kan øvelser som dette komme godt med.

Enten du ser på det som underholdning eller terapi, er uansett Mindflex en garantert snakkis - og samtidig en fin pekepinn på hva vi kan forvente av framtidas leketøy.