Dette spiser stjernene

Mariah Carey drikker sjampis med sugerør, og Pavarotti vil helst lage maten selv. Spice Girls og Red Hot Chili Peppers vil tross navnene ikke ha sterk mat. Se hva stjernene forlanger.

Champagne er en selvfølge for en sangdiva som MariahCarey. Den skal drikkes av krystallglass og med sugerør - som være bøyelig. Teen skal traktes med design-kildevannet Poland Spring Water. Rikelig med Ricola urtedrops mot sår sangerhals må det også sørges for.

Guttebandet Backstreet Boys vil ha sausene servert ved siden av hovedrettene til middagen og ønsker ingen former for godteri, sjokolade eller hurtigmat i garderoben. Sandwicher med peanøttsmør er derimot sterkt ønsket.

Svarte drikkebegre!

Cher forlanger eget parykkrom og drikker Coca-Cola, ingefærøl og sportsdrikk med kirsebærsmak samt rødvin og hvitvin som ikke må være av typen Kendall Jackson. Drikkebegrene må være svarte.

Rider

  • En rider er en overenskomst mellom artisten og arrangøren hvor artisten gjør rede for sine spesielle ønsker for konserten. Den er oftest bindende og kan medføre økonomisk ansvar eller avlysning ved svikt på viktige områder.
  • Det finnes to typer ridere: Den tekniske, som tar for seg alle detaljer om scenerigging og anskaffelse av utstyr, og bekvemmelighetsridere. Der formidles artistenes ønsker om garderobe, hotell og ikke minst mat og drikke.

Elton John er mer opptatt av blomsteroppsatser enn mat, men kalde sandwicher/snitter er bannlyst, og frukten han skal spise og sitronen i teen skal ikke under noen omstendigheter skjæres opp på forhånd.

Christina Aguilera vil ha to typer soyamelk og en spesiell type soyaost i garderoben. I tillegg vil hun ha C-vitaminer og echinacea-kapsler (solhatt) og organiske matvarer og snacks. Alt må være fra helsekostbutikk. Hun vil også ha et assortert utvalg tyggegummi og mintdrops, og en liten boks Nesquick til å ha i soyamelka.

Sunn krydderjente

Da krydderjenta Emma Bunton sang på Rådhusplassen sankthansaften, ønsket hun som alltid hvit fisk, dampede grønnsaker og ris. Krydderjentene liker ikke sterk og usunn mat.

Alt av mat, drikke og bestikk som står i garderoben til Prince , må pakkes inn i gjennomsiktig plastfilm som åpnes av ham selv. Han krever dessuten en lege som kan sette en sprøyte med B12-vitamin før han går på scenen.

Tina Turner vil se menyer fra fem av de beste restaurantene i konsertbyen. På konsertdagen velger hun sitt måltid, og restauranten settes i sving. Turner som gjorde Pepsi-reklame på 80-tallet, er nøye på at det skal settes fram Coca-Cola i turnébussen, ikke Pepsi.

Rockebestemor holder det ellers gående med sportsdrikken Gatorade og sjokolademelk. Hun vil også forsikres om at sitronen i teen er organisk dyrket.

Frisk ingefær

Supertenoren Luciano Pavarotti krever at ingen sterke lukter forstyrrer hans forfinede nese i backstage-området. Den matglade italieneren liker å lage maten selv. Han forlanger en kjøkkeninnredning på hotellrommet som likner kjøkkenet hjemme, med kjøkkenkniver, gryter, juicepresse og alt tenkelig utstyr.

Red Hot Chili Peppers vil ha meditasjonsrom - og det må ikke være blått. Noe annet mineralvannmerke enn Glacier uten kullsyre godtas ikke. Gutta vil ha soyamelk med vaniljesmak og tranebær- og papayajuice. Detaljene for servering og kutting av frukt og snacks er nitide, i tillegg vil de gjerne ha litt frisk ingefær å gnage på.

Egen juicepresse

Rapperen Puff Daddy forlanger at maten inspiseres for hår, papirrester og annet snusk før servering. Alle som har med matservering å gjøre, må gå med hårnett. Og helst ingen stekt mat, takk.

Pearl Jam har med seg egen juicepresse i garderoben, og de forlanger store mengder frukt og grønt. For balansens skyld vil de også ha to kartonger sigaretter og en stor kurv full av sjokolade.

Therapy? er en gjeng skummelt utseende rockere, noe som ble fulgt ekstra godt opp i Madrid. Bandet skrev «kylling» i rideren, og mente middag. Men i garderoben ventet et lys levende fjærkre på dem i et bur. - Arrangøren trodde nok vi var et satanistband, sier Andy Cairns til Metal Hammer.

Foo Fighters (bandet til eks-Nirvana-trommis David Grohl) har virkelig lagt seg i selen med sin rider: Grønnsaker med mange ulike dipper tas vel imot, men blomkål er bannlyst. Kinderegg, oster som lukter vondt og sportsdrikker i «alle syke farger som måtte finnes» står også på smørbrødlista. Drikkebegrene må være røde eller blå.

Så det, så.

KRESNE KARER: Red Hot Chili Peppers
SJAMPIS MED SUGERØR: Mariah carey