Kutt i TV 2:

Dette tilbys de ansatte

Som følge av kraftige kutt har ansatte i TV 2 har fått tilbud om sluttpakke. For journalister kan det bli krevende å få ny jobb, mener medieforsker.

RAMMES: De nye kuttene til TV 2 ser ut til å ramme kanalens nyhetstilbud hardt. Foto: Espen Solli / TV 2
RAMMES: De nye kuttene til TV 2 ser ut til å ramme kanalens nyhetstilbud hardt. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

TV 2 har lagt fram tilbud om sluttpakker til sine ansatte, som en del av planen for å kutte ytterligere 45-50 årsverk.

Totalt skal det kuttes 120 årsverk, men kanalen opplyser i en pressemelding at de allerede har klart å redusere mye av dette.

Dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til, viser hva kanalen tilbyr de ansatte i sluttpakke.

Hva de kan motta, er basert på ansiennitet. Tilbudet vil stå åpent til midten av desember.

Dersom man takker ja i løpet av den neste måneden, vil tilbudet se slik ut, ut fra hva slags ansiennitet man har:

  • Null til fire år: Tre måneder oppsigelsestid, og to måneder med etterlønn.
  • Fem til ni år: Tre måneder oppsigelsestid, og tre måneder med etterlønn.
  • Ti til 14 år: Seks måneder oppsigelsestid, og fire måneder med etterlønn.
  • 15 til 19 år: Seks måneder oppsigelsestid, og fem måneder med etterlønn.
  • Mer enn 20 år: Seks måneder oppsigelsestid, og seks måneder med etterlønn.

Alle ansatte får fritak fra å jobbe i oppsigelsestida.

FRIR PÅ TV: «Torpet»-deltaker Arvid Mæland frir til kjæresten sin på TV. Video: TV2 / Arvid Mæland. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

De over 50 år, som har 15 år eller mer ansiennitet, vil få to måneder ekstra etterlønn.

Hvis man godtar tilbud om sluttpakke i forbindelse med et drøftelsesmøte på nyåret, vil etterlønnen reduseres med én måned. Da vil de over 50 år få en måned ekstra etterlønn.

Ønsker skånsom overgang

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 Lene Eltvik Vindfeld sier til Dagbladet at de torsdag har lagt fram et tilbud. Kanalen håper at det vil gjøre overgangen så skånsom som mulig for de som ikke lenger skal være med videre.

- Det er både et vederlag med et antall månedslønner, rådgivning mot ny jobb og kompetanse- og etableringsstøtte etter eget ønske, sier Vindfeld.

Målet til TV 2 er å spare 400 millioner kroner.

Både ledelsen og klubben i TV-kanalen håper de klarer å kutte beløpet uten å måtte ty til oppsigelser.

- Vi har snudd alle steiner i hele TV 2 og legger nå fram en ansvarlig plan for å komme i mål med kostnadsreduksjonen. Dette er vanskelige, men helt nødvendige grep i det som er en tøff tid, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i en pressemelding.

- Sjukt kjipt

- Dette er overraskende bra. Med dette er det mitt inntrykk at TV 2 har lagt noe seriøst på bordet.

Det sier Tellef Raabe, medieforsker knyttet til Samfunns- og Næringslivsforskning ved Norges Handelshøyskole, til Dagbladet.

At TV 2 tilbyr gode vilkår for frivillig oppsigelse er viktig dersom de skal unngå tvungne oppsigelser, noe TV 2 har som uttalt målsetting.

- Det er klart at det er uansett sjukt kjipt å miste jobben, og det er krevende tider om man vil jobbe som journalist, sier Raabe.

Han påpeker at det er ansettelsesstopp de fleste steder, også i konkurrerende medier. Derfor tror han at det kan bli krevende dersom man ønsker å jobbe som journalist.

Han tror likevel journalister har gode forutsetninger for å få seg jobb i andre bransjer, om nødvendig.

- Journalister framstår uansett som en gruppe med ettertraktet kompetanse på arbeidsmarkedet. De kan språk, digitale verktøy og kommunikasjon, og det er det alltid behov for, sier medieforskeren.

Tilbyr veiledning

Klubbleder for TV 2 i Norsk Journalistlag, Margrethe Håland Solheim, skriver i en SMS til Dagbladet at hun opplever prosessen som ryddig så langt.

- Vi forventer at det fortsetter slik, også i tida som kommer, sier hun.

For å hjelpe flest mulig ut i annen jobb, tilbyr TV 2 tre alternativer for omstillingsstøtte. De kan da velge jobbveiledning, i tillegg til å enten motta studiestøtte eller etableringsstøtte.

Under jobbveiledningen får man delta i et karriererådgivningsprogram, med umiddelbar oppstart etter fratredelse.

Studiestøtta er for de som ønsker kompetansepåfyll, og etableringsstøtta for de som vil etablere egen virksomhet. Summen ligger på inntil 50 000 kroner.

Ut januar

Kanalen la fram tre ulike scenarioer under allmøtet, for å vise hva personer i ulike situasjoner kan motta:

  • En 32-åring med fem års ansiennitet vil motta et samlet sluttvederlag på seks måneder. Det innebærer både tre måneders sluttvederlag, i tillegg til tre måneders oppsigelsestid.
  • En 55-åring med 20 års ansiennitet, mottar seks måneder sluttvederlag, samt seks måneder oppsigelsestid. Vedkommende får også to måneders tillegg for ansiennitet og alder. Det utgjør et samlet sluttvederlag på 14 måneder.
  • En femtiåring med 20 års ansiennitet som takker ja til sluttpakke i forbindelse med et drøftelsesmøte på nyåret, vil motta et samlet sluttvederlag på tolv måneder.

Prosessen vil vare ut januar dersom TV 2 ikke kommer i mål før det, ifølge opplysninger til Dagbladet.

Takket ja

Den kjente TV 2-journalisten Elin Sørsdahl bekrefter overfor Nettavisen at hun allerede har takket ja til et tilbud om tidligpensjon.

- Jeg brukte lang betenkningstid på å takke ja til tilbudet, sier Sørsdahl til avisa.

Profilen vil gå av i september 2025.

- Jeg er en av de som har vært med fra starten av, men har tenkt tanken på at det er på tide å gjøre noe annet. Dette er mitt bidrag for at de yngre kommer inn bransjen, sier Sørsdahl videre til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer