- Dette uthuler formidlerspråkets troverdighet

Bokhandelansatte har tatt kritikernes plass som bokanbefalere. - Problematisk, mener forfatter Bror Hagemann.

- VERDIFULLT: Forlegger Arve Juritzen mener det er uproblematisk at bokhandelansatte gir rosende anbefalinger på omslaget til bøker. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
- VERDIFULLT: Forlegger Arve Juritzen mener det er uproblematisk at bokhandelansatte gir rosende anbefalinger på omslaget til bøker. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På toppen av boklista som viser de mest solgte bøkene i landet ligger denne uka boken «Reisen hjem» av Lori Lansens.

På omslaget av boken finner man som vanlig såkalte «blurbs», uttalelser fra eksperter som har lest boken. Men rosen av «Reisen hjem» tilhører ikke kritikere. Ser man nøyere etter er det ansatte i bokhandelkjedene Notabene og Norli som anbefaler boken.

- Dette er noe vi har holdt på med lenge, og jeg ser nå at en del andre forlag også har begynt å gjøre det, sier forlegger Arve Juritzen i Juritzen forlag, som er utgiver av boken.

Kundenes tillit - Bokhandlerne har stor kompetanse og innflytelse. De er hver dag i kontakt med kunder som kommer inn i butikken og spør om råd. Og kundene stoler på rådene. Vi ser på disse rådene som noe veldig verdifullt.

- Kan det ikke bli en blanding av roller når de som anbefaler er de samme som tjener på salget av bøkene?

- Nei, de står jo fritt til å velge hvilke bøker de vil anbefale. Jeg ser ikke noe problem med det. Tvert imot. De er tett på pulsen ute i bokhandlene og hva kundene ønsker, sier Juritzen.

Egne økonomiske interesser I kronikken «Litteraturens løgnspråk» publisert i Dagbladet i midten av mai skrev forfatter Bror Hagemann at kritikerne er den eneste instansen leserne fortsatt kan stole på at ikke har egne økonomiske interesser ved bokutgivelser. Han liker Juritzens anbefalingspraksis dårlig.

- Jeg tenker det er enda et skritt videre i uthulingen av formidlerspråkets troverdighet. Det begynte med at forlagene siterte selektivt fra kritikernes anmeldelser, etterfulgt av kjøpte «blurbs», sier han.

- Verdien av slike stunts bygger på troen på sannferdig kritikk, og at folk ikke ser så nøye etter hvem som anbefaler bøker, sier Hagemann.

- Har ansvar Litteraturkritiker Sindre Hovdenakk er enig.

- Jeg mener at forlagene har et ansvar for å trå varsomt. Dette er vernede kulturinstitusjoner som det forventes at opptrer ryddig. Når forlagsansatte anbefaler bøker synes jeg det blir uryddig. Og noen forlag, som Juritzen, utpeker seg i medvirkningen til at denne listen legges lavere, hevder Hovdenakk.

Leder Merete Røsvik Granlund i arbeidsutvalget i Norsk kritikerlags litteraturseksjon sier hun helst ser at anbefalingene kommer fra kritikere.

- Men det er vanskelig å si noe på det så lenge det fremstår klart hvem som uttaler seg, sier hun.

- Det eneste vi kan gjøre er å oppfordre folk til å se nøye etter hvem som anbefaler boken. Jobber personen i et forlag må det regnes mer som reklame enn kritisk vurdering, sier Røsvik Granlund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer