Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-Anmeldelse: «Satiriks på ekte» på NRK

Dette var faktisk veldig gøy!

Jeg lo i hvert fall.

NYTT HUMORPROGRAM: Satiriks på ekte. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
NYTT HUMORPROGRAM: Satiriks på ekte. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Satiriks på ekte», som lanseres i dag, har noe ironigenerasjonsk over seg, ettersom mye av konseptet går ut på å gjøre narr av den, til tider gravalvorlige, lettkrenkbare og selvhøytidelige offentlige samtalen i Norge.

Dette er ikke helt som noe annet humorprogram jeg har sett, og det skal godt gjøres i vår tid. Kort fortalt er «Satiriks på ekte» som en slags blanding av «Nytt på nytt»-aktige punchlines, skjult kamera, tulle-nyheter, og revy-sketcher.

Satiriks på ekte

5 1 6

Humor-program

25. januar 2019
Beskrivelse:

Ukesaktuelt satireprogram hvor Satiriks-gjengen møter virkeligheten. Helt på ekte.

Kanal:

NRK nett-TV

«Lever faktisk opp til forventningene.»
Se alle anmeldelser

Stunts på direkten

De som følger sånn noenlunde med, har denne uka vært vitne til TV-2-reporteren som ble overrumplet på direkten av masse tullereportere, VGTV-reporteren som på direkten intervjuet en falsk Dag Inge Ulstein (KrF), og komikeren, Yousef Hadaoui, som ble kasta ut av Dagsnytt 18 midt i en humorpris-debatt.

Dette, og mye mer vi ikke nødvendigvis har fått med oss, har nå blitt klippet sammen til første episode av «Satiriks på ekte».

Jeg la for eksempel merke til denne tweeten fra Klassekampens elitedebatt i forrige uke:

@Staales1: En person som presenterte seg som «Jeg heter Sol og kommer fra @NRKno» spurte nettopp «hvorfor prøver eliten å skjule at vaksiner fremmer autisme»

Det var også Satiriks. Dermed kan vi ikke være helt sikker på hva som er ekte og ikke framover.

Lever opp til forventningene

På forunderlig vis har komikerne greid å gjør disse stuntene til morsom TV. Første program har en fin flyt, med gjennomgående høy latter-faktor og en følelse av aktualitet. Dermed lever «Satiriks på ekte» faktisk opp til forventningene, selv for kjedelige politikk-nerder som meg, som ble litt skeptisk etter Dagsnytt 18-stuntet, men som nå mener det var så verdt det.

Metahumor

Det er også noe veldig meta over dette. Har Satiriks faktisk klart å hijacke norsk offentlighet? For debattene og nyhetssakene vi har hatt den siste tida er en del av helhetsopplevelsen.

Etter å ha sett første episode virker for eksempel NRK-redaktør Kyrre Nakkims kommentar i forbindelse med Dagsnytt 18-stuntet ufrivillig komisk:

- Vi legger opp til en seriøs debatt om det vi mener er et seriøst tema. Vi inviterer relevante deltakere og vi beklager at noen velger å bruke vår debattarena til humor.

Underholdende er også humoren som blir laget på bekostning av «influenserne» på Vixen Influencer Awards 2019 og demonstrasjonen mot ulv i Oslo, for et par uker siden. Dette vil jeg se mer av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!