Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Dette var min oppdagelse. Ingen andre på det lille tettstedet rett utenfor Oslo brydde seg om denne musikken»

Ti år med norsk politisk musikkhistorie samlet. Høvleruvleravlerei, hurra!

SUKSESS MED LURK: Vømmøl Spellmannslag ga plateselskapet Mai en pangstart da de solgte 50 000 av sitt første album. Fra venstre Leiv Prestvik, Hans Rotmo med sin spesiallagde lurk, Hans Løkken og Geir Solheim. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS MED LURK: Vømmøl Spellmannslag ga plateselskapet Mai en pangstart da de solgte 50 000 av sitt første album. Fra venstre Leiv Prestvik, Hans Rotmo med sin spesiallagde lurk, Hans Løkken og Geir Solheim. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krusningene i dagens politiske andedam er småtteri mot de harde frontene på 70-tallet. Kapitalen og EEC/EF var venstresidas hovedfiende og LO-sjef Tor Aspengren fikk så det holdt i PS-gruppas «Smedevise»: «Han vet hva han vil, for han hører kapitalen til».

Som en motreaksjon vokste det på 70-tallet fram folkelige bevegelser særlig i det radikale studentmiljøet.

Mens plateindustrien i Norge var dominert av internasjonale selskaper, tok plateselskapet Mai avstand fra den kommersielle musikken de sto for. De ville gi så mange som mulig anledning til å få spille inn musikken sin.

Salgssuksess

Kvaliteten var i beste fall vekslende, men det betyr ikke at den ikke har historisk verdi. Hvem kan vel stå imot refrenger som «Slutt opp kamerat» (Rødt Kor), «Hva er ei brakke, å jo ei brakke er så mange ting» («Pendlerne» med Nationalthetarets omreisende teatergruppe) eller ett som rett og slett sier «Ingenting, ingen verdens ting» (Tramteatret).

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?