«Dette var virkelig morsomt å lese»

Hans Olav Lahlum kan skrive krim også.

AP-KRIM: En eks-politiker og motstandshelt blir drept i Hans Olav Lahlums krimdebut. Foto: Agnete Brun
AP-KRIM: En eks-politiker og motstandshelt blir drept i Hans Olav Lahlums krimdebut. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: April 1968: En tidligere AP-statsråd og motstandsmann blir funnet drept i leiligheten sin på Torshov, og den fremadstormende førstebetjent Kolbjørn Kristiansen får ansvar for saken.    Slik begynner den første kriminalromanen til Hans Olav Lahlum, den anerkjente historikeren som har bak seg utmerkede biografier om både Oscar Torp og Haakon Lie.

Han gjør da også bruk av sine store kunnskaper om Arbeiderpartiet her — men det er i tillegg betydelige innslag fra krigen og Norges forhold til USA på den tiden. For eksempel. Dessuten opptrer både Jens Christian Hauge og Haakon Lie lett forkledd i mindre roller.

Historisk krim Dette er tydeligvis høsten hvor historikere skriver krim: Først ut er Lahlum med «Menneskefluene», snart kommer også Terje Emberland og Hans Rougthvedt med den halvdokumentariske romanen «Edderkoppen». Og bare for å ha sagt det med én gang: «Menneskefluene» er en velskrevet og spennende historisk kriminalroman i klassisk stil, et svennestykke som det står stor respekt av.  

«Menneskefluene» er noe så sjeldent som et vaskeekte lukket rom-mysterium, den drepte  ekspolitikeren og motstandshelten Harald Olesen blir funnet skutt i sin låste leilighet i Krebs gate 25.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer