Dette vil «Der ingen skulle tru»-Oddgeir savne mest

Pensjonerer seg i dag.

ÅLESUND / SYKKYLVEN (Dagbladet): - Jeg har brukt to år på å bli mentalt forberedt på å pensjonere meg. Jeg er blitt så gammel at jeg må slutte i NRK, sier Oddgeir Bruaset (69) til Dagbladet og slipper en bunke kasteferdige papirer i en eske.

Dagbladet var med på hans siste arbeidsdager i statskanalen. Videoen kan du se øverst i saken.

Tirsdag 21. oktober går programlederen som er aller best kjent for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» ut dørene av NRK Møre og Romsdal for siste gang. Allerede i slutten av september var han godt i gang med å pakke ned kontoret. På de hvite veggene henger bare knappenålene igjen og bildene de en gang holdt har etterlatt et grått rutenett.

Bruaset har jobbet i statskanalen i 43 år, og har gitt NRK millionseertall med serien der han besøker mennesker som har valgt å bosette utenfor allfarvei. 26. oktober har den 12. og siste sesongen premiere, som også har et eget program om Bruaset.

PAKKER NED:  Allerede i slutten av september var Bruaset godt i gang med å pakke ned kontoret.  Foto: Endre Vellene
PAKKER NED: Allerede i slutten av september var Bruaset godt i gang med å pakke ned kontoret. Foto: Endre Vellene Vis mer

- NRK ville lage et «Fakta på lørdag»-program om hvordan programmet ble til. Jeg sa ja fordi jeg trodde det skulle handle om programmet, men er det blitt mer personretta enn jeg trodde, sier 69-åringen og gir tydelig uttrykk for at han ikke syns noe om å være i fokus.

- Protest Tidligere har han sagt at programledere bør ta mindre plass. Bruaset mener at det han lærte da han startet i NRK er blitt snudd på hodet, og på tampen av sitt arbeidsliv avslører programleder at han har hatt et eget opprør gående.

- Jeg misliker at programlederen er i fokus. Seerne blir lei av å se de samme programlederne til stadighet. Det er de andre de vil se og høre. Jeg har protestert på min måte ved å bli enda mindre synlig - kanskje til og med mindre synlig enn jeg burde. Det har vært min lille protest, sier han og smiler lurt.

Rundt ham står store pappesker stablet, en permen merket «Overtid -89» er tømt og ved døra står bilder han skal ta med hjem.

- Det har vært en god arbeidsplass. Det har ikke vært voldsomt lukrativt, men jeg kan ikke tenke meg en mer innholdsrik og spennende sted å jobbe. Jeg har vært uvanlig heldig som til tross for å ha jobbet på et distriktskontor har fått lov til å lage et tv-program fra hele landet og med et bredt stoffområde, sier Bruaset og fortsetter:

- Jeg vil savne kollegaene, og det å se nye steder. Jeg vil ikke savne flyplasser og sikkerhetskontroller, men den følelsen jeg får når vi lander og skal ta fatt på reisa, den vil jeg savne.

Bruaset har hatt rundt 150 reisedager i året. 100 for NRK og 50 for bøkene han har skrevet om «Der ingen skulle tru». 16. oktober utkom den fjerde og siste boka som er basert på programmet.

I helga skrev Dagbladet om personene som har gjort sterkest inntrykk på Bruaset (krever Dagbladet pluss-abonnement).

Familiefokus Mange av menneskene han har møtt i jobben, har han fortsatt kontakt med. De ringes, er han i området stikker han innom, og det sendes julekort. Han beskriver mange av dem som venner og personer han er blitt glad i, og gjennom menneskene han har møtt har han også fått oppleve deres gleder og sorger tett på kroppen.

- Det er derfor jeg har forsøkt å ikke snakke om jobb når jeg har vært hjemme fordi jeg har reist så mye og har vært borte lange dager, sier Bruaset.

OVERTID -89 De fleste ringpermene på Bruasets kontor er tømt, og den merket «Overtid Bruaset 89».  Foto: Endre Vellene
OVERTID -89 De fleste ringpermene på Bruasets kontor er tømt, og den merket «Overtid Bruaset 89». Foto: Endre Vellene Vis mer

Han og kona Olaug har fire barn og fem barnebarn. Hun har vært hjemmeværende for å få familielivet til å gå i hop, og han roser kona for den innsatsen hun har lagt ned på hjemmebane, og omtaler henne som «enormt raus».

Bruaset legger heller ikke skjul på at han i perioder har hatt dårlig samvittighet for at han har vært mye på farten.

- Ja, derfor har det vært viktig for meg å snakke lite om NRK-jobben når jeg er hjemme. Familien har «lidd» nok ved at jeg er så mye hjemmefra så de skal ikke plages med jobbsnakk når jeg er hjemme, sier Bruaset. 

- Du har fått mange priser. Deler du disse med kona?

MANGE MINNER:  På veggen har Bruaset hatt bilder av kongefamilien han selv tok for flere år siden da han var guide for dem. Bildene tar han med hjem. Foto: Endre Vellene
MANGE MINNER: På veggen har Bruaset hatt bilder av kongefamilien han selv tok for flere år siden da han var guide for dem. Bildene tar han med hjem. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Ja, det har jeg gjort. Hun har en stor del av æren for dette. Jeg kunne ikke ha gjort dette uten henne, og jeg deler medaljene med henne, sier Bruaset.

Mange planer Når Bruaset har pakka ned kontret og forlater det for siste gang, ser han fram til å bruke mer tid med kona, gå turer, høre på fuglene og reise til varmere strøk.

På si' har han også holdt foredrag, noe han vil fortsette med.

- Jeg håper å få skrevet litt, og har planer om to bokutgivelser i løpet av neste år.

- Så helt rolig blir det ikke?

KAST, KAST, KAST:  Papirer fra mange år i NRK skal kastes. Foto: Endre Vellene
KAST, KAST, KAST: Papirer fra mange år i NRK skal kastes. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Nei, det ville jeg vært veldig betenkt på. Jeg ser fram til å ha mer tid med kona og barna. Jeg kjenner noen som ikke har vært forberedt på overgangen og blitt deprimerte. Jeg kan godt forestille meg at det kan skje, derfor er det viktig å ikke bli sittende passiv, sier Bruaset.

SISTE GANG:  I dag pensjonerer Oddgeir Bruaset seg etter 43 år i NRK. Med det går han ut av dørene til NRK Møre og Romsdal i Ålesund for siste gang. Foto: Endre Vellene
SISTE GANG: I dag pensjonerer Oddgeir Bruaset seg etter 43 år i NRK. Med det går han ut av dørene til NRK Møre og Romsdal i Ålesund for siste gang. Foto: Endre Vellene Vis mer