MGP anmeldelse

- Dette vil du ikke høre

Det er svært mye begredelig å lide seg gjennom i årets andre semifinale, mener Dagbladets anmelder.

SERBIAS BIDRAG: Forførende, ja - med ikke for øret, skriver Dagbladets anmelder. Foto: ESC
SERBIAS BIDRAG: Forførende, ja - med ikke for øret, skriver Dagbladets anmelder. Foto: ESC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi i kveld ser Daði og Gagnamagnið, blir det i et par dager gammelt opptak. Ét medlem av bandet har testet positivt på covid-19. Det kan bety mye for poenggivigen, men forhåpentligvis ikke. Publikum foran tv-skjermene vil neppe se at de blir presentert for et opptak.

Daði Freyr Pétursson er en islandsk sanger og låtskriver i slutten av 20 åra som fronter bandet Gagnamagnið. Den samme gjengen deltok i fjorårets MGP-finale på øya i havet, vant - men pandemien satte en stopper for den europeiske festen.

I år er bandet tilbake med en låt litt i samme landskap som de vant med i fjor: rytmisk, pulserende og sjelfullt - framført på en nerdete måte, som både virker avvæpnende og sjarmerende. Bør få finaleplass for innsatsen.

Finsk rock like alvorlig som finsk fjernsynsteater i svart-hvitt, er en annen annerledes låt fra det høye nord. Vi heier på ungdommene.

Når det kommer til Serbias bidrag, så gir svaret seg selv. Dette vil du ikke høre...

Det er svært mye begredelig å lide seg gjennom i årets andre semifinale. Mye tragikomikk som gir litt glede i all elendigheten. 17 land og like mange låter skal konkurrere om ti plasser til finalen lørdag. Sjekk ut Latvia, et stykke kunst-pop i MGP-tapning.

1: San Marino. Senhit - «Adrenalina»

SENHIT: San Marine får drahjelp av amerikansk rapper. Foto: ESC
SENHIT: San Marine får drahjelp av amerikansk rapper. Foto: ESC Vis mer

Lilleputtstaten går i spagaten: De ser østover og lar seg inspirere av balkanpop og østlig folk'n'mystikk - samtidig som de går vestover: Artisten Senhit har hyret inn den amerikanske rapperen Flo Rida. Bra driv, dette, som garantert gir finaleplass.

2: Estland. Uku Suviste - «The Lucky One»

UKU SUVISTE: Flatere enn barberblad overkjørt av en veivals. Foto: ESC
UKU SUVISTE: Flatere enn barberblad overkjørt av en veivals. Foto: ESC Vis mer

En pen mann som synger like glatt som sitt utseende. Han vil forføre, men da holder det ikke med et pent ytre. MGP er ingen skjønnhetskonkurranse, selv om noen åpenbart tror det. Dette bli mer lidelse enn lidenskap. Flatt og innholdsløst dusinvarepop som må være laget av en billigcomputer.

3: Tsjekkia. Benny Cristo - «Omaga»

BENNY CRISTO: Et ballongdekk av en låt på felgen. Foto: ESC
BENNY CRISTO: Et ballongdekk av en låt på felgen. Foto: ESC Vis mer

En insisterende partylåt som har gode anslag, men som punkterer. Like funky som den er flat, til grensen av å være blodfattig. Dette kunne vært så bedre utført, uten eleganse og ufrivillig rølpete. Vokalen er karakterløs og ordene «Omaga», altså «O My God», snubler ut av ham.

4: Hellas. Stefania - «Last Dance»

STEFANIA LIBERAKAKIS: En greske tragedie. Foto: ESC
STEFANIA LIBERAKAKIS: En greske tragedie. Foto: ESC Vis mer

En øvelse i mislykket spagat: en svulstig og påtatt hymne som både er stillestående og rytmisk piskende. Dersom du ikke nyter pisk og pinsel, er det bare å styre unna. Refrenget klarer ikke å redde dette greske grumset. For spesielt interesserte.

5: Østerrike. Vincent Bueno - «Amen»

VINCENT BUENO: Østerrike trenger hjelp av høyere makter. Foto: ESC
VINCENT BUENO: Østerrike trenger hjelp av høyere makter. Foto: ESC Vis mer

En låt så naken at den får en nudist til å framstå som påkledd. Nesten uhørlige akkorder og en tafatt stemme. I refrenget drar det seg til, men fremdeles uten en vokal som kan forsvare dette. Det synges «Amen», men her trengs mer enn guds hjelp.

6: Polen. Rafal - «The Ride»

RAFAL BRZOZOWSKI: Når vondt blir verre - uten nyanser. Foto:ESC
RAFAL BRZOZOWSKI: Når vondt blir verre - uten nyanser. Foto:ESC Vis mer

Det begynner bra, melodisk og rytmisk, men så avslører både Rafal og melodien seg selv. Bomullspop, glatt polert og kjedelig - en låt som er sparklet med foundation så hver pore av nyanse er kittet igjen. Så snorrett at et digitalvater bli bulkete.

7: Moldova. Natalia Gordienko - «Sugar»

NATALIA GORDIENKO: Dette svinger, et friskt og deilig pust. Foto:ESC
NATALIA GORDIENKO: Dette svinger, et friskt og deilig pust. Foto:ESC Vis mer

En ekte candygirl byr på sukkersjokk i denne rytmisk fengslende, men noe monotone partylåta. Dette er sukker, ikke noe light-erstatning: ikke Pepxi-Max, men ekte Coca-Cola - med brown suger - skjønner? Dekadent og vanedannende, dette.

8: Island. Daði og Gagnamagnið - «10 Years»

DAÐI OG GAGNAMAGNIÐ: Herlige nerder med smektende pop. Foto: ESC
DAÐI OG GAGNAMAGNIÐ: Herlige nerder med smektende pop. Foto: ESC Vis mer

En smart popsoullåt, langt ifra så snål som bandet - som kan minne noen nerdete Teletubbies - med en vokalist som ser ut som en ung, langhåret utgave av Bård Tufte Johansen. Dette er morsomt, lunt og lekent, med korsang, dans og driv som smitter raskere enn corona.

9: Serbia. Hurricane - «Loco Loco»

HURRICANE: Forførende, ja - med ikke for øret. Foto: ESC
HURRICANE: Forførende, ja - med ikke for øret. Foto: ESC Vis mer

Bimbopop med tre damer i hovedrollen. Her er det lite som overlates til fantasien: mye hud og høye hæler, lite klær og frekke kjoler - som gir lave musikalske forventninger over dette discosølet med musikalsk minuskarisma. Jeg bare zipper igjen saksa før Ottar og resten av det korrekte Norge glefser til.

10: Georgia. Turnike Kipiani - «You»

TORNIKE KIPIANI: Grått og trist fra Georgia, som en pandemi. Foto: ESC
TORNIKE KIPIANI: Grått og trist fra Georgia, som en pandemi. Foto: ESC Vis mer

En rolig ballade sunget av en mann som drømmer seg bort. Det er vanskelig å få øre på dette bortgjemte bidraget. Stemmen er ok nok, men det er melodien som framstår så uendelig anonym og anemisk - i triste valører av grått sølevann.

11: Albania. Anxhela Peristeri - «Karma»

ANXHELA PERISTERI: Helt greit, dette - på alle måter. Foto: ESC
ANXHELA PERISTERI: Helt greit, dette - på alle måter. Foto: ESC Vis mer

Et litt typisk balkaninnslag som ligger langt nede på bookmakernes lister. Dette er helt ufortjent, for flotte Anxhela puster liv i denne mektige orkesterballaden. Det begynner lavmælt, men eksploderer i drama og pauker. Her er det mye som blir mektig, uten å bli svulstig.

12: Portugal. The Black Mamba - «Love Is On My Side»

BLACK MAMBA: Ser kulere ut enn de er, med snål vokal. Foto: ESC
BLACK MAMBA: Ser kulere ut enn de er, med snål vokal. Foto: ESC Vis mer

Lettorkestret soul med litt funk og jazz, en retropille som ikke hjelper mot noe som helst - ren placebo. Høres litt ut som et soundtrack til en film du ikke trenger å se. Vokalen på engelsk er nasal, litt sånn som sjefen min snakker. Ingen god låt, men morsom og annerledes.

13: Bulgaria. Victoria - «Growing Up Is Getting Old»

VIKTORIJA GEORGIJEVA: Vakkert og transparent fra Bulgaria. Foto: ESC
VIKTORIJA GEORGIJEVA: Vakkert og transparent fra Bulgaria. Foto: ESC Vis mer

En tidløs, myk popballade med betakende vokal og smakfullt orkestret. Den er noe stillestående, men det gjør så lite når det vare og myke danser lystig florlett og sniker seg rundt i øregangene på denne måten. Visstnok en av årets favoritter, og det bifalles.

14: Finland. Blind Channel - «Dark Side»

BLIND CHANNEL: Finner liker å rocke i MGP-sammenheng. Foto: ESC
BLIND CHANNEL: Finner liker å rocke i MGP-sammenheng. Foto: ESC Vis mer

En rocker som vokser i mine ører. Høres ut som en emo-utgave av Queen, og kjølig teatralsk rock vi kjenner fra Linkin Park og den slags. I tillegg får vi litt rap, og det funker i denne sammenhengen. Befriende og en smule uventet i denne MGP-lekegrinda.

15: Latvia. Samanta Tīna - «The Moon Is Rising»

SAMANTA TĪNA: Et MGP-eksperiment, kan gå alle veier. Foto: ESC
SAMANTA TĪNA: Et MGP-eksperiment, kan gå alle veier. Foto: ESC Vis mer

En merkelig MGP-låt som enten fortoner seg som en blylodd, som vil senke Latvia i Østersjøen - eller som løfter Samanta til himmels i en heliumballong. En spennende kvinnestemme akkompagneres av en «knirkende dør». Jeg kjøper dette bisarre bidraget, herlig MGP-avantgarde.

16: Sveits. Gjon's Tears - «Tout l'Univers»

GJON MUHARREMAJ: En ballade av de bedre, fra Sveits. Foto: ESC
GJON MUHARREMAJ: En ballade av de bedre, fra Sveits. Foto: ESC Vis mer

En ballade som begynner gjennomsiktig med piano og vokal. «Tout l'Univers» er både voldsom og minimalistisk, men blir aldri patetisk - heller andektig i religiøs forstand. Stemmen og falsetten er kanskje den beste jeg har hørt i årets MGP-bukett. En vinnerkandidat.

17: Denmark. Fyr og flamme - «Øve os på hinannen»

LAURITS EMANUEL og JESPER GROTH: Deilig, folkelig og dansk. Foto: ESC
LAURITS EMANUEL og JESPER GROTH: Deilig, folkelig og dansk. Foto: ESC Vis mer

Våre naboer har i år valgt å synge på morsmålet - og det med en folkelig låt. Dette høres ut som en mellomting av Gasolin' light og Ketil Stokkan i MGP-modus på 80-tallet. Ikke noe metoo-korrekt tittel: ikke syng dette på julebordet og mene det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer