Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»

Dette vil fansen ha svar på

Her er noen av de viktigste spørsmålene fansen har før den siste sesongen av «Game of Thrones».

THE NIGHT KING: Ett av de største spørsmålene før den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones», er hva The Night King egentlig vil. Dette øyeblikket fra sesong sju, har fått fansen til å spekulere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sju sesonger av HBO-dramaet «Game of Thrones» har seerne fulgt mange karakterer og familier, som gradvis har rettet seg mot et felles mål; å få sitte på jerntronen.

Når den åttende og siste sesongen har premiere klokka 03 natt til mandag, er det likevel mange løse tråder som må samles og mange spørsmål som fansen krever svar på.

Serieskaperne David Benioff og Dan Weiss har tatt seg flere kunstneriske friheter, som ikke er med i «A Song of Ice and Fire»-bøkene skrevet av George R.R. Martin, som serien er basert på. Derfor kan det være vanskelig å forutse hvordan hele nå skal ende.

Dagbladet har undersøkt de forskjellige teoriene som diskuteres av fans på Internett, og samlet noen av de viktigste spørsmålene.

Obs! Denne saken kan inneholde spoilere fra tidligere sesonger.

Hva vil skje når Daenerys Targaryen og Jon Snow finner ut at de er i slekt?

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 295 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

I finalen av sesong sju oppstår det hete scener mellom dragemoren Daenerys Targaryen og løsungen fra Winterfell, Jon Snow. I den siste sesongen har de blitt allierte i kampen mot hvitvandrerne, også kalt de dødes hær. Det de ikke vet er at de egentlig er i slekt, nærmere bestemt tante og nevø. Dette kommer fram ved at Bran Stark, Jons bror, kan gå tilbake i tid å se hendelser som har skjedd. Seerne får tilbakeblikk fra da moren til Jon Snow har født, hvor hun gir barnet til Ned Stark, som alle tror er far til Jon. Foreløpig er det bare Bran og Samwell Tarly som vet sannheten. Nå lurer fansen på når Jon og Daenerys finner ut av sannheten, og hvordan de vil reagere.

ROMANSE: I siste episode av den sjuende sesongen oppstår det hete scener mellom Jon Snow og Daenerys Targaryen. FOTO: HBO
ROMANSE: I siste episode av den sjuende sesongen oppstår det hete scener mellom Jon Snow og Daenerys Targaryen. FOTO: HBO Vis mer

Noen tror at Jon Snow vil ha vanskeligere for å akseptere situasjonen enn Daenerys. Grunnen til det er at flere i Targaryen-slekten har giftet seg med søsken tidligere, noe som ikke har vært vanlig i Stark-slekten, skriver Insider.

Et annet spørsmål er om de kommer til å kjempe mot hverandre om jerntronen, dersom de klarer å bekjempe de fryktede hvitvandrerne. I slutten av siste episode i forrige sesong blir det klart at Jon Snow er den som har retten på jerntronen ettersom han egentlig heter Aegon Targaryen. Hvordan han vil reagere på det, gjenstår å se i siste sesong.

Jon Snow har i løpet av serien vist lite interesse for å regjere, til tross for at han har tatt på seg flere lederansvar i løpet av sesongene. Noen tror også at han og Daenerys vil forsone seg med det og styre sammen som familiemedlemmer.

Se Dagbladets Game of Thrones-program her:

TRONETID: Hva vil The Night King, og hvem ender opp på Jerntronen? Vi forbereder oss til avslutningen av «Game of Thrones». Vis mer

Er Cersei Lannister gravid og kan dragemoren egentlig få barn?

I slutten av den sjuende sesongen gjorde Cersei Lannister, som for øyeblikket sitter på jerntronen, det klart for sine brødre Jaime og Tyrion, at hun ventet barn. Likevel har hun vist seg å være god på å manipulere, og fansen lurer nå på om det er noe hun sier for å spille på følelsene til sine brødre. I tillegg er det flere scener etter dette hvor hun drikker vin, noe man skal unngå når man er gravid. Dette kan muligens være en pekepinn på at hun lyver. Samtidig så var ikke dette så vanlig å vite i middelalderen, som er da handlingen i fantasyserien foregår i.

I den siste sesongen ble det at Daenerys Targaryen ikke kan få barn, nevnt ved flere anledninger. Dette spekulerer fansen nå på om kan være et hint om at hun kommer til å bli gravid, spesielt etter de hete scenene med Jon Snow. Tidligere ble hun fortalt av en heks at hun var infertil etter at hun spontanaborterte i første sesong. Etter det ble hennes tre drager som barn for henne, og hun blir derfor kalt dragemoren. I siste episode setter Jon tvil ved om det heksa sa var sant. Dette tror også fansen at kan være et hint til at de vil få et barn i siste sesong.

GRAVID: I den forrige episoden forteller Cersei Lannister til sine brødre at hun er gravid. Nå lurer fansen på om hun lyver. FOTO: HBO
GRAVID: I den forrige episoden forteller Cersei Lannister til sine brødre at hun er gravid. Nå lurer fansen på om hun lyver. FOTO: HBO Vis mer

Vil det bli et oppgjør mellom Clegane-brødrene?

Det har lenge vært ventet et oppgjør mellom «The Hound» og «The Mountain» som er to brødre som har gått til hver sin allianse. Brødrene, som egentlig heter Sandor Clegane og Ser Gregor Clegane, hadde en sverdkamp i første sesong, som endte uavgjort. I forrige sesongfinale møttes de igjen i en spennende «stirrekonkurranse», da klanenes ledere var samlet for å diskutere et samarbeid for å bekjempe hvitvandrerne.

«The Hound», eller Sandor, har hatet broren siden de var små, etter at han dyttet hodet hans ned i ilden fordi Sandor lekte med leken hans. På reisen med Arya i sesong 4 sier også Sandor til Arya at «“Hate’s as good a thing as any to keep a person going. Better than most.». Her viser han trolig til broren.

«The Hound» som har sluttet seg til klanen i nord, sier til sin bror Ser Gregor, som delvis har blitt til en zombie og er sluttet til Lannister-klanen;

- Dette er ikke måten det ender for deg, bror. Spenningen mellom de i denne scenen gjør at fansen håper de endelig skal få et oppgjør mellom brødrene.

Hva slags betydning vil Gendry Baratheon ha i siste sesong?

Gendry Baratheon har spilt en viktigere rolle i serien enn i bøkene. Han er den siste igjen av familien Baratheon, men er en løsunge av kong Robert og heter egentlig Gendry Waters. Han kom tilbake i sesong sju etter å ha vært borte siden sesong tre, da han rodde vekk fra Dragonstone. I forrige sesong reiser han tilbake til Dragonstone med Davos og blir med «beyond the wall», som er den nordlige delen av kongerikene.

I løpet av serien har han blitt en dyktig smed. For å kunne ta opp kampen mot hvitvandrerne må man drepe de med våpen laget av drageglass og valyrisk stål, eller brenne dem. I traileren til den siste sesongen ser vi Gendry smi, noe som kan være et tegn på at han skal lage våpnene for å bekjempe de dødes hær.

Han fikk også et godt forhold til Arya Stark i de tidligere sesongene og fansen gleder seg til å se hvordan gjenforeningen blir mellom dem.

En annen teori er at Gendry også kan være sønnen til Cersei Lannister, som var gift med kong Robert. Grunnen til det er at hun tidlig i den første sesongen forteller til Catelyn Stark at hun tidligere mistet en «mørkhåret» sønn.

LISTE: Fansen har fulgt Arya Stark, spilt av Maisie Williams, fra hun var barn. Vil hun fullføre listen over de hun vil drepe? FOTO: HBO / AP
LISTE: Fansen har fulgt Arya Stark, spilt av Maisie Williams, fra hun var barn. Vil hun fullføre listen over de hun vil drepe? FOTO: HBO / AP Vis mer

Vil Arya Stark fullføre drapslista si?

Arya har helt siden sesong to hatt en liste over navn på de hun ønsker å drepe. I sesongene har vi sett henne ramse opp listen for seg selv hver gang hun skal sove. Hun har opparbeidet seg mye kunnskap og erfaring som snikmorder. Hun kan ta på seg de dødes ansikt for å skjule sin identitet.

På lista står Cersei Lannister, «The Mountain», «The Hound» og Beric D. Alle er folk hun vil hevne seg på. Vil hun rekke å fullføre lista før sesongen er omme? Eller har hun bestemt seg for å skåne noen av dem?

Vil profetien over Cerseis død bli sann?

I den femte sesongen får seerne et tilbakeblikk fra da Cersei var barn og en heks, kalt Maggie The Frog, profeterte over livet hennes. Heksa sa at hun ville gifte seg med en konge, og at barna hennes ville gå med gullkroner, men at de alle ville dø. Alt dette har vist seg å være riktig så langt.

I bøkene sa heksa også at hun ville bli kvelt av sin «valonqar», som betyr lillebror. Denne profetien er ikke tatt med i serien, men fansen lurer likevel på om det er lillebroren Tyrion eller tvillingbroren Jaime som kommer til å drepe henne.

JERNTRONEN: Hvem vil sitte igjen på tronen, om noen overlever i det hele tatt. Tronetid-panelet har delte meninger om skjebnen til de mest sentrale «Game of Thrones»-karakterene. Vis mer

Maggie The Frog skal også ha sagt at ha sagt at hun ville dø ved at to hender kveler henne. Broren Jaime ble født først av tvillingene og fikk kuttet av ei hånd i sesong tre. Derfor lurer noen på om det er et bevis på at det kan være hennes forhatte bror Tyrion, og ikke Jaime, som dreper henne. Mange fans håper det er Jaime som skal ta livet av søsteren, som har vist seg å være like gal som «The Mad King», kongen Jaime drepte for mange år siden.

PROFETI: Som barn fikk Cersei Lannister, spilt av Lena Headey, fortalt at hun skulle bli drept av sin lillebror. Vil det skje i siste sesong? Foto: HBO/AP
PROFETI: Som barn fikk Cersei Lannister, spilt av Lena Headey, fortalt at hun skulle bli drept av sin lillebror. Vil det skje i siste sesong? Foto: HBO/AP Vis mer

Hva er koblingen mellom Bran Stark og Nattkongen?

I kampen mot hvitvandrerne kjemper de levende mot de døde. Men hva er de dødes mål? Dette har fortsatt ikke blitt klart for publikum. Mange fans har uttrykt at de vil bli veldig skuffet om hvitvandrerne bare dreper for å drepe.

I sesong seks oppstår det fysisk kontakt mellom Bran Stark og lederen av hvitvandrerne, Nattkongen. Dette førte til et enormt kaos, og fansen lurer nå på om det kan være en spesiell kobling mellom disse to etter møtet. Som «den treøyde ravnen» har Bran en spesiell evne til å reise tilbake i tid, og se alt som har skjedd og skjer. Det er også slik han fant ut sannheten om Jon Snow. Flere spekulerer også på om Bran kan være nattkongen.

BRAN: Isaac Hempstead Wright spiller Bran Stark. Deler av fansen tror han kan være Nattkongen. FOTO: HBO / AP
BRAN: Isaac Hempstead Wright spiller Bran Stark. Deler av fansen tror han kan være Nattkongen. FOTO: HBO / AP Vis mer

Hvem er Azor Ahai?
I «Game of Thrones» er det mange profetier, men en av de viktigste er «The prince that was promised», som betyr den lovte prinsen. Profetien handler om at det skal komme en frelser som skal redde verden fra mørket. Med seg skal han ha en sang, «the song of ice and fire».

I sjuende sesong forteller Daenerys' hjelper, Missandei, at oversettelsen av profetien er delvis feil. Ordet for prins i det «høyvalyriske» språket er egentlig kjønnsnøytralt, så det kan også være den lovte prinsessen. Dette gjør at fansen håper at denne profetien også får et svar, og at svaret kanskje kan være en kvinne.

Noen tror også at denne prinsen eller prinsessen kan være Daenerys og Jon eventuelt framtidige barn.

DRAGEMOREN: Flere fans heier på Daenerys Targaryen, spilt av Emilia Clarke, i kampen om jerntronen. Foto: HBO/AP
DRAGEMOREN: Flere fans heier på Daenerys Targaryen, spilt av Emilia Clarke, i kampen om jerntronen. Foto: HBO/AP Vis mer

Hvem vil ende opp på tronen?

Dette har vært spørsmålet som har drevet hele serien, så de fleste regner med å få svar på dette når siste sesong ruller på skjermen. Hvem vil til slutt bli hersker over de sju kongerikene i Westeros?

I et intervju med The New York Times sier Lena Headey, som spiller Cersei, at det ikke kan bli Cersei fordi hun allerede sitter på tronen. Grunnen til det er at hun har okkupert den. Jerntronen står i King's Landing hvor Baratheon- og Lannister-klanen har holdt fortet gjennom historien.

Flere fans heier på at Daenerys Targaryen er den som har rett på tronen. Også noen tror Jon Snow vil ta den, siden det ble avslørt i den siste episoden av sesong sju at han var den rettmessige arvtakeren, da det ble klart hvem som egentlig er hans foreldre.

HVEM OVERLEVER?: Den siste sesongen av «Game of Thrones» nærmer seg. Tronetid varmer opp med å tippe hvem som i det hele tatt kommer til å overleve verdens kanskje dødeligste serie. Følg diskusjonen i Facebook-gruppa «Tronetid: Dagbladets Game of Thrones-program» Vis mer

Ifølge Buzzfeed, er det Samwell Tarly som har mest sannsynlighet for å overleve, og at det er han som skriver «The song of ice and fire». Han har gjennom serien vært en underdog som foretrekker bøker framfor krig. Likevel har han allerede drept et par hvitvandrere, så han er godt rustet til å stå til slutten.

Et annet spørsmål fansen stiller er om det i det hele tatt vil være noen igjen til å sitte på tronen, etter kampen mot hvitvandrerne. Noen tror også at det vil bli nødvendig å smelte ned jerntronen, som består av sverd laget i valyrisk stål, for å få nok våpen til å bekjempe de dødes hær.

Alt gjenstår å se i den åttende og siste sesongen som har premiere på mandag. Vær med i diskusjonen på Facebookgruppa til «Tronetid»:

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 10 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

Kildeliste:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!