Dette ville jeg sagt til meg (15)

Alt vi skulle ha visst da og vet nå. Hva ville vi sagt til oss selv?

FEST: En dag man kan få sagt noe litt viktig om livet.   Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
FEST: En dag man kan få sagt noe litt viktig om livet. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære konfirmanter! I dag er dagen da folk blir bedt gi dere råd om hvordan dere burde møte fremtiden. Det er egentlig en umulig oppgave, siden alle har ulike forutsetninger og ulike livsløp, vil møte ulike utfordringer, og takle dem bedre eller verre litt ettersom. Men jeg prøver likevel.

Her er råd nummer ett: Skaff deg venner og bekjente som kan mer enn deg og har gjort andre ting enn deg. Da kan du få til noe dugelig på mange fler områder enn du ellers ville fått til.

Man for eksempel spørre dem om hva de ville sagt i en konfirmasjonstale til sitt 15årige selv, og slik slippe skrive en konfirmasjonstale fra scratch. Dette er resultatet:

Du skal leve til du er kanskje 90 eller mer. Det er seks ganger deres levetid til nå. Det er fullstendig mulig å bli «noe» fler ganger i løpet av den tida. Og det er lov å ombestemme seg. Ett år i feil jobb eller på feil skole er ikke verdens ende. Det kan til og med være litt til nytte å ha hatt et år man bare brukte på å bli ett år eldre.

Filosofen og fjellklatreren Arne Næss ble en gang spurt om hvorfor han hadde begynt å klatre. «Hvorfor sluttet du?», svarte han. Ikke slutt med lek og moro. Tingene du har glede av i dag kan du ha glede av fremover også, selv om du aldri skal satse og bli proff danser eller klarinettspiller.

Den følelsen du har om at du bare later som om du får til ting eller livet generelt, og snart kommer folk til å gjennomskue deg? Det er normalt. Vi har det sånn alle sammen.

Penger er en slags frihet. Spar litt av pengene dine, så du har til krise. Alt er lettere om du har råd til en taxi hjem fra en fest som utarter seg eller en plutselig reparasjon av en knust mobilskjerm.

Ta lettere på dine egne problemer, og tyngre på andres. Når andre folks problemer begynner så smått å synes, så er de antagelig store og har vokst lenge.

De folkene som er her i dag og gir deg gaver og stiller opp med pynting og kaker, de stiller ikke bare opp på fest. Når du er i trøbbel, tenk på de som arrangerte fest for deg eller hjalp deg med leksene den gangen. Det er ikke få av oss voksne som kom over en dump i livet fordi vi fikk låne en sofa i ei uke eller en femhundrelapp til det gikk over.

Så var det han med rådet som vitner om en traumatisk hvitevareopplevelse. Det eneste rådet han ville sendt med tidsmaskin til seg selv: «Lær å vaske filteret på vaskemaskinen før du flytter hjemmefra».

Å være pen, kul, flink på skole og på fotballbanen er ikke noe du skylder verden eller foreldre, eller andre. Utseende og prestasjoner er ikke en leie du betaler for å få lov til å eksistere som menneske.

Og til slutt: Du kommer til å drive med mye som bare er det samme dag ut og dag inn. Livet er det som skjer mellom oppvasker. Så lær deg å lage noe med et konkret resultat. Skriv dikt eller tegn eller bygg datamaskin eller dyrk grønnsaker. Det å kunne se på noe du har gjort og så tenke «den lagde jeg, den er fin» er noe av det beste som fins. Å vite at du kan få til noe. Dyrk den følelsen.

Dere kommer selvfølgelig ikke til å huske noe av dette, men det er lov for oss voksne å tro vi har en slags påvirkning.

Gratulerer med dagen!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer