Dette ville jeg sagt til meg (15)

Alt vi skulle ha visst da og vet nå. Hva ville vi sagt til oss selv?

FEST: En dag man kan få sagt noe litt viktig om livet.   Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
FEST: En dag man kan få sagt noe litt viktig om livet. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære konfirmanter! I dag er dagen da folk blir bedt gi dere råd om hvordan dere burde møte fremtiden. Det er egentlig en umulig oppgave, siden alle har ulike forutsetninger og ulike livsløp, vil møte ulike utfordringer, og takle dem bedre eller verre litt ettersom. Men jeg prøver likevel.

Her er råd nummer ett: Skaff deg venner og bekjente som kan mer enn deg og har gjort andre ting enn deg. Da kan du få til noe dugelig på mange fler områder enn du ellers ville fått til.

Man for eksempel spørre dem om hva de ville sagt i en konfirmasjonstale til sitt 15årige selv, og slik slippe skrive en konfirmasjonstale fra scratch. Dette er resultatet:

Du skal leve til du er kanskje 90 eller mer. Det er seks ganger deres levetid til nå. Det er fullstendig mulig å bli «noe» fler ganger i løpet av den tida. Og det er lov å ombestemme seg. Ett år i feil jobb eller på feil skole er ikke verdens ende. Det kan til og med være litt til nytte å ha hatt et år man bare brukte på å bli ett år eldre.

Filosofen og fjellklatreren Arne Næss ble en gang spurt om hvorfor han hadde begynt å klatre. «Hvorfor sluttet du?», svarte han. Ikke slutt med lek og moro. Tingene du har glede av i dag kan du ha glede av fremover også, selv om du aldri skal satse og bli proff danser eller klarinettspiller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer