Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Romeo + Julie»:

Dette visste du ikke om «Romeo + Julie»

Ti fakta om den kritikerroste kjærlighetsfilmen. 

SPILTE KJÆRESTER: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte hovedrollene i filmen som ble gitt ut for 20 år siden. Foto: NTB scanpix
SPILTE KJÆRESTER: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte hovedrollene i filmen som ble gitt ut for 20 år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år er det hele 20 år siden den romantiske dramafilmen «Romeo + Julie» kom ut, en modernisert filmatisering av Shakespeares svært kjente teaterstykke.

Det er skuespillerne Leonardo DiCaprio (42) og Claire Danes (37) som spiller det unge stormforelskede paret som trosser sine rivaliserende familier på grunn av den sterke kjærligheten de føler for hverandre.

Filmen, som ble regissert av australske Baz Luhrmann, vant en rekke priser, deriblant tre BAFTA-priser.

Nå i høst er filmen igjen blitt aktuell, i forbindelse med den tredje sesongen av «Skam». «Romeo + Julie» er favorittfilmen til Even, Isaks store kjærlighet. Og når de kysser første gang, er scenen tilsynelatende svært inspirert av den romantiske dramafilmen.

Det finnes imidlertid en rekke hemmeligheter bak produksjonen av den ikoniske filmen som de færreste vet om.

1. Leonardo DiCaprio var i utgangspunktet ikke så begeistret for Shakespeare sine stykker før han spilte i «Romeo + Julie».

- Jeg kan ikke si at jeg var verken for eller mot Shakespeare. Alt jeg visste var at, akkurat som alle andre på min alder, man hører Shakespeare, og tenker: «Åh, Gud, de lange stykkene som man ikke forstår eller vet noen ting om», har han fortalt under et intervju med Access Hollywood.

Se intervjuet her:

I don´t own anything! Vis mer

2. Regissøren Baz og staben måtte betale 2500 kroner (i dagens valuta) i løsepenger for retur av en av filmens frisører.

I boka «Baz Luhrmann: Interviews», forklarer han at frisøren Aldo Signoretti ble kidnappet under innspillingen i Mexico.

- Vi måtte betale 300 dollar for å få ham tilbake. Da vi ga kidnapperne pengene, kastet de Signoretti ut av bilen og han brakk foten, skriver han.

3. Leonardo DiCaprio ble fullstendig satt ut av motspiller Claire Danes første gang han møtte henne.

- Claire kom inn og var så i øyeblikket, og prøvde ikke å være en engleaktig Julie, skjønner du? Men håndbevegelsene og alt så presist, du vet. Hun så meg inn i øynene og da vi skulle spille inn en scene der vi skulle være sammen, kom hun bort til meg og så meg rett inn i øynene og bare begynte på manuset, skjønner du hva jeg mener? Uten å tenke over hvordan hun skulle være, har han fortalt i et videointervju med ScreenSlam.

Saken fortsetter nedenfor.

20 ÅR SIDEN: Leonardo DiCaprio og Claire Danes spilte ungt kjærestepar i den populære kjærlighetsfilmen. Foto: NTB scanpix
20 ÅR SIDEN: Leonardo DiCaprio og Claire Danes spilte ungt kjærestepar i den populære kjærlighetsfilmen. Foto: NTB scanpix Vis mer

3. Den første scenen Leonardo og Claire spilte inn sammen var en nakenscene.

Det var scenen der Romeo og Julie ligger i sengen - helt nakne - morgenen etter at de hadde hatt samleie.

Claire, som var 17 år gammel da filmen ble spilt inn, har omtalt scenen som en god måte å bryte isen på.

- Leo hadde en evne til å få alle til å føle seg komfortable, og var opptatt av at vi ikke skulle ta oss selv for seriøst, har hun fortalt i et intervju.

Se video her:

Interview With Claire Danes Vis mer

4. Hollywood-stjernen Natalie Portman skulle egentlig spille rollen som Juliet.

Årsaken til at dette ikke ble noe av var rett og slett aldersforskjellen mellom Portman og Leonardo DiCaprio.

- Det var en komplisert situasjon. Det handlet om at jeg på det tidspunktet var 13 år gammel, mens Leonardo var 21 år. Det var ikke passende i øynene til filmselskapet eller regissøren. Det var en felles beslutning om at det bare ikke var helt riktig på det tidspunktet, men filmen endte opp med å bli fantastisk vakker. Claire Danes gjorde en vidunderlig jobb, har hun fortalt i et intervju med The New York Times.

5. Leonardo DiCaprio reiste til Australia på egen regning for å kapre rollen.

Regissør Baz Luhrmann har fortalt i et intervju med iHeart Radio at han i starten var i tvil om han ønsket å ansette DiCaprio i rollen som Romeo.

- Da jeg først så Leonardo tenkte jeg at det var slik karakteren burde se ut, men jeg var usikker på om han var god nok.

- Så kom han til Australia, hadde med noen venner og vi lagde en video med andre skuespillere. Jeg vil ikke si hvem, den vil aldri bli sett, men jeg innså da at jeg ikke kunne lage filmen uten ham, fortalte han, ifølge Time.

6. Claire Danes og Leonardo DiCaprio likte ikke hverandre i virkeligheten.

Ryktene har svirret i årevis om at de to ikke kom overens.

- Det var definitivt en gnist der, men ingen av oss visste hvordan vi skulle håndtere det. Så noen ganger overså vi hverandre. Det hele var for stort for oss til å akseptere, har hun fortalt, ifølge Glamour.

15 år etter «Romeo + Julie», ble de to tilbudt å spille sammen igjen i Clint Eastwood-filmen «J. Edgar» men Danes takket pent nei.

7. Mesteparten av filmsettet var bygget opp fra bunnen, men ble ødelagt av en orkan.

Hyttene på Verona Beach samt teatret, Sycamore Grove, ble begge helt ødelagt. Mye av ødeleggelsene kan man se under karakteren Mercutios dødsscene.

- Jeg hadde en hel gjeng med unge skuespillere i Mexico, og de kunne like gjerne sagt: «Åh, vi er fortapt. Vi må tilbake til San Francisco.» Men i stedet sa de: «Nei. Vi vil gjøre det», fortalte regissør Baz Luhrmann til The Guardian i 2001.

ENORME ØDELEGGELSER: I scenen der karakteren Mercutio, spilt av Harold Perrineau, døde, kan man se ødeleggelsene fra orkan i bakgrunnen. Foto: NTB scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: I scenen der karakteren Mercutio, spilt av Harold Perrineau, døde, kan man se ødeleggelsene fra orkan i bakgrunnen. Foto: NTB scanpix Vis mer

8. På maskeradeballet kledde karakterene seg ut i kostymer som representerte personlighetene.

Julie var utkledd som en engel - uskyldig og ren. Romeo var kledd ut som en ridder - ærefull og modig.

MASKERADEBALL: Karakteren Mercutio var utkledd som en drag queen, mens hovedrollen, Romeo, var kledd ut som en ridder. Begge skal ha representert personlighetene til karakterene. Foto: NTB scanpix
MASKERADEBALL: Karakteren Mercutio var utkledd som en drag queen, mens hovedrollen, Romeo, var kledd ut som en ridder. Begge skal ha representert personlighetene til karakterene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mercutio, Romeos nære venn, var utkledd som en «drag queen» - som skulle representere hans mange forskjellige sider.

Tybalt, Juliets fetter, var på sin side utkledd som en djevel på grunn av karakterens onde personlighet.

Det skriver nettstedet Zimbio.com.

9. Claire Danes ble anbefalt av prisvinnende regissør.

Da Baz Lurhmann slet med å finne en erstatter for Portman for rollen som Julie, var det den Oscar-vinnende regissøren Jane Campion som anbefalte Claire Danes.

Ifølge Mentalfloss.com spurte hun Luhrmann om han hadde sett tv-programmet «My So-Called Life», der Danes spilte rollen som Angela.

Han synes hun virket moden for alderen, og etter et møte med 17 år gamle Danes, ble hun tilbudt rollen.

10. Den velkjente kyssescenen i heisen etter maskeradeballet, var svært utfordrende å filme.

For at de skulle klare å filme rundt heisen, måtte film-crewet improvisere.

Det de gjorde var å lage et lite rundt rom som skulle forestille en heis slik at de kunne filme rundt det.

Det skal ha vært en svært vanskelig situasjon for skuespillerne fordi produksjonen ble veldig høylytt.

Her kan du se video:

Making of "The Elevator Scene" from Baz Luhrmann's Romeo and Juliet Vis mer

Denne saken ble opprinnelig publisert på seher.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!