Dette visste du mest sann­synlig ikke om julefilmene

Jim Carrey ble trent av CIA, «Alene Hjemme»-Kevin ble bitt på ordentlig og «Tre nøtter til Askepott»-stjerne måtte skjule graviditeten.

GRINCHEN: Under innspillinga av «Grinchen» gikk Jim Carrey i kostymet i 92 dager. Hver morgen ble det brukt to og en halv time på å få ham sminket og inn i kostyme, før det tok en time å få ham ut igjen når arbeidsdagen var over. Over 1000 arbeidstimer ble brukt på sminke i filmen. FOTO: NTB Scanpix
GRINCHEN: Under innspillinga av «Grinchen» gikk Jim Carrey i kostymet i 92 dager. Hver morgen ble det brukt to og en halv time på å få ham sminket og inn i kostyme, før det tok en time å få ham ut igjen når arbeidsdagen var over. Over 1000 arbeidstimer ble brukt på sminke i filmen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke til å stikke under stol at juletida for mange er forbundet med noen gode timer foran tv-skjermen for å komme inn i den riktige stemninga.

I år er det 40 år siden «Reisen til julestjernen» hadde premiere, og den, samt en rekke andre julefilmer, har blitt en viktig tradisjon for mange nordmenn.

Imidlertid finnes det en rekke hemmeligheter bak produksjonene av disse ikoniske filmene som de færreste vet om.

Snømangel

Da «Reisen til julestjernen» skulle filmatiseres, vinteren 1976, ble det problemer for produksjonen da det ikke kom snø.

- Det året var det ikke noe snø. Og mye av historien foregår jo i et snølandskap. Det endte med at alle dro til Røros og fikk litt snø der. Men selv da hadde de problemer med å få det til å virke, fortalte Knut Risan i et intervju med Dagbladet i 2008.

Risan spilte kongen i filmen som er basert på Sverre Brandts teaterstykke med samme tittel fra 1924.

Filmen blir vist hver julaften i samsending på NRK1 og NRK Super.

Gravid under innspilling

En annen film tusenvis av nordmenn benker seg foran TV-apparatene for å se er «Tre nøtter til Askepott» på NRK1.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer