Dette visste du mest sann­synlig ikke om julefilmene

Jim Carrey ble trent av CIA, «Alene Hjemme»-Kevin ble bitt på ordentlig og «Tre nøtter til Askepott»-stjerne måtte skjule graviditeten.

GRINCHEN: Under innspillinga av «Grinchen» gikk Jim Carrey i kostymet i 92 dager. Hver morgen ble det brukt to og en halv time på å få ham sminket og inn i kostyme, før det tok en time å få ham ut igjen når arbeidsdagen var over. Over 1000 arbeidstimer ble brukt på sminke i filmen.&nbsp;<span style="background-color: initial;">FOTO: NTB Scanpix</span>
GRINCHEN: Under innspillinga av «Grinchen» gikk Jim Carrey i kostymet i 92 dager. Hver morgen ble det brukt to og en halv time på å få ham sminket og inn i kostyme, før det tok en time å få ham ut igjen når arbeidsdagen var over. Over 1000 arbeidstimer ble brukt på sminke i filmen. FOTO: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er ikke til å stikke under stol at juletida for mange er forbundet med noen gode timer foran tv-skjermen for å komme inn i den riktige stemninga.

I år er det 40 år siden «Reisen til julestjernen» hadde premiere, og den, samt en rekke andre julefilmer, har blitt en viktig tradisjon for mange nordmenn.

Imidlertid finnes det en rekke hemmeligheter bak produksjonene av disse ikoniske filmene som de færreste vet om.

Snømangel

Da «Reisen til julestjernen» skulle filmatiseres, vinteren 1976, ble det problemer for produksjonen da det ikke kom snø.

- Det året var det ikke noe snø. Og mye av historien foregår jo i et snølandskap. Det endte med at alle dro til Røros og fikk litt snø der. Men selv da hadde de problemer med å få det til å virke, fortalte Knut Risan i et intervju med Dagbladet i 2008.

Risan spilte kongen i filmen som er basert på Sverre Brandts teaterstykke med samme tittel fra 1924.

Filmen blir vist hver julaften i samsending på NRK1 og NRK Super.

Gravid under innspilling

En annen film tusenvis av nordmenn benker seg foran TV-apparatene for å se er «Tre nøtter til Askepott» på NRK1.

Selv om filmen om tjenestejenta som vinner prinsen og halve kongeriket er velkjent for de fleste, kunne en av hovedrolleinnehaverne for noen år tilbake fortelle at virkeligheten ikke var helt slik den fremstår på TV.

Daniela Hlavácová (69) - som spiller Askepotts stesøster i filmen fra 1973 - var gravid nemlig gravid under innspillingen, og måtte gjemme magen under store kjoler.

- Jeg glemmer ikke innspillingen, selv om den skjedde for 30 år siden, for jeg var gravid da. Datteren min er 30 år nå, sa hun i 2003 til den tsjekkiske journalisten Jana Podskalská.


Tok tortur-trening

For Jim Carrey var det ikke bare bare å gå inn i rollen som «Grinchen».

- Det var meget ubehagelig å ha på seg denne drakta, men jeg lærte noen knep av en marinesoldat for å kurere klaustrofobien, sa Carrey om opplevelsen.

Komikeren som er kjent for sitt gummiansikt skal ha vært i drakta i 92 dager, hvor to og en halv time ble brukt på å sminke han opp om morgenen, mens det tok en time å få det av igjen.

- Det var som å være levende begravd hver dag. Den første dagen da jeg gikk tilbake til traileren min, satte jeg beinet i veggen og sa til regissør Ron Howard at jeg ikke kunne gjøre filmen lenger, sa Carey i en episode av The Graham Norton Show.

Drakta skal ha vært så ille at Carrey og produksjonen bestilte hjelp fra CIA.

- En fyr som trente CIA-agenter i hvordan de skal holde ut med tortur ble tatt inn. Slik kom jeg meg igjennom det. Det, og The Bee Gees, var de eneste tingene som funket for å roe meg ned. Jeg vet ikke hvorfor, men de gjorde meg lykkelig. Det hadde ikke vært noen Grinch uten de, sier han i samme intervju.

Sukkerkick

Med Will Ferrell i rollen som alv er «Elf» en av vår tids mest kjente og kjære julefilmer.

Historien begynner når Ferrell, som liten guttunge lurer seg med i nissens slede tilbake til Nordpolen, og blir oppdratt som alv av nissens hjelpere.

Ferrell var dog egentlig ikke den filmens hovedrolle var tenkt til. Da manuset til filmen begynte å sirkulere rundt på 90-tallet var rollen egentlig tiltenkt Jim Carrey.

I filmen må alvene oppretteholde en stødig diet med søtsaker. Ferrell spiste så mye godteri og søtsaker i filmen at han til slutt sleit med å sove.

- Det var tøft. Jeg spiste veldig mye sukker i denne filmen og sov fryktelig lite. Jeg var oppe hele tida. Alt for filmen, jeg er der. Hvis jeg må spise mye lønnesirup for en rolle, så gjør jeg det - om det er det jobben ber meg om, fortalte Ferrell til About Entertainment.

Bitt i fingeren

Det var i desember 1990 at verden for første gang ble kjent med åtte år gamle Kevin McCallister som havnet i knipe i filmen «Hjemme alene».

Filmen som så mange har forelsket seg i, og oppfølgerne, har for mange blitt juleklassikere. McCallister, spilt av Macaulay Culkin (36), sjarmerte alle og hamlet opp med innbruddstyvene med djevelsk list.

Selv om Kevin er hjemme alene, får du aldri se han på sitt eget rom.

Regissør Christopher Columbus skrev rollen til Kevin spesifikt med Culkin i tankene, men valgte uansett å ha en åpen audition for godt over 100 unge lovende skuespillere.

Under innspillingen skal Joe Pesci, som spiller en av de uheldige innbruddstyvene, ha unngått Macaulay Culkin slik at Culkin skulle tro at Pesci var slem.

Rollen til Pesci, Harry, var egentlig tiltenkt Robert DeNiro, men han takket nei.

I det de skulle øve på scenen hvor Harry (Pesci) prøver å bite av fingeren til Kevin, klarte faktisk Pesci å bite Culkin på ordentlig. Det ble det et arr av.

- I en av scenene så henger de meg opp på skapdøra og han forteller meg at han skal bite av en finger etter den andre. Da vi skulle øve på den scena, så beit han meg faktisk. Det gikk igjennom huden og greier! Jeg er en liten ni-årig gutt og han beit meg. Jeg har fortsatt arret, uttalte Culkin seg noen år senere.

I fjor dukket Culkin opp i en voksen-versjon av juleklassikeren.